За първи път в историята на колбасарската индустрия на Беларус пуснаха салам от месо от бобър. За първи пък екзотичните колбаси са показани на изложбата "Лов и риболов" в Минск в края на април. Тогава екзотичния салам можел само да бъде дегустиран. А тази есен се предвижда той да може да бъде купен от беларуските магазини.
Екзотичният салам съдържа само 30% месо от бобър, 70% месо от диви патици, птиче, еленско и от друг дивеч.
Месото от бобър е много полезно, тъй като съдържа много протеини, селен и витамин С. По съдържание на фосфор то превъзхожда гоевждото и свинското месо и се приближава до заешкото. а съдържащото се в него желязо е двойно повече, отколкото в дрегите видове месо.
Ловната ферма за бобри е създадена през 2016 г. и ще произвежда по 1750 кланични трупове за година.
В Беларус ловът на бобри е възможен след получаване на специално разрешително. Условието е той става през светлата част на денонощието, тъй като бобърът е нощно животно.