Пилешкият черен дроб не е просто достъпен страничен продукт, от който лесно можете да приготвите предястия. Той е и ценен източник на желязо, витамини и минерали, необходими за здравето на целия организъм.
Какви са ползите от пилешкия дроб в ежедневното ви меню? 100 г от продукта съдържат 90% от дневната нужда от желязо, витамини А, Е, С, витамини от група В, калий, магнезий, фосфор, цинк, манган и други елементи. Калоричното съдържание на дроба не надвишава 140 kcal, а на всеки 100 г карантии има 20 г протеин. Добавянето на този продукт в менюто е полезно както за тези, които се грижат за балансираната си диета, така и за тези, които спазват диети.
Солена торта с дробчета
Солената торта с пилешки дробчета, моркови и яйце е предястие, което достойно да украси празничната трапеза. За приготвянето купете охладен, а не замразен черен дроб. От него се получават по-крехки и вкусни ястия. Размразеното месо отделя повече сок при пържене, което не е това, което искаме!
Продукти: За палачинките: 600 г пилешки черен дроб, 3 яйца, 3 суп. лъж. кисело мляко, 3 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, растително масло на вкус, щипка сол.
За плънката: 3 моркова, 3 яйца, 2 глави лук, 250 г кисело мляко, 1 скилидка чесън, растително масло, сол и смлян черен пипер на вкус, свежи зелени подправки.
Приготвяне: Измийте добре пилешките дробчета, отстранете ципите и ги разбийте в блендер с яйцата, киселото мляко, пълнозърнестото брашно и щипка сол. От получената хомогенна смес изпечете тънки палачинки в добре загрят и намаслен тиган.
Пригответе плънката. В олиото се запържват настърганите моркови и лукът, нарязан на кубчета, зеленчуците се подправят със сол и черен пипер. Сварете яйцата, разделете белтъците и жълтъците и ги настържете по отделно. Пресовайте чесъна и го добавете към киселото мляко за пикантен вкус.
Намажете палачинка с кисело мляко, отгоре сложете моркови, лук и настърган белтък. Покрийте със следващата палачинка и отново намажете с пълнеж. Най-горният „блат" се намазва с кисело мляко и се поръсва с жълтъци.
Можете да украсите със свежи билки - ще бъде не само вкусно, но и красиво!
Домашен пастет
Пастетът от пилешки черен дроб е нежен и много апетитен. Той е идеална закуска или допълнение за шведска маса.
Продукти: 450 г пилешки черен дроб, 130 г масло, 30 г сметана 20%, глава лук, 3 суп. лъж. коняк, 1/8 ч. лъж. смляно индийско орехче, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Накълцайте лука. Разтопете 15 г масло в тиган и запържете лука до прозрачност. Добавете готовия черен дроб, сол, черен пипер и индийско орехче към лука. Разбъркайте и оставете да къкри, като разбърквате, за 5-7 минути. Сипете коняка и продължете да задушавате дробчетата, докато алкохолът се изпари. Поставете готовия дроб в блендер, добавете 85 г масло и сметаната. Пасирайте до гладкост. Прехвърлете сместа в правоъгълна форма. Разтопете останалото масло и с него залейте пастета.
Поставете в хладилника.
След като пастетът се охлади напълно, сервирайте го със зърнени хлебчета, препечени филийки или хрупкав хляб.
Дробчета с лук на тиган
Пържен пилешки черен дроб с лук е друго лесно ястие за всеки ден. Основното нещо е да го приготвите правилно, така че черният дроб да е мек и сочен. За да направите това, трябва да го накиснете за 20 минути в студена вода, за да омекне и да стане по-вкусен. Разбира се, първо отстранете ципи и жили.
Продукти: 500 г пилешки черен дроб, 2 глави лук, 2 суп. лъж. растително масло, 2 суп. лъж. брашно, 1 ч. лъж. масло, ½ ч. лъж. захар, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Пригответе пилешкия дроб, нарежете го на парчета и го оваляйте в брашно. Загрейте в тиган 1 суп. лъж. растително масло и запържете в него за 5 минути черния дроб от всяка страна. Поставяйте черния дроб на порции; за златистокафява коричка можете да увеличите котлона. Намалете котлона и оставете ястието да къкри още няколко минути при непрекъснато бъркане. Посолете в последния етап от готвенето, за да запазите месото сочно.
Запомнете схемата за готвене на черния дроб: средна топлина до готовност, висока температура за коричка и ниска температура накрая за мекота.
В отделен тиган се разтопява маслото и се добавя 1 суп. лъж. растително масло. Добавете нарязания лук, сол и черен пипер. Запържете лука за 5 минути на среден огън при непрекъснато бъркане. Добавете захарта и продължете да готвите, докато лукът стане златист. Сладкият лук ще придаде на пилешкия дроб специална нежност и мекота на вкуса.
Смесете черния дроб и лука и сервирайте.
Топла салата
Топла салата с пилешки дробчета, зелен фасул, яйца, чери домати и балсамов дресинг със зърнеста горчица и магданоз е нещото, което ще ви даде нов вкус.
Продукти: Основни: 300 г пилешки черен дроб, 300 г зелен фасул, 2 яйца, 6 чери домати.
Дресинг: 3 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. балсамов оцет, 1 ч. лъж. синапено семе, 1 ч. лъж. лимонов сок, 0,5 ч. лъж. течен мед, магданоз.
Приготвяне: Измитият и почистен дроб се нарязва на ситно, поръсва се с черен пипер и сол. Оставете го за известно време. Сварете зеления фасул и го оставете да изстине.
Запържете пилешкия дроб в растително масло на среден огън. Нека разкрием още една тайна на правилно приготвения черен дроб: преди пържене той трябва да се подсуши, така че пърженето да не се превърне в задушаване. Поставяйте в тигана на малки порции. В противен случай месото ще пусне сок и ще стане меко, а ние искаме коричка! Намалете огъня и продължете да готвите, докато омекне.
Сварете и нарежете яйцата, а чери доматите - разполовете.
Пригответе дресинга със зехтин, балсамов оцет, зърнеста горчица, лимонов сок, мед и 1 суп. лъж. ситно нарязан магданоз.
Смесете месото и яйцата и подправете с дресинга. Сервирайте със зелена салата и резенчета яйце.
Дробчета с ябълки и лук в тиган
Задушеният пилешки дроб с ябълки може да изглежда екзотичен за мнозина, но щом опитате това ястие, ще се влюбите в комбинацията от месо и плодове.
Продукти: 500 г черен дроб, 1 зелена ябълка, 0,5 червена чушка, 0,5 глава лук, 2 стръка зелен лук, 1 суп. лъж. растително масло, сол и смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Пилешкият дроб се измива и нарязва на парчета. Запържете в растително масло за 6-7 минути, подправете със сол и черен пипер. През това време нарежете червената чушка на тънки филийки, зелената ябълка - на резени, а лука - на полумесеци.
Прехвърлете готовия дроб в друг съд и запържете чушката, лука и ябълката в тигана. Добавете черния дроб към задушените съставки и гответе още 15 минути на слаб огън. Не забравяйте да разбърквате!
Гарнирайте ястието със зелен лук и сервирайте.
Черни палачинки
Ако нямате време да приготвите солена торта, можете да се справите с по-прост вариант. Палачинките с пилешки дробчета са сочни и вкусни и могат да се сервират с различни сосове и гарнитури. Например със сос от горски плодове, който ще подобри вкуса на ястието .
Продукти: 500 г пилешки дроб, 600 мл прясно мляко, 1 яйце, 50 г овесени ядки, глава лук, 2 скилидки чесън, подправки по избор, сол и черен пипер на вкус, растително масло,
Приготвяне: Черният дроб се нарязва на парчета и се накисва в 500 мл мляко за 30 минути. Това ще подобри вкуса на ястието и палачинките ще бъдат особено нежни. През това време разбийте 100 мл мляко с яйцето и добавете овесените ядки. Оставете за малко, за да набъбнат ядките.
Прекарайте черния дроб през месомелачка и смесете с омекналите овесени ядки, ситно нарязания лук и счуканите скилидки чесън. Добавете любимите подправки и ароматни билки към сместа. Сипвайте от тестото директно в загретия и намазан с олио тиган. Оформете палачинките и пържете от двете страни до златиста коричка.
Не пържете чернодробните палачинки твърде дълго, за да не ги изсушите. Когато са готови, можете да ги задушите под капак за няколко минути. Палачинките ще станат още по-меки и вкусни!
Пилешки дроб в сметана
Едно от най-простите и в същото време много апетитни ястия е пилешкият дроб, пържен в тиган с лук и сметана. Понякога в такива рецепти карантиите се комбинират с гъби, а вместо заквасена сметана готвачите използват течна.
Продукти: 500 г пилешки дроб, 400 г заквасена сметана 20%, глава лук, 20 г масло, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Пригответе пилешкия дроб, по желание го накиснете в мляко за 30 минути. Нарежете на парчета. Запържете наситнения лук в маслото. Добавете дроба и продължете да готвите още 7-8 минути. Подправете и разбъркайте. Добавете заквасената сметана, разбъркайте отново и оставете да къкри за 10 минути.
Добавете любимата си гарнитура към топлия дроб и сервирайте.
В доматено-сметанов сос
Колкото и сочен да е пърженият дроб, ако го задушите с лук и моркови в доматено-сметанов сос, той ще стане още по-вкусен. За гарнитура е подходящ сварен ориз или картофено пюре.
Продукти: 500 г пилешки дроб, морков, глава лук, 2 суп. лъж. доматено пюре, 2 суп. лъж. заквасена сметана, 1 суп. лъж. брашно, 1 ч. лъж. сушени билки, растително масло, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Почистете пилешкия дроб, нарежете го на парчета. Нарежете лука на тънки полукръгчета, настържете морковите. Загрейте олиото в тиган и запържете пилешките дробчета от всички страни. Добавете лука и моркова, подправете със сол, черен пипер и сушени билки. Поръсете с брашно, разбъркайте и продължете да задушавате. Добавете доматеното пюре и заквасената сметана, разбъркайте добре до получаване на гладък сос. Ако е необходимо, добавете малко вода, за да разредите. Задушете дробчетата в соса до готовност, сервирайте топли.
Дробчета в бекон
За да предотвратите изсушаването на черния дроб по време на готвене и да сте сигурни, че е крехък, използвайте бекон. Не е необходимо да добавяте сол към плънката, тъй като беконът е осолен. Ако готвите у дома в тиган или на фурна, използвайте бамбукови шишчета. Ястието е идеално и за скара на открито.
Продукти: 500 г пилешки дроб, 400 г бекон, подправки на вкус.
Приготвяне: Накиснете бамбуковите шишчета във вода за 30 минути, преди да започнете да готвите. Това ще им помогне да не се запалят.
Пригответе пилешкия дроб и го подсушете с домакинска хартия. Подредете лентите бекон върху работна повърхност. В края на всяка лента поставете парче дроб и навийте на руло, така че плънката да е вътре. Нанижете едно по едно дробчетата на шишчета.
Загрейте добре грил тиган и изпържете шишчетата до готовност, като ги обръщате от време на време.
Строганов с пилешки дробчета
Друга идея как да приготвите пилешки дробчета на тиган просто и вкусно. Целият процес ще отнеме не повече от 30 минути. Това прави ястието идеално за обилен обяд или вечеря.
Продукти: 450 г пилешки дробчета, 200 г заквасена сметана 20%, 6 гъби, глава лук, 2 скилидки чесън, 3 суп. лъж. олио, 2 суп. лъж. масло, 1 суп. лъж. брашно, 2 стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Лукът и чесънът се наситняват, гъбите се нарязват на филийки.
Разтопете маслото в тиган, добавете олиото. Сложете лука, чесъна и гъбите в тигана. Добавете сол и черен пипер, разбъркайте. Запържете гъбите, като разбърквате от време на време.
Пилешкият дроб се нарязва на парчета и се слага в тигана при гъбите и лука. Поръсете с брашно, разбъркайте и гответе за 5 минути. Добавете сметаната, ако е необходимо, посолете на вкус.
Покрийте тигана с капак и оставете ястието да къкри на умерен огън за 10 минути. Ако сосът е твърде гъст, добавете малко вода. Добавете магданоза към готовото ястие.
Коментари