Ако още не сте започнали резитбата на овощните дървета, време е да го направите. Особено да не отлагат този дейност градинарите от южните и по-топлите райони на страната.
Всеизвестно е, че резитбата е един от основните фактори, които играят решаваща роля за количеството и качеството на произведената плодова продукция. Затова тя не трябва да се пренебрегва от любителите овощари.
Резитбата на дръвчетата може да започне още в началото на зимата, т.е. когато овошките вече са в покой и да продължи допреди набъбване на пъпките.
Обикновено овощарите с повече на брой овощни дръвчета започват да режат още през януари, и продължават до края на февруари. В по-хладните райони на страната и там, където има опасност от късни пролетни мразове, резитбата може да се направи и в началото на март.
Преди да пристъпи към резитбата, овощарят трябва добре да огледа всяко едно дръвче.
5 важни акцента:
По правило първо се режат най-студоустойчивите видове, а последни топлолюбивите. Последователността е: ябълка, круша, слива, вишна, череша, праскова и кайсия.
* Резитбата започва от старите плододаващи дървета, които развиват плодните си пъпки по-рано, а след това се преминава към по-младите.
* На младите дръвчета не се прави силна резитба, тъй като ще се забави оформянето на короната им и встъпването им в плододаване.
* Задължително е резитбата да приключи преди набъбване на пъпките, т.е. преди да е започнало сокодвижението на дръвчетата. Така с премахването на растителните части, не се губят хранителни вещества.
* В хладните и планински райони, както и там, където има опасност от късни пролетни мразове, с резитбата може и да се поизчака.
Основни принципи
За да се извърши правилно резитбата, трябва да се спазят принципите за здраво срастване и съподчиненост между скелетните части, за подходящ наклон, както и правилно разположение на скелетните части в короната.
* Здравината на срастване се определя от ъгъла на отклонение, броя на клоните, израснали от съседни пъпки и от дебелината им.
* За скелетни клони се избират клончета, които израстват от водача под ъгъл 45-60°. Не се оставят тези от остър ъгъл, тъй като лесно се чупят.
* На един етаж не се оставят повече от 4 скелетни клона. Те трябва да са с отдалечени пъпки, а също и разположени по височината на водача.
* Правилото е, че най-слабо се съкращават продължителите на клоните от първи етаж, а разположените по-нагоре – по-силно.
* Централният клон, когато формировката има водач, трябва да бъде най-добре развит. След него най-ниско разположените скелетни клони или полускелетни рамена. Всеки следващ клон трябва да бъде подчинен (по-слабо растящ) на по-долните.
* Най-равномерно обрастване с плододаваща дървесина се постига, когато наклонът е около 30° спрямо хоризонталната.
* При резитбата се запазват клони и клончета, които растат настрани, тези нагоре и към вътрешността на короната, се премахват.
* Премахват се силните клонки, които конкурират водача и другите скелетни клони. Съкращаване се прави само, когато е необходимо израстване на ново скелетно разклонение.
Важни правила:
* Основната резитба на дръвчетата се прави по време на покоя им – след листопада до преди набъбване на пъпките.
* Реже се при подходящи климатични условия - температурата да е поне 8 градуса.
* Използвайте добре работещи инструменти, тъй като в противен случай дървесината се наранява ненужно.
* Първо се извършва санитарна резитба, при която се премахват всички изсъхнали, счупени и заразени клони.
* Реже се според възрастта на дървото и формировката му, като се спазват изискванията.
* След всяко дърво дезинфекцирайте ножицата, за да не пренесете евентуална зараза.
* Ако се наблюдава силен растеж, то той трябва да се ограничи.
* Да се има предвид, че при слабата резитба следва слаб растеж, а след силната – интензивен.
При санитарната резитба се отстраняват всички счупени клони, както и такива, нападнати от болести и неприятели, а също и мумифицираните плодове.
Изрязват се клони, заразени от ранно кафяво гниене, брашнеста мана по ябълката и прасковата, шарка по сливата, бактериално изсъхване, корояди, дървесинояди и други вредители. Премахва се старата кора с цел унищожаване на някои видове акари, плодови червеи и други.
Помощ
Ако набъбването на пъпките започне, а температурите рязко се понижат, може да забавите изкуствено цъфтежа. За целта напръскайте короните на дръвчетата с фина мъгла.



Коментари