Пита Иван Василев от Шумен

Издоеното краве мляко нагарча, когато изхранваният на кравата фураж съдържа: пелин, ряпа, лайка, чесън, лупина.

Причина за нагарчане може да е и завършващият лактационен период

При недобре измито виме преди доенето суровото мляко мирише на тор.

Обилното хранене със силаж или маточина също променя суровината.

Миризмата на ацетон говори за това, че кравата има нарушена обмяна на веществата или ако вимето на кравата е лекувано с медикаменти, съдържащи фенол.

Различните фуражи влияят различно на мириса и вкуса на млякото. Благоприятно въздействие върху млеконадоя и състава на млякото оказват хубавите зелени фуражи, сеното, цвеклото, морковите, тревният силаж, концентратите.

Опитните животновъди знаят, че зелената ръж и зеленият овес, както и повечето бобови култури, особено в пресен (просушен) вид, не трябва да се изхранват в големи количества.

Изхранването на рапица, особено ако е мръзнала, води до появата на парлив вкус (като на ряпа) и мирис на млякото.

Недоброкачественият силаж е причина за пенесто мляко с неприятна миризма. Силажът, който продължително време стои в обора, също може да е причина за неприятна миризма на суровото мляко.

Воднисто мляко може да доите при изхранването на кравите на голямо количество воднисти фуражи или пък на лошокачествени груби фуражи.

За да няма издоеното мляко странични миризми:

преди доене почиствайте добре вимето на кравата;

отделяйте в друг съд първите струйки издоено мляко;

подстрижете козината в основата на цицките;

облечете чисти дрехи и си измийте добре ръцете преди доенето;

фиксирайте неподвижно опашката на кравата;

не допускайте прекалено потребление на комбинирани фуражи.

По време на доенето опашката на кравата трябва да е фиксирана
По време на доенето опашката на кравата трябва да е фиксирана