Дивият чесън или левурдата, както е познат по-често е изключително полезна храна. Още в древни времена е използван за лечение на различни болежки. Освен тези му качества обаче той е и много вкусна храна.
Левурдата се използва както в суров вид, като се влага в различни свежи салати, така и в разнообрази ястия – яхнии, запеканки, гювечи и др.
Любителите на планината не пропускат пролетния сезон, за да си наберат листенца млада левурда. А пък хоби градинарите могат да си я отгледат в дворната леха.
От няколко години вече и у нас се предлагат семена от култивирана левурда. Те се засяват в градината през пролетта или през есента. Берат се младите листа, които са свежи, много крехки, а и ароматът им не е толкова натрапчив. Щом растението започне да цъфти беритбата се прекратява.
Коментари