Ориз ядат с удоволствие на практика почти във всяко кътче на света. С мек вкус, той чудесно се съчетава с много и разнообразни продукти. Не е изненадващо, че оризовите специалитети присъстват в менюто на почти всяка национална кухня по света. А ето и някои от най-интересните ястия.

Легенда за Изтока 

Любителите на източната кухня ще оценят пилафа. За ястието е най-добре да използвате бланширан ориз, който ще придаде уникален вкус. Изберете среднозърнест сорт, чиито големи полупрозрачни зърна запазват формата и ронливостта си и след варене.

Предварително накиснете 1 кг ориз в топла вода. В тенджера сложете 100 мл растително масло и разтопете 200 г овча лой. В загрятата мазнина запечете 1 кг агнешко месо, нарязано на едри парчета. Прибавете 3 глави лук, нарязани на кубчета, и ги запържете до златисто кафяво. Добавете към месото 2 настъргани моркова и пържете, докато омекнат. Подправете всичко с една супена лъжица кимион и 0,5 ч. лъж. червен пипер. Отгоре сложете 4 глави чесън, без люспи. Прибавете набъбналия ориз и налейте вода, така че да покрие около два пръста над продуктите. Посолете пилафа на вкус, покрийте и оставете да къкри, докато течността се изпари напълно.

Италианско съвършенство 

Изящно ризото бианко - стандартът на вкус в Италия. За приготвянето му се нуждаете от едрозърнест ориз, който традиционно се използва за ризото и паеля. Той абсорбира добре ароматите на други съставки и има кремообразен вкус.

Запържете нарязания лук в тиган със зехтин до прозрачност. Добавете 300 г ориз и при непрекъснато разбъркване с дървена шпатула запържете 2-3 минути. Налейте 100 мл сухо бяло вино и изчакайте течността да се изпари напълно. След това започнете постепенно да добавяте 1 литър горещ бульон. Сипвайте го на части, без да спира варенето, при непрекъснато разбъркване. Добавете сол и черен пипер на вкус. Гответе ризотото до полуготовност и свалете от котлона. Добавете шепа настърган пармезан, 50 г масло на кубчета и разбъркайте внимателно.

Оризова супа от Полша 

Полската доматена супа с ориз ще внесе нова нотка в познатата комбинация. Просто към почти сварената супа трябва да добавите дребнозърнест ориз. Този сорт е мек, кръгъл, бързо се сварява и добре се съчетава със сочните домати.

Прекарайте 700 г домати в собствения им сок през сито. Запържете в масло глава лук, нарязан на кубчета. Нарежете на тънки филийки 2 моркова и по 100 г корен от целина и магданоз. Сипете суровите зеленчуци в тенджера, в която сте загрели до завиране 3 литра месен бульон. Веднага щом омекнат зеленчуците, добавете запържения лук и пасираните домати. След това прибавете 100 г ориз и гответе до омекване.
В самия край смесете 200 г кисело мляко или сметана със 100 мл от супата, сол и подправки на вкус. Върнете застройката в супата и оставете на огъня още 5 минути.

Гръцка мусака 

Мусаката с ориз и патладжан е зеленчуковият вариант на любимия гръцки гювеч. Бял дългозърнест натрошен ориз ще придаде на ястието уникален вкус. Готовият ориз е ронлив и е идеален за приготвянето на гарнитури и самостоятелни оризови ястия.

Нарежете 4 патладжана на дебели кръгчета, запечете в олио и разстелете върху домакинска хартия, за да отнемете излишната мазнина. Нарежете 3 глави лук на полумесеци и ги запържете до прозрачност. Добавете към тях 150 г ориз, запържете за няколко минути и налейте 400 мл вода. Подправете със сол. Варете ориза на слаб огън, докато поеме цялата течност. Намажете формата за печене с масло. Покрийте дъното с доматени кръгчета, сложете отгоре филийки пържен патладжан и ги покрийте със слой ориз. Повторете отново всички слоеве. Завършете с патладжани. Залейте всичко със смес от 300 мл кисело мляко, 3 яйца и 2 суп.лъж. брашно. Печете мусаката във фурната на 180 ° C за около 30 минути.

Японско чудо - суши 

За японците оризът е любимата им храна, която могат да ядат ден и нощ. Страстта им към суши-хапките в последните години се споделя и от много родни почитатели на източната кухня. Мекият бял ориз е идеален за японските специалитети.

Сварете в подсолена вода 150 г ориз. Подправете със смес от 30 мл оризов оцет, 1 ч. лъж. сол и 0,5 ч. лъж. захар. Нарежете 300 г леко осолено филе от сьомга дълги ленти и 2 авокада на филийки. Поставете лист водорасли нори върху бамбукова постелка, разпределете равномерно ориза и ивиците риба и авокадо в средата. Навийте на плътно руло, охладете за 30 минути и нарежете на хапки. Сервирайте със соев сос, кисел джинджифил или уасаби.

Деликатес за аристократ 

Оризовите десерти са истинско удоволствие. Опитайте английския пудинг и се уверете сами.

Разтопете 50 г масло в тенджера и леко запържете 100 г ориз. Добавете 350 мл горещо мляко, лимонова кора и щипка сол, оставете да къкри на тих огън. Разбийте 4 жълтъка с 2 суп.лъж. захар, прибавете оризово-млечната смес и свалете тенджерата от котлона. Добавете 50 г стафиди, сока от половин лимон и 4-те останали яйчни белтъка, разбити на гъста пяна. Намажете тавата за печене с масло, поръсете с брашно и изсипете тестото. Добавете няколко филийки обелен портокал. Печете пудинга за 40 минути във фурна, предварително загрята до 170 °C.

Оризът с право може да се нарече продукт на света, защото произвежда толкова много различни ястия с невероятен национален вкус. И най-важното, можете да разнообразите познатото си семейно меню с нови кулинарни творения.