Продажбите на селскостопански машини, оборудване и компоненти растат с безпрецедентен темп не само у нас, а на всички основни пазари. Но липсващите суровини и трудностите при логистиката могат да създадат истински смут в производството

 

Целият агротехнологичен сектор се вълнува от рязкото оживление на пазара. И наистина сякаш машините искат да наваксат пропиляното време на пандемията и да докажат, че животът продължава. 2021 година стигна своя край и с това даде начало на равносметките. Данните за пазара на техника стремително вървяха към рекорди и ги постигнаха. Това ясно пролича от статистиките на всички основни пазари.

На родната сцена нещата също изглеждат повече от добре, имайки предвид справката на Контрол и техническа инспекция към МЗХГ за новите регистрирани машини, която вече е общодостъпна. Всички категории машини са надхвърлили главоломно бройките, генерирани след края на миналата година.

Статистиката изглежда така:

• Новите регистрирани трактори за 2021 г. са 1302. Това прави 424 машини за периода юли-септември. И 501(!) нагоре спрямо 2020 г. или иначе казано 38,48% ръст.

• Зърнокомбайните и тук, както на полето, са ожънали добра реколта – 185 бройки. Това са 41 нови регистрирани машини за последното тримесечие. Миналата година са приключили с 51 по-малко. Което означава, че увеличението е 27,57%.

• Телескопичните товарачи имаха да наваксват, но се справиха добре със задачата със 103 бройки от септември до декември, което прави 331 общо за 2021-а. Това са 80 единици нагоре спрямо миналата година, или 24,17% ръст.

• Челните товарачи, които се превърнаха в любима наша категория в тежките времена на пандемия, продължават да се движат достолепно. За четвъртото тримесечие са регистрирани 55 нови машини, като общата бройка до края на годината става 223. Това е с 50 нагоре спрямо 2020-а или 22,42% увеличение.

Продажбите на селскостопанска техника, оборудване и компоненти растат с безпрецедентен темп не само у нас, а на всички основни пазари. Това увеличение се приписва донякъде на необходимостта фермите да модернизират своето технологично оборудване, за да отговорят на новите пазарни предизвикателства.

В края на годината регистрационните данни, обработени от Службата за проучвания на FederUnacoma (Асоциация на италианските производители на селскостопанска техника), показаха постоянен растеж за всички видове превозни средства. Тракторите са се увеличили с 36% в сравнение с 2020 г., с почти 24 400 продадени бройки, количество, което връща пазара на високи нива след години, в които средният брой на регистрациите е под 19 000 единици. Зърнокомбайните също отбелязаха значителни увеличения: след пик в продажбите през юни (100 машини, 33% увеличение), продажбите спаднаха през втората половина на годината, но приключиха с положителен баланс: общо 392 единици, 30% растеж. Типът машина с най-голямо процентно увеличение са телескопичните товарачи, които достигат 1491 единици през 2021 г. – увеличение от 56%.

Като цяло растежът през 2021 г.

е на рекордно ниво

подчертават от Федерацията на производителите, което не само компенсира дефицита, възникнал през 2020 г. поради пандемичната криза, но също така значително подобрява представянето на сектора в сравнение с последните сезони, подчертавайки възстановяването в търсенето на селскостопанска техника от ново поколение. „Тласъкът към инвестициите дойде от данъчните стимули за 4.0, тоест за онези напреднали електронни технологии, които намират все по-широко приложение в селскостопанската механика, от сателитни системи до протоколи Isobus, сензорни технологии и мрежови системи. Също така се нуждаем от приноса, който може да дойде от плановете за развитие на селските райони, съфинансирани от Европейския съюз и Националния план за възстановяване и устойчивост. Всички инструменти, които насърчават въвеждане на технологични иновации, подобряване на функционалността, екологичната съвместимост и безопасността на механичното оборудване“, обясни президентът на FederUnacoma Алесандро Малаволти.

В Обединеното кралство регистрациите на селскостопански трактори са се увеличили с почти 14% през декември 2021 г. до 883 единици, с което общият брой за годината е 12 017 единици – с близо 16% ръст спрямо 2020 г. С по-бавен годишен растеж сред машините с по-висока мощност и силен растеж в долния мощностен диапазон, средната мощност на регистрираните трактори (>50 к.с.) през 2021-а е 166,3 к.с. Това е под 171 к.с., записани през 2020 г., но подобно на 166,0 к.с. през 2019 г.

В Германия също отчитат рекордна година – продажбите на трактори и селскостопански машини домашно производство са се увеличили с 14%, надхвърляйки 10 милиарда евро за първи път.

Управляващият директор Бернд Шерер на базираната във Франкфурт Асоциация за селскостопански машини VDMA съобщи, че настоящият бум се основава на два забележителни стълба. „Първият е силният иновационен импулс на индустрията, а вторият – отличните цени на производителите, които водят до добри печалби за фермерите. Заводите работят на пълни обороти и изоставането на поръчките в индустрията в момента съответства на период на производство от почти шест месеца.“

Единственото значително изключение е Китай. „Нашите анализатори обаче очакват огромни ефекти на наваксване през 2022 г., особено в Източна Азия, съчетани със силно разпространение на растежа през цялата година.“ Според VDMA тенденцията на растеж се очаква да продължи и през настоящата година на основните утвърдени пазари на селскостопанска техника в САЩ, Япония и Европа.

Общото икономическо възстановяване

стимулира инвестициите

но решаващо е доброто земеделско представяне. И преди всичко, перспективите за растеж в първичния сектор, който през следващите девет години ще нарасне с 18% за растениевъдството и 13% за продуктите от животновъдството, според Алесандро Малаволти.

Но всяка монета има две страни и тук идва моментът да се запитаме: къде е уловката? А тя се крие в недостига и нарастващите цени на суровините, както и в трудностите при логистиката.

Поради блокадата на доставките от Китай, цената на черните метали и силиция за електронната индустрия надхвърли всички очаквания. Експертите изразяват опасения, че текущите запаси може да покрият поръчките до средата на 2022 г., но несигурността и опасенията ще останат до края на годината. „Китай намали износа си на стомана и черни метали, за да отговори на бързо нарастващото вътрешно търсене и в резултат на това изкупната цена на доставките за индустрията на селскостопанските машини се е повишила драстично, в някои случаи до 100%. Това е глобален проблем”, каза Малаволти.

Секторът трябва не само да се справи с аварийната ситуация с пластмаси и метали, но и с

недостига на метален силиций,

който е от съществено значение

за производството на чипове и полупроводници, използвани във всички системи 4.0, използвани в селскостопанската техника. Според данни, публикувани от Bloomberg, недостигът на силиций, отново предизвикан от свиването на китайските доставки, е повишил цените с 300% за по-малко от два месеца.

Световният композитен индекс на трафика на контейнери, който анализира разходите за наемане на контейнери по основните транспортни маршрути, показва, че цените са нараснали с 292% през септември миналата година спрямо предходната.

Многомесечният ръст на цените на суровините стана особено силен през септември 2020 г., когато разходите за електроенергия нараснаха с 365%, ламарина и горещо валцувана рулона съответно с 234% и 200%, полиетилен със 160%, полипропилен със 123% (според Генералната конфедерация на италианската индустрия Anima Confindustria).

Така че, колкото и оптимистично да ни се иска да гледаме напред, трябва да сме подготвени за нови спънки по пътя на техниката. 2021 г. наистина оправда очакванията и завърши с изключителни резултати, но 2022-а е под въпрос. Поне за едно сме сигурни – машините ще са необходими. И те винаги успяват да преодолеят кризите с големите си габарити и умните си технологии.

Зърнокомбайните у нас миналата година са ожънали добра реколта както на полето, така и на пазара
Зърнокомбайните у нас миналата година са ожънали добра реколта както на полето, така и на пазара
Товарачите продължават да набират скорост в селското стопанство заради тяхната универсалност
Товарачите продължават да набират скорост в селското стопанство заради тяхната универсалност