Нормативи на количеството на зелените фуражи: при кокошки стига до 60 г, за пуйките и патиците - до 80 г; а на гъските - до 500-600 г.
Дават се самостоятелно или ситно нарязани в меката храна.
Морковите са ценен фураж за всички видове и категории птици, особено през есенно-зимния сезон, тъй като са богати на каротин. Дават се нарязани или настъргани
на кокошките 25-30 г;
на патиците и пуйките 60-80 г;
и на гъските 200-250 г дневно на птица.
Може да се включват и в меката храна.
Цвеклото е добра сочна и диетична храна за птиците, като захарното е с два пъти по-висока хранителна стойност от кръмното цвекло. Дава се на всички видове и категории птици нарязано или на цели глави, поставени на колчета за кълване.
На кокошки се дава до 40 г;
на патици и на пуйки до 80 г;
и на гъски до 200 г дневно на птица.
Картофите са богати на въглехидрати
но са бедни на протеин и минерални вещества. Могат да се дават на всички видове и категории птици. Поради това че съдържат отровното вещество соланин, трябва да се сварят, а водата да се изхвърли.
На кокошки се дават дневно до 50 г;
на патици и пуйки до 100 г;
и на гъски до 300 г.
Тиквите
Богати са на каротин и захари. Дават се в същите количества като цвеклото.

Коментари