Райската ябълка е типична южна култура. Поне до преди десетина години беше така. А сега? Някои от т. нар. южни култури, към които още спадат актинидия, нар, дафиново дърво, бадем и смокиня, могат да се отглеждат на много места в страната.

По принцип райската ябълка е сравнително студоустойчив овощен вид, който може да се засажда в много райони у нас. Естествено е обаче да е разпространен най-вече в по-топлите райони – Южна България, както и по Черноморието.

И ако първоначално райската ябълка се е отглеждала заради декоративните качества на дръвчето, вече не е така. Плодовете й, които са с жълто-оранжев цвят, са ценени не само заради вкуса им, а и защото са много полезни.

У нас райската ябълка се отглежда с любителски цели, но има страни – Китай, Република Корея, Япония, Азербайджан, Бразилия и други, в които има професионални насаждения.

Дървото достига много голяма височина – от 4-5 до 18 метра, като короната не винаги има правилна форма, може да е изкривена, както и наподобяваща върба.

Изисквания на вида:

* Предпочита месторастения с умерен до топъл климат. Освен в по-топлите райони у нас, специалистите са на мнение, че може да се развива и в равнинните.

Не са препоръчителни полу- и планинските места. Това обаче не означава, че най-запалените градинари не могат да опитат с една фиданка. При положение че полагат по-специални грижи за нея, разбира се.

* Не е взискателна към почвата. Както предпочита всяко овощно дръвче обаче, добре е тя да е плодородна и добре дренирана, за да не задържа вода.

* Подхранване с органични и минерални торове. Основното торене се извършва през есента, след листопада. През вегетацията се внася азотният тор, прави се и листно торене с продукти, които освен основните макроелементи съдържат и микроелементи.

Засаждане

Тук се спазва правилото за вида на овощния вид и района на засаждане. В местата, където райската ябълка се отглежда без проблеми, засаждането може да стане както през есента, така и през пролетта. В рисковите райони е препоръчително да се направи пролетно засаждане, за да се избегнат зимните, както и повратните пролетни мразове.

Засаждането се извърша както при всички овощни дръвчета:

* Предварително се изкопава ямка.

* На дъното й се поставят минерални и органични торове, които се смесват. Върху тях се насипва слой чиста почва.

* Корените се разполагат равномерно в пространството.

* Забива се опорно клонче до фиданката, като те се привързват.

* Насипва се почва, която се притъпква внимателно. После отново се допълва.

* Полива се с около една кофа вода.

* Оформя се околостъблена чаша около дръвчета.

* Повърхността на почвата може да се мулчира.

В саксия

Има градинари, които успешно отглеждат райската ябълка в контейнер. В този случай се използва по-голям съд, в който се засажда фиданката.

Този начин позволява дръвчето да се мести, а през студените месеци да се държи в хладно помещение вкъщи, или в друго подходящо съоръжение – парник, оранжерия.

Някои от грижите за райската ябълка в контейнер са по-специфични – напояване, подхранване, особено резитбата.

Най-популярни 5 сорта

* Fugy – характеризира се със сладки и по-хрупкави плодове, които са със средни по големина размери.

* Suraga – плодовете са по-големи, имат плътно плодово месо.

* Giant Fuyu – има продълговати и едри плодове, които се отличават с тъмночервено оцветяване при пълна зрялост.

* Jiro – най-популярният сорт, с добро качество.

* Costata – плодовете са с леко тръпчив вкус, оцветени са в жълто, формата им наподобява конус.

Плодовете на райската ябълка съдържат богат набор от разнообразни витамини – C, B1, B2, P, PP, F, както и глутаминова киселина и пектинови вещества. Захарите, които са около 13% до 19%, са под формата на фруктоза и глюкоза.

В народната медицина райската ябълка се използва за профилактика и лечение на различни заболявания.
Препоръчително е плодовете да се консумират сурови, защото в непреработен вид в тях се запазват всичките им ценни хранителни вещества.

Разбира се, почитателите на райския плод имат различни опции за преработка. Подходящо е да се влага в сурови и печени плодови сладкиши, кексове, торти, сладка, плодови салати, шейкове, смутита и т.н.