Повечето породи са създадени да задържат, а не да отблъскват топлината

Летните жеги могат да бъдат задушни както за хората, така и за кучетата. А загубата на сила е стресираща не само за собственото ни тяло, но и за домашните ни любимци. Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате вас и четириногия ви приятел разхладени при екстремни горещини.

Повечето породи са създадени да задържат, а не да отблъскват топлината. Те нямат потни жлези и по-голямата част от тялото им е обвито в козина с малко или никаква открита кожа. Четириногите ни любимци губят топлина през възглавничките на краката си и през устата си. Някои породи се нуждаят от специално внимание. Например белите или тези с фино покритие, като Бултериери и Хрътки, са особено уязвими на слънчеви изгаряния, докато черната козина на кучета като Шиперке абсорбира топлината, допринасяйки към опасността от прегряване и топлинен удар.

Дръжте го на сянка или на закрито 

Запасете се с охлаждащи средства

Заедно с много студена вода, най-важното нещо, за да поддържате кучето разхладено, е да стоите на закрито или на сянка. Ако климатикът ви изключи в наистина горещ ден, отидете в най-хладния район на къщата, който можете, като мазето. Ако е възможно, останете в къща на приятел, докато климатикът ви бъде поправен. Има и други начини, по които можете да облекчите любимеца си в жегата, като предварително имате под ръка охлаждащи средства за кучета:

* Вентилатор, работещ с батерии.

* Бързосъхнеща кърпа. Навлажнете я и я поставете на гърба на кучето си, без да го мокрите твърде много, след което я махнете. Ако държите кърпата в охладител, не я слагайте директно в леда. Не поставяйте нищо ледено върху любимеца си, защото това свива кръвоносните съдове и всъщност генерира повече вътрешна топлина.

* Охлаждаща жилетка, която отклонява топлината и охлажда кучето чрез изпаряване.

* Охлаждаща подложка или студена мокра кърпа, която да разстилате за кучето си. Можете също така да го накарате да застане на влажна кърпа, за да помогне на възглавничките на краката си да отделят топлина.

* Втриване на алкохол, който можете да намажете зад ушите на кучето си, по корема му или върху лапите му. Втриването на алкохол охлажда по-бързо от водата и може да отдели топлина.

* Спрей бутилка, пълна с хладка вода. Напръскайте долната страна на кучето, която не е изложена на горещо слънце (като областта на слабините, където козината е по-малко плътна), долната част на краката и вътре в устата му.

* Ректален термометър с лубрикант. Температурата на вашето куче не трябва да се повишава над 39 градуса С, което е най-високата граница на нормалното.

* Неароматизиран детски електролитен разтвор, който кучето да пие, ако се дехидратира.

Признаци на топлинен удар 

Въпреки вашите най-добри усилия, кучето може да получи топлинен удар. Ето симптомите:

* необичайно дишане (учестено и силно);

* висока ректална температура (39 градуса С или по-висока);

* крайна жажда;

* слабост и/или умора;

* често повръщане;

* дезориентация;

* тъмно- или яркочервени език и венци;

* кожата около муцуната или врата не се отдръпва при притискане (дехидратация);

* затруднено дишане;

* гъста слюнка;

* бърз сърдечен ритъм;

* силно лигавене;

* тревога.

Ако подозирате, че кучето ви е прегряло, незабавно го заведете на по-хладно място или при ветеринар. След като сте в хладна стая, разделете козината му с пръсти, така че хладният въздух да може да проникне до кожата.

За да охладите кучето си възможно най-бързо, изсипете хладна вода върху главата и тялото му или внимателно минете през него с много нежна струя студена вода. Или, когато е възможно, го потопете във вана с хладка вода.

Дори кучето ви да изглежда стабилно, добре е да го заведете до най-близкия ветеринар за оценка и лечение, ако е необходимо.

Дръжте вода на разположение! Оставете кучето си да пие колкото се може повече. Ако имате работещ фризер, направете студени лакомства.