Може да се отглежда като втора и покривна култура, а също и за зелено торене
Елдата е култура, която е почти непозната в съвременното ни растениевъдно производство. Тя се разпознава предимно от хората, които се хранят здравословно, тъй като се влага в разнообразни диетични продукти.
По принцип елдата има и стопански предимства, поради които заслужава да се включи в сеитбооборота на някои полета.
Елдата се отличава с високо съдържание на хранителни вещества, някои от които се определят като здравословни. Културата може да се отглежда без проблеми на по-бедни почви. Освен това има кратък вегетационен период, което я прави подходяща и за втора култура, както и за покривна.
Елдата принадлежи към семейство Лападови. Въпреки че се използва като зърнена храна, няма нищо общо с житните култури.
Срещат няколко видове елда, от които най-важни са:
- Fagopyrum cymosum — многогодишна елда
- Fagopyrum esculentum — обикновена елда
- Fagopyrum tartaricum — татарска елда
Като културно растене елдата е използвана още през 6000 г. пр. н. е. в Югоизточна Азия, като е била позната като черна пшеница, основно за храна на бедното население.
В Европа елдата намира бързо разпространение, заради ценните си хранителни качества. А в съвременния живот е един от символите за здравословно хранене.
Сред най-големите производители на елда са: Русия, Китай, Украйна, Полша, САЩ, Япония, Бразилия, Франция и др.
Отглеждането на елда не е трудно, но изисква познания за някои специфични особености
по време на растежа и развитието й.
* Тя е топлолюбиво растение. Семената й покълват, когато почвата се затопли над 8 градуса, но развитието на кълновете е по-добро при температура около 20 градуса. Растенията загиват при минус 4 градуса. Оптимална температура по време на цъфтежа е 17-20 градуса.
* Елдата е типично светолюбива култура. Не понася топлите и сухи ветрове. Близостта до водоеми и гора оказва положително влияние за културата.
* Елдата успява добре и на по-слабо плодородни, но добре разработени почви. Забележителна е способността на кореновата й система да усвоява трудноразтворими фосфати и калий, с което превъзхожда зърнените житни култури.
* Елдата има по-големи изисквания към почвена влага от зърнено-житните култури. При съдържание на 25-30% влага и достатъчно топлина растенията се развиват много бързо.
Елдата привлича пчелите и е медоносно растение
Медът от елда е тъмен на цвят и е подходящ за лечение на простудни заболявания. Тя е добър фураж за птици, прасета, зайци и преживни животни вследствие съдържанието на лизин и други незаменими аминокиселини. На полето е предпочитана от дивеча. Плявата и сламата от елда са ценен фураж за животните. Един килограм от нея се равнява на 0,5 кг кръмни единици.
От зърно и брашно на елда в много страни се приготовляват традиционни храни със специфични наименования: палачинки, спагети, кейкове, супи, пълнозърнести закуски (подобни на овесените ядки и корнфлекс), вегетариански и месни блюда, френско уиски и бира. С кълновете на елда се правят салати и се гарнират сандвичи. В Русия, Украйна, Беларус и други страни от семената на елдата се прави различни каши, а също се използват в много ястия като заместител на ориза. В Русия от брашно на елда се приготвят блини, а в страните на Северна, Южна и Източна Европа различни видове палачинки със специфични наименования.
Елдата е добра алтернативна култура за планински и полупланински райони с по-бедни почви. Предпочита леки и средно тежки, добре дренирани и аерирани почви със средно кисела до неутрална почвена реакция - pH 5.0-7.0. Неподходящи са тежки и преовлажнени почви с алкална реакция и високо съдържание на карбонати, както и образуващите кора.
Елдата изисква повече влага от пшеницата и ечемика,
най-вече по време на цъфтежа и образуването на семената.
Тъй като културата се опрашва от пчели, препоръчително е около насаждението да се разположат пчелни кошери.
Характерно за елдата е бързото и мощно развитие на растенията, благодарение на което успешно потиска нарастването на плевелите. Освен това тя усвоява трудноразтворими съединения на хранителни елементи и оставя след себе си почвата с по-добри физическите и химически свойства. Поради бързия си растеж и благоприятно въздействие върху почвата елдата може да се използва като покривна култура или за зелено торене
За разлика от житните зърнени култури
елдата има къс вегетационен период, което я прави изключително подходяща като втора култура
след ранни предшественици, каквито са рапицата и ечемикът. При късно зреещите сортове той е 70-90 дни, а при раннозреещите - 65-70 дни. Вследствие на късия вегетационен период тя може да се отглежда и като втора култура, например след рапица, като по този начин носи допълнителни доходи.
Елдата изисква добре обработена почва. Добри предшественици са бобовите култури, захарното цвекло и царевицата. Не бива да се засява след картофи. След предшественика през есента се извършва основната обработка чрез оран на 20-25 см, а предситбената подготовка включва 1-2 култивирания.
Сеитбата е редова, с норма от около 350 семена/кв. м с размер около 4 мм. При нормална гъстота и редовен посев на елдата на 1 кв. м се реколтират 250-300 растения.
Ниската продуктивност на посева от елда се дължи на
недостатъчното опрашване, дефицит на влага и хранителни вещества,
показва практиката.
Непосредственото торене и силното последействие от оборски тор е нежелателно, тъй като ускорява растежа на листата и стъблата, при което се получава повече слама и по-малко зърно, е друга особеност, на която трябва да се обърне внимание.
За елдата се използват умерени и ниски торови норми от порядъка на 5-6 кг N и 3-4 кг Р2О5 и К2О на декар. Специалистите по хранене уверяват, че културата реагира добре на сярно торене, както и на такова, включващо микроелементите бор и цинк.
Критичният период за формиране на добива при елдата е времето на цъфтежа, образуване и наливане на зърното. Условията през тези фази определят интензивността на опрашване на цветовете от насекомите, формирането на зърното и добива
Периодът на узряване е разтегнат, поради което жътвата трябва да се прави при преобладаване на семена в пълна зрялост. Може да се използва комбайн, приспособен за прибиране на соя.
ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА
Елдата е относително богата на протеин – около 14%, като има високо съдържание на всички осем незаменими аминокиселини - лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фениланалин и валин.
В състава на белтъка й липсва глутен, което я превръща в ценен диетичен продукт. Съдържанието на мазнини е около 3% и на захари 2-2.5%.
Зърното на елдата е богато на витамини от групите на В и РР, както и на минерални елементи - желязо, калций, фосфор, цинк, магнезий др.
Консумацията на продукти от елда оказва ценно влияние на редица процеси, свързани със здравето на хората:
* По-ниското съдържание на въглехидрати, в сравнение с редица зърнени култури, картофи и ориз, я прави отлична храна за диабетици, хора с наднормено тегло и със специален хранителен режим.
* Зърното на елда не съдържа глутен и продуктите от нея са подходяща храна за хора страдащи от глутенова алергия.
* Диетите с включване на елда са много полезни за хора с висок холестерол и кръвно налягане.
* Съдържанието на флавоноиди е условие за борба със стареенето на човешкия организъм.
* Консумацията на елда стабилизира нивото на кръвната захар. Заедно с просото тя има т. нар. алкално зърно, което е с киселинно-регулираща функция в храносмилателната система.
* Богатството на витамини и минерални елементи прави елдата важна хранителна добавка за активно спортуващите, практикуващите фитнес и джогинг и т.н.
* Високото съдържание на магнезий е важно за профилактиката на сърдечно-съдовата система.
* Семената на елдата са с високо съдържание на фибри и пектин, които благоприятстват отстраняването на вредните вещества от тялото и подобряват храносмилането.
* Съдържанието на желязо и лецитин действат добре на състоянието на черния дроб и панкреаса.
* Особено ценни за децата са закуските с цели зърна на елда, тъй като в обвивките на зърното са съхранени повечето ценни за здравето полезни съставки.
* От цветовете и листата на елдата се получава веществото рутин, използвано за лечение на склероза и хипертония, а и служи като профилактично средство срещу вредното влияние на радиоактивна среда при човека.
* Консумирането на елда поддържа кожата, косата и ноктите в добро състояние.




Коментари