Както всички останали, и ние решихме да си направим равносметка, да погледнем назад и да видим какво ви е харесало и кои наши рецепти са предизвикали у вас най-голям интерес и, съответно, най-много са четени.

И защото искаме винаги да сме ви от полза, решихме отново да припомним някои от тях. Нарекохме нашата селекция „Топ 5“, но към нея могат да се прибавят още много рецепти, които сте харесали, коментирали и надяваме се... изпробвали у дома.

Пържоли с чесън, розмарин и брюкселско зеле 

Вкусна вечеря, без много грижи

Продукти: 450 г брюкселско зеле, малко зехтин, сол и черен пипер на вкус, 4 свински котлета без кости с дебелина около 2,5 см, 4 скилидки чесън, 1 чаена чаша пилешки бульон, /14ч. ч. сметана, 1 ч. лъж. нарязан пресен розмарин, 3 суп. лъж. масло.

Приготвяне: Загрейте фурната до 210 °C. Нарежете брюкселското зеле на половинка и ги поставете в намазана със зехтин тава. Подправете със сол и черен пипер. Печете 25-30 минути.

В чугунен тиган сипете 1 супена лъжица зехтин и го поставете на умерено силен котлон. Подсушете котлетите до сухо с домакинска хартия, подправете ги със сол и черен пипер и запържете по 2 минути от всяка страна. Завийте всяко парче във фолио, за да ги запазите топли, и поставете в чиния.

Запържете ситно нарязания чесън, докато омекне. Подправете с 1 чаена лъжичка сол и ? чаена лъжичка черен пипер. Добавете бульон и сметана и задушавайте на слаб огън 5-10 минути. Поръсете с розмарин и оставете да къкри 1 минута.

Изключете котлона, прибавете маслото и разбъркайте. Върнете свинските котлети в тигана и залейте със соса. Покрийте с капак, за да се задушат и месото да поеме ароматите на соса.

Сервирайте с предварително приготвеното брюкселско зеле и полейте със сос.

Зеленчукова запеканка с пиле 

Ще ви трябват: 3/4 чаена чаша червена или жълта чушка, нарязана на ленти, 280-300 г замразен спанак, 2 ч.ч. пресни гъби, 2 ч.ч. варен ориз, 200-250 г пилешки гърди, 1/2 ч.ч. ситно настърган пармезан, 2 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. лук, 2 скилидки чесън, 2 супени лъжици масло, 1/4 ч.ч.брашно, 1/2 ч.лъж суха мащерка, 1/4 ч.лъж. черен пипер, сол на вкус.

Приготвяне: Измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете чушката на парчета, лука на кубчета, смачкайте чесъна. Сварете ориза и го охладете. Почистете и обелете гъбите, измийте ги и ги нарежете на парчета. Размразете спанака и отцедете добре. Нарежете пилето на кубчета.

В голям тиган разтопете маслото. Сипете гъбите, чушките, лука и чесъна и запържете на умерен огън, докато омекнат. Подправете със сол на вкус. Към сместа добавете брашно, мащерка и черен пипер. След това започнете бавно да сипвате прясното мляко, като непрекъснато бъркате. Гответе, докато течността се сгъсти и започне да бълбука.

В края на готвенето добавете спанака, ориза, пилето и половината от сиренето пармезан. Разбъркайте.

Прехвърлете сместа в съд за печене и изравнете. Отгоре поръсете с останалия пармезан. Покрийте с капак и поставете във фурна, загрята до 175 °C. Печете 20 минути. Свалете капака и гответе още 10 минути. Изключете фурната и оставете запеканката още 15 минути при стайна температура. Сервирайте.

Кюфтета в сметанов сос 

Сочните кюфтета, напоени със сметанов сос с каперси, принадлежат към кухнята на Източна Прусия. Тъй като тази германска провинция престава да съществува след Втората световна война, кьонигсберг клопс, както всъщност се нарича това ястие, автоматично се премества в раздела на немската кухня.

Продукти: За клопс:600 г телешко месо, 250 г свинско месо, 2 яйца, 3 филии бял хляб, 1 глава лук, черен пипер и сол на вкус.

За бульона: 1,5 л вода, 1 морков, 1 глава лук, 3 зърна карамфил, дафинов лист.

За соса: 2 суп.лъж. брашно, 2 суп.лъж. Масло, 1/2 лимон, 1,5 суп.лъж. бульон, 250 мл сметана, 4 суп.лъж. мариновани каперси, черен пипер и сол на вкус

Приготвяне: Започнете с приготвяне на бульона. Нарежете на едро всички съставки, залейте със студена вода, добавете подправки и гответе за 25-30 минути. Накиснете хляба в прясно мляко и оставете.

Телешкото, свинското месо и лука прекарайте през месомелачка. Към месото добавете яйцето, изцедения хляб, сол и черен пипер. Омесете добре каймата.

Извадете зеленчуците от бульона. С ръце оформете клопсите - топки с диаметър 5 см. Пуснете ги във врящия бульон, като се стараете да не се залепват едно за друго. Покрийте тенджерата с капак и оставете да къкри 15 минути. След като извадите последното кюфте, не изливайте бульона напълно.

За соса в тенджера смесете вода и лимонов сок. Оставете да заври и изключете котлона. В друга тенджера разтопете маслото, добавете брашно и пържете до златисто кафяво. Прибавете постепенно 1,5 чаши бульон, останал след приготвянето на клоп и водата с лимон. Оставете да заври и намалете котлона до минимум. Като разбърквате постоянно соса, прибавете леко затоплената сметана. Добавете каперси и прясно смлян черен пипер. Оставете малко да поври и опитайте, ако е нужно добавете сол.

Каперсите добавят солен вкус към ястието, докато се готвят, така че внимавайте със солта.

Прехвърлете клоповете в соса и оставете да къкри 5 минути. Сервирайте с варени картофи.

Пържени картофи с лук и гъби 

Картофи с лук на тиган са любимо мезе при събирания с приятели и за семейни обеди. Картофите могат да бъдат предварително сварени или направо да се изпържат в гореща мазнина. Гъбите са чудесно допълнение към ястието.

Продукти: 4 картофа (средни), 1 глава лук (средна или голяма), 0,5 кг гъби, подправки (възможен е италиански микс), сол, зелени подправки.

Приготвяне: Измийте гъбите и ги нарежете на произволни парчета. Накълцайте лука. Обелените и измити картофи се нарязват на приблизително еднакви филийки.

Първоначално трябва да се изпари влагата от гъбите, така че ястието да се пържи, а не да се вари. Те ще се свият и ще покафенеят. Отделно запържете лука и го добавете към гъбите. Посолете. Най-добре е да премахнете излишната мазнина, като извадите гъбите и лука с решетеста лъжица и да ги поставите върху домакинска хартия.

Нарязаните картофи се готвят отделно. За да се се пържат равномерно, и да имат златистокафява коричка, капакът трябва да се отстрани. Когато картофите са готови, задушете ги за известно време под капак. Готовите картофи се прибавят към гъбите. Посолете още малко, поръсете с подправки. Загрейте ястието за няколко минути. Украсете по желание със зеленчуци и пресни зелени подправки.

Съвет: За да получите хрупкави картофки, трябва суровите парченца да изплакнете със студена вода и да ги попиете с домакинска хартия. Разбърквайте внимателно, докато пържите, не повече от 3-4 пъти.

Малинова торта с бял шоколад 

За тестото: 150 г масло на кубчета, 3/4 чаени чаша вода, 115 г бял шоколад, 1 1/2 ч. ч. мътеница, 4 големи яйца, 1 ч. лъж. ванилия, 1/4 ч. лъж. екстракт от ром, 3 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч. ч. накълцани печени орехи, 2 1/4 ч. ч. захар, 1 1/2 ч. лъж.сода.

За глазурата: 115 г нарязан бял шоколад, 300 г меко крема сирене, 70 г меко масло, 1 ч. лъж. ванилия, 1/4 ч. ч. екстракт от ром, 400 г пудра захар, 1 чаша сладко от малини или конфитюр без костилки.

Приготвяне. В дълбока тенджера смесете маслото, водата и белия шоколад. Поставете на слаб огън и разбъркайте до получаването на гладка смес. Свалете от огъня, добавете мътеницата, яйцата и екстрактите. В малка купа смесете 1/2 ч.чаша брашно и ядките.

Смесете захарта, содата за хляб и останалото брашно в дълбока купа. Добавете сместа с ядките е разбъркайте добре.

Изсипете тестото в три форми за печене. Печете 25-30 минути при 180°С. Оставете блатовете да се охладят за 10-15 минути, преди да ги извадите от формата. Разтопете шоколада за глазурата в микровълновата или малка тенджера на слаб огън. Охладете го.

В дълбока купа смесете крема сиренето и маслото. Постепенно изсипете разтопения шоколад и добавете екстрактите от ванилия и ром. Върху блата разпределете 2 суп. лъж. малиново сладко и отгоре нанесете половината крем. Поставете отгоре следващия блат и повторете. Покрийте тортата отстрани и отгоре с останалия крем.