Разбира се, настъпването на есента неизбежно носи застудяване. Но градината през този сезон не губи своята привлекателност. Само палитрата се променя. Въпреки наближаващото студено време, тя се отличава със своята особена „мъдра“ красота - многоцветността на падналите листа и късните цветя.

Ярките есенни цветове вдъхновяват създаването на разнообразни декорации, които могат да украсят не само градината, но и верандата пред вратата.

Не желаейки да се раздели със слънцето и топлината, човек добавя към своето пространство благородните сезонни цветове.
В този дизайн няма ясни правила. Следвайте сърцето си, използвайте всички празни контейнери за засаждане на есенни растения, запълнете свободните пространства, създайте невероятни ансамбли. Нека вашата градина бъде такава, каквато я чувствате.

Есента е много благодатно време за такова творчество. В двора винаги можете да намерите естествени материали за декорация - това са свежи и сухи цветя, зърнени култури, декоративни клонки, дървета, листа. А плодовете - малки и големи, са основните есенни аксесоари. Всички видове тикви и кратунки, кестени, ядки, жълъди, физалис, ябълки, китки офика, царевица, слама и др. съставят уникални есенни композиции за декорация на градината и дома.

Кухненски съдове, лейки, плетени кошници, саксии, колички и стилизирани кладенци са идеални за тези цели. Бъдете креативни и се насладете на цветовете. Колкото по-ярки спомени имате, толкова по-лесно ще живеете до следващото лято.

Есента е богато време, когато последната реколта е обрана или узрява в овощните и зеленчуковите градини. Използвайки зеленчуци и цветя от собствените си градини, можете да украсите входа на дома си по такъв начин, че да радвате семейството и приятелите с гостоприемство и добро настроение.

Предлагаме ви няколко идеи за декориране. Може би някои от тях ще ви вдъхновят да създадете свои собствени есенни шедьоври.

Богата реколта от тикви 

Тиквата е може би най-яркият есенен продукт, който е добър не само за консумация, но и като декоративен елемент.

Ако сте събрали голяма реколта от тикви, вземете големи и малки екземпляри и ги подредете симетрично по стъпалата или от двете страни на вратата. Подходящи са плодове с различни цветове: от зелено до ярко оранжево, защото колкото по-богата е палитрата, толкова е по-забавно.

Есенни букети 

Големи саксии с истински облаци от есенни цветя - великолепни хризантеми и астри, които посрещат стопаните и гостите, изглеждат особено красиви.

Смешни плашила 

Можете да инсталирате няколко малки фигури на забавни хора в селски ризи, шапки и панталони с петна близо до входа. Това могат да бъдат домашни или градински плашила, които ще станат символични защитници на вашето семейно гнездо.

Ярки листа 

Есенните листа са друг декоративен елемент, който засилва усещането за уют в дома.

Любителите на яркия есенен листопад окачват гирлянди и венци от жълти, червени и зелени листа на вратата и отстрани на нея, отдавайки почит на сезона.

По малко от всичко 

Ако не можете да решите коя от предложените опции ви харесва най-много и още повече, ако размерът на верандата позволява, можете едновременно да поставите плодове от тиква, да подредите вази и играчки и да окачите гирлянди от цветни листа

Модерен стил 

Между другото, съвсем не е необходимо да следвате напълно селския стил. Ако използвате детайлите на модерния декор, получавате оригинален и стилен микс.

Есенни цветове 

Разбира се, говорим главно за златисто-жълтите, оранжевите и червените цветове, които оцветяват природата, преди да се потопи в студен снежен сън.

За Хелоуин 

Любимият есенен празник в много страни несъмнено е Хелоуин. Той вдъхновява много стопани да украсяват домовете си с черепи, фигурки на вещици, прилепи и други зли духове.