Четириногите са станали по-сложни, за да отговорят на начина на живот на собствениците си

Чудили ли сте се защо лицето на вашия четириног приятел е толкова неустоимо? Проучване на Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) казва, че чертите на лицето на кучетата - по-специално очите, може да са се развили въз основа на човешките предпочитания.

Когато хората започват опитомяването на вълците, за да създадат домашни кучета, това е с цел животните да изпълняват задачи като земеделие, теглене на шейни при ниски температури или опазване на група номади. Например Хрътките са били развъждани, за да преследват плячката с наистина бързи скорости, а Мастифът е отглеждан като защитник. Но подсъзнателно ли към другите им качества сме добави това да бъдат сладки?

Всичко е в очите 

Когато хората са се адаптирали към заобикалящата ги среда, кучетата са ги последвали. В крайна сметка четириногите са станали по-сложни, тъй като са отгледани, за да отговорят на начина на живот на собствениците си.

Проучването на PNAS предполага, че чрез опитомяването на кучета от вълци, мускулите на лицето им са се трансформирали, за да отговарят на комуникационните стандарти на хората. Мускулът, отговорен за повдигането на вътрешната вежда, присъства винаги при домашните кучета, но не и при вълците.

„Най-забележителното сред поведенческите адаптации на кучетата, в резултат на селекция по време на опитомяването, е способността им да четат и използват човешката комуникация по начини, които другите животни не могат“, се посочва в изследването.

Анализираните поведенчески данни също предполагат, че кучетата повдигат вътрешните си вежди по-често и с по-висок интензитет, отколкото вълците. Изследователите смятат, че четириногите с тези мили кучешки очи са били предпочитани за хората и следователно са по-силно подбрани.

Как го правят 

Въпреки че различни породи демонстрират различни изражения на лицето, проучването показва, че движението на веждите е равномерно при породите. Ан Бъроуз – автор на изследването и професор по анатомия в университета Дюкен, разказва за проучване, което са провели преди около пет години с кучета в приют. Изводът от него е, че животните, които са правили това движение, са били осиновявани по-бързо от останалите. Бъроуз обяснява, че кучетата, отглеждани за компаньони, като например Кавалер Кинг Чарлз шпаньоли, могат да го правят по-често.

Проучването на PNAS също така предполага, че хората предпочитат четириноги, които показват педоморфни (подобни на бебета) анатомични черти. Това може да означава по-голямо чело, по-големи очи и др. Наблюдението е дошло, след като група хора са помолени да изберат между снимки на кучета и котки с повече или по-малко педоморфни черти.

„Движението прави очите да изглеждат по-големи, следователно по-приличащи на бебета и потенциално по-привлекателни“, се добавя в проучването. Този израз на лицето прилича на тъга, което предизвиква подхранваща реакция от хората.

Ще устоите ли 

През историята едно нещо е останало постоянно – трудно е да се каже „не“ на милите кучешки очи. Четириногите ни другари са се развили, за да отговарят на нуждите на дадена задача, техния собственик, обкръжението им и хората естествено са привлечени от „сладкото“ лице.

Проучването отбелязва, че „всички домашни кучета рутинно притежават този мускул, с изключение на Сибирското хъски, което по интересен начин принадлежи към по-древни породи, по-тясно свързани с вълци, отколкото много други“. Все пак групата учени е изследвала само един екземпляр от породата, така че е трудно да се направят изводи.

За сметка на това, Хъскитата общуват с вокализация и почти звучат като човешки бебета.

Зрителният контакт между кучета и хора е задължителен за социалното взаимодействие. Четириногите използват тази комуникация, когато не могат да решат проблеми сами.