Без значение какъв размер е вашият любимец, не се вманиачавайте да бъдете идеални

Докато дребно кученце може да увеличи теглото си при раждане с коефициент от 10 до 20, животното от гигантска порода може да стане 100 пъти по-голямо, отколкото когато е родено. Помислете за това: едно новородено Чихуахуа може да тежи само 100 грама при раждането и 1,5 кг при зрялост. Новороденият Дог обаче може да тежи само 500 грама при раждането и 45 кг при зрялост.

За да достигнете теглото на всеки по най-здравословен начин, ще трябва не само да му давате различни количества храна, но и различни видове.

Големи 

Години наред селекционерите смятаха, че най-добрият начин да направят голямо куче е да трупат в купата му куп протеини, калций и калории. Но когато животно от едра порода расте твърде бързо, то може да развие проблеми с костите и ставите. Помислете за следното:

* Протеинът е важен за изграждането на мускули, което, от своя страна, спомага за развитието на здрави стави. Кученцата от едри породи трябва да ядат храна с около 26 процента протеин.

* Калцият е необходим за здрави кости, но ако е твърде много може да причини също толкова вреда, колкото и ако е твърде малко. Когато се абсорбира калций, тялото го отлага върху костната тъкан, независимо дали костта се нуждае от него или не, което води до промяна на формата на костите и скелетни аномалии.

* Калориите са жизненоважни за растежа, но кученцата, които консумират твърде много от тях и стават твърде тежки, имат по-висок риск от остеохондроза, тазобедрена дисплазия и други проблеми със ставите. Много младите животни могат да ядат богата на калории храна, тъй като се нуждаят от поне два пъти повече калории на килограм, отколкото възрастните, но с напредване на годините те изискват по-малко. Диета с около 15 процента мазнини осигурява достатъчно калории за растеж, но достатъчно малко, за да предотврати бързия растеж, който може да насърчи скелетните заболявания.
Какво трябва да прави собственикът на едри породи?

Първо, запомнете: крайният размер на зрялост е генетично програмиран – кученцата, които растат по-бавно, все пак ще достигнат своя възрастен размер, само малко по-късно. Не бързайте да ги направите големи. Също така, не правете грешката да давате по-малки количества обикновена храна, за да намалите калориите, защото така няма да съдържа достатъчно калций. Най-добрият залог е да се дава търговска храна, специално формулирана за палета от големи породи. Не слагайте добавки (освен ако не сте инструктирани от ветеринарен лекар) и не прехранвайте.

Малки 

Собствениците на кученца от дребни породи не бива да се притесняват, че ще нараснат твърде бързо, но трябва да се уверят, че палетата се хранят редовно, за да предотвратят хипогликемията – потенциално фатално състояние.

Какво причинява хипогликемия?

Много млади дребни кучета имат затруднения да съхраняват адекватни количества глюкоза като гликоген. Ако не ядат достатъчно често или ако използват много енергия за игра или стрес, тялото им изчерпва запасите си от гликоген. Когато това се случи, тялото започва да разгражда телесните мазнини за енергия. Но тъй като малките четириноги имат толкова малко телесни мазнини, този енергиен източник скоро се изчерпва. Тялото изчерпва достатъчно енергия, а мозъкът, който е силно зависим от глюкозата, е една от първите системи, които отказват.

Кученцето става необичайно сънливо, слабо и некоординирано до степен, че може дори да не яде, когато му се предлага храна. Ако се стигне дотам, състоянието може да прогресира до гърчове, загуба на съзнание и дори смърт.

Дребните палета са особено изложени на риск между 6- и 12-седмична възраст, но заплахата остава до 7 месеца, а някои са податливи дори като възрастни. За да избегнете хипогликемия, хранете любимеца си често. Малко куче на възраст под 4 месеца трябва да яде четири до пет пъти на ден и то толкова, колкото иска. От около 4- до 7-месечна възраст може да се храни четири пъти на ден, от 7 до 9 месеца – три пъти; а когато навърши 12 месеца – два пъти дневно. Когато животното не може да се храни толкова често, колкото е предложено, то трябва да се държи на топло и тихо, за да не изразходва много енергия.

Избягвайте храни с прости захари, като сладкиши и полувлажни храни. Простите захари са склонни да предизвикат ефект на въртележка с нивата на кръвната захар, като първоначално ги повишават, но след това ги карат да паднат до състояние на хипогликемия. Хранете с ястия с доста високо съдържание на протеини, мазнини и сложни въглехидрати. Освен това дребните кученца имат малки зъби, така че се справят по-добре, ако се хранят с малки късчета. Най-добре е да закупите търговска храна, специално формулирана, за да отговори на нуждите на дребните четириноги.

Средни 

И накрая има междинни – средно големи кучета. Ако вашето е такова, имате късмет, защото повечето търговски храни и домашни диетични формулировки са разработени с мисъл за средни животни. Ако е по-близо до големия размер, следете калориите и теглото му. Ако е най-близо до малкия, уверете се, че яде често.

Без значение какъв размер е вашият любимец, избягвайте модните диети, устоявайте срещу умоляващите очи за вашето парче пица и не се вманиачавайте да бъдете идеални. Докато някои режими са по-добри от други, по някакъв начин кучетата оцеляват в продължение на хиляди години без индивидуални хранителни профили.

Разнообразявайте диетата му, уверете се, че давате висококачествена храна, подходяща за неговата възраст и размер, отпуснете се и се насладете на времето му като пале. Твърде скоро ще свърши.