Важно е да са здрави, без видими нарянявания и зарази
Вече се прибират зеленчуци от дворната градина, като част от тях ще се консервират, а други ще се съхраняват месеци, някои дори чак до пролетта. Колко дълго ще успеете да запазите продукцията годна за консумация, зависи от условията, при които ще я поставите. Естествено отделните зеленчуци имат различна продължителност на съхранение – някои могат да се запазят едва ден-два, други – седмица, трети, както казахме по-дълго време.
За продължителността на съхранение влияние оказва не само видът на зеленчука, но и условията, при които се поставя.
Колко може да се съхранят различните видове в домашни условия?
Домати
За съжаление най-популярният зеленчук не може да се съхранява прекалено дълго. Все пак не е невъзможно. Най-добре се запазват консервните сортове, както и тези, които не образуват прекалено големи плодове. Освен това доматите се берат, когато са започнали да зреят.
Добре зачервените плодове се запазват до седмица. Започналите да се прошарват домати обаче могат да се съхранят до около един месец. За целта плодовете се нареждат на един ред в касетки, които се постават в хладни, но не много студени помещения.
Зелените домати е възможно да се запазят и по-продължително време, стига да са набрани от здрави растения, което предполага, че няма да се развият зарази по време на съхранението.
Зелените и червените домати трябва да се държат далече едни от други, защото в противен случай зелените започват бързо да зреят.
Краставици
Тъй като съдържат голям процент вода, краставиците почти не могат да се съхраняват. При по-ниска температура и по-висока влажност, могат да се запазят до седмица-две. В домашни условия обаче плодовете се съхраняват не повече от 10-ина дни.
За съхранение се избират млади и свежи плодове, които не са достигнали пълна зрелост.
Ако краставиците се държат прекалено дълго, те изкуфяват, придобиват дунапренова структура или месото им става жълтеникаво и безвкусно.
Пипер
Всякакви по вид чушки – и сладки, и лютиви, могат да се съхраняват сравнително продължително време – до 1-2 месеца. Пиперът се нарежда на един ред в касетки или направо върху застлани с хартия рафтове. Плодовете също може да се завият поединично в хартия, за да се запазят по-дълго свежи. Така обаче не могат да се преглеждат по време на съхранението, с което се цели да се отстраняват започващите да завяхват, както и загниващите.
Пиперът се държи в хладни и проветриви помещения.
Дини и пъпеши
Ще се изненадате, но и дините, и пъпешите могат да се съхраняват доста продължително време. Важното е условията да са подходящи, както и да се подбират здрави плодове.
Те трябва да са зрели, но не презрели, със суха повърхност. Плодовете се поставят на дървени скари или етажерки, без да се допират.
При пъпешите подходящи за съхранение са зимните сортове, а също и Медена роса.
Препоръчително е да се държат в хладни и тъмни помещения.
Стара градинарска практика за по-продължително съхранение е дините и пъпешите да се покрият със зърно от житни култури.
Картофи и батати
Съвсем логично е градинарите, които отглеждат картофи да искат да ги запазят възможно по-продължително време. Обикновено първите няколко месеца е по-лесно, после става по-трудно – клубените прорастват, а също започват и да загниват.
Важно е за съхранение да се поставят само здрави клубени, които нямат видими механични повреди, или такива от неприятели, както и наличие на зараза. Също така картофите трябва да са сортирани по големина и според това, за какво ще се използват.
По принцип температурният режим по време на съхранението трябва да е различен в зависимост от предназначението - за консумация или за посевен материал.
При картофите за храна е важно да се запазят кулинарните и вкусови качества на продукцията. Положителни температури близки до 0 градуса не са подходящи, тъй като при тези условия скорбялата се разгражда, увеличава се съдържанието на захари и картофите сладнят.
За правилното съхранение е необходимо да се поддържа висока въздушна влажност от 80-90%. Ако влажността е ниска, се увеличават загубите на тегло - клубените се набръчкват. Картофите трябва да се държат в тъмно помещение. При повече светлина – клубените започват да зеленясват.
Картофите могат да се постят в касетки, които се нареждат една върху друга. Освен това могат се съхраняват в мрежести чували, които се поставят на известно разстояние помежду си. Ако количеството е повече, картофите могат да се насипят, но купът не бива да е много висок.
Важно е клубените редовно да се проверяват, тъй като ако има болни, те много бързо могат да заразят и останалите. Веднъж започнало гниенето се разпространява много бързо.
Установено е, че най-подходящата температура за съхранение на картофите за консумация, при която се запазват вкусовите и хранителни качества, външен вид и тегло, е между 3-5 градуса.
ТИКВИ
Плодовете се съхраняват много продължително време, възможно е дори чак до пролетта. Тиквите могат да се поставят в различните помещения, в които стопаните държат продукцията си. Най-подходящите условия обаче са: температура 10-14°С и въздушна влага - 70-75%.
Лук, чесън, праз
За да се запазят лукът и чесънът до пролетта, предварително луковиците трябва много добре да са просушени, непосредствено след изваждането им.
Когато ще се съхраняват в насипано състояние, лъжливото стъбло се отрязва 3-4 см над луковицата. Луковиците се насилват в касетки, които се поставят в сухо и проветриво помещение. Относителната въздушна влага не бива да е висока. Температурата трябва да бъде възможно по-ниска.
Най-лесно в домашни условия лукът и чесънът се съхраняват на сплитове. Те се закачат на греди, стени или на други подходящи места.
Лъжливите стъбла на праза трябва да бъдат здрави, свежи, пресни, почистени от сухи и загнили листа, без механични повреди. Листата се подрязват до 25 см над лъжливото стъбло, корените също се изрязват до 2 см над дънцето.
Празът може да се съхранява
на открито или в подходящи помещения
* Когато се държи в градината, се подготвя ямка, в която се нареждат стъблата, които се покриват почти до 2/3 от дължината им. При трайно застудяване и при нужда, растенията могат да се покрият допълнително с 15-20 см слама или други подходящи материали.
* При съхранение вкъщи, най-подходящо е да става в голям, но плитък съд. Стъблата се покриват с пясък. За да се по поддържат растенията с добър тургор, важно е пясъкът да се овлажнява, но да не е прекалено мокър. Продължителността на съхранението на праза е до пролетта.





Коментари