Необходими продукти: 2 кг зрял боб, 4 кг чушки / печени и нарязани/, 1кг моркови, 1-2 буркана доматена паста, 1 буркан грах, 2 буркана кисели краставички, 2 връзки магданоз.
За марината: 600 мл олио, 400 мл оцет, 200 гр захар, сол, дафинов лист, черен пипер.
Начин на приготвяне: Зрелият боб се сварява, останалите продукти се нарязват. Марината кипва. След като поизстине към нея се прибавят доматите и останалите продукти. Накрая се слага и бобът. Разбърква се и се насипва в буркани, които се варят 15 минути.
Към готовата салата "Ропотамо" може да се прибави и пържена риба, опиталите твърдят, че деликатесът е с несравним вкус Върви като допълнение и към вино, и към концентрат- към бира също..
Коментари