Нормативи на количеството на зелените фуражи: при кокошки стига до 60 г, за пуйките и патиците - до 80 г; а на гъските - до 500-600 г.

Дават се самостоятелно или ситно нарязани в меката храна.

Морковите са ценен фураж за всички видове и категории птици, особено през есенно-зимния сезон, тъй като са богати на каротин. Дават се нарязани или настъргани

на кокошките 25-30 г;

на патиците и пуйките 60-80 г;

и на гъските 200-250 г дневно на птица.

Може да се включват и в меката храна.

Цвеклото е добра сочна и диетична храна за птиците, като захарното е с два пъти по-висока хранителна стойност от кръмното цвекло. Дава се на всички видове и категории птици нарязано или на цели глави, поставени на колчета за кълване.

На кокошки се дава до 40 г;

на патици и на пуйки до 80 г;

и на гъски до 200 г дневно на птица.

Картофите са богати на въглехидрати

но са бедни на протеин и минерални вещества. Могат да се дават на всички видове и категории птици. Поради това че съдържат отровното вещество соланин, трябва да се сварят, а водата да се изхвърли.

На кокошки се дават дневно до 50 г;

на патици и пуйки до 100 г;

и на гъски до 300 г.

Тиквите

Богати са на каротин и захари. Дават се в същите количества като цвеклото.