Четириногите ни другари улавят аромати от околната среда

За мнозина прекарването на повече време у дома означава повече време с четириногия приятел. И доста от нас приемаха определено ниво на неговите миризми, докато не се оказахме дененощно заедно седмици наред.

Кучетата улавят аромати от околната среда. Тези, които имат дворове, често миришат на трева, а онези от селските домове – на сено. При по-малките четириноги собствениците им в повечето случаи много се грижат за тоалета им, така че понякога те миришат на детергенти или парфюми.

Според специалистите много от нас имат погрешни схващания относно къпането на кучето твърде често. Всеки месец е добра идея за повечето четириноги, но има собственици, които правят ежеседмични или дори ежедневни душове. Днешните кучешки шампоани с липиди и керамиди помагат за предпазване на кожата от изсушаване.

Медицински причини

Вторичните дрожди или бактериални инфекции по кожата/вътре в ушите остават най-честите медицински причини, поради които кучетата могат да миришат ужасно. Алергиите често започват процеса, което води до чесане и облизване, а това отваря вратата за инфекции.

Дрождите Маласезия и бактерията Staphylococcus pseudintermedius могат да израснат бързо и в големи количества при кучета, причинявайки кожни проблеми и миризми. Оглеждайте се за:

* Признаци на дискомфорт: сърбящото поведение включва не само чесане, а тръскане на главата, облизване или триене на тялото/главата в мебели, хора или стени.

* Промени в кожата и козината: специалистите препоръчват да се търсят промени в цвета на кожата от хронично възпаление, вариращи от червено до черно, и за загуба на козина/петна от по-къса такава вследствие на гризане.

* Прогресия: следете за влошаване на миризмата, тъй като увеличаването на интензивността ѝ означава нещо.

* Допълнителен симптом: ако забележите миризмата, и изведнъж ви направят впечатление корички и червенина по кучето, или ушите му са яркочервени, тогава това е знак за нещо нередно.

Какво да не правите

Не губете време! Онлайн проучването или опитите да поправите нещата сами може да забавят подобрението.

Не използвайте домашни средства като:

* боракс;

* водороден пероксид (особено в ушите на кучето);

* оцет;

* белина;

* каменовъглен катран.

Каменовъглният катран е наистина стар продукт и понякога се смята за по-естествен, но с напредъка на човечеството става ясно, че той може да действа като канцероген. А на всичкото отгоре също е доста миризлив.

Ветеринарните лекари понякога използват разредени разтвори на оцет локално за лечение на гъбични инфекции. Но трябва да внимавате с концентрациите, защото те могат да бъдат наистина дразнещи и увреждащи кожата.

Също така не прекалявайте с пристрастието си към различни ароматни спрейове. Прикриването на кучешките миризми със спрейове за тяло или парфюми може да причини повече дразнене на кожата.

В много случаи ветеринарните продукти с рецепта са по-рентабилни и клинично ефективни, тъй като съдържат по-високи концентрации на ключови съставки като:

* хлорхексидин (антисептик);

* миконазол (противогъбичен, против дрожди);

* фитосфингозин (кожно защитни липиди);

* прамоксин (успокояващ локален анестетик).

Според специалистите не трябва да разбирате, че любимецът ви е до вас само по миризмата.