Бивш главен конструктор в руски технически научно-изследователски институт Александър Белоносов изобретява апарат, чрез който
прясното мляко се пастьоризира и опакова още докато е под кравата
съобщи руското електронно издание Milknews. Опаковането отнема 30 секунди, а цената на един апарат е 25 хил. евро. Белоносов се занимава с разработки още от 2007 г. Първоначално идеята му се основавала на факта, че опаковките за мляко не са особено сложни и процесът може да се извършва още във фермите. След това към тази идея била добавена концепцията за мигновеното пастьоризиране на млякото.
Белоносов успял
да привлече за проекта и най-важния съдружник - инвеститора Андрей Кутейников
и още през 2012 г. двамата получили патент в Русия за „цялостен млечно-доилен комплекс”. Година по-късно апаратът е патентован и в Германия. Първият образец, кръстен „30Sec Milk”, "струвал" на създателите си 5 млн. рубли, от които 1,3 млн. рубли били нужни са компоненти шведско производство. Но разходите с това не свършват:
Кутейников вложил още 5 млн. рубли в проучване на пазара
Двамата партньори обаче смятат, че очакваните приходи ще надхвърлят значително вложените средства.
Как стават нещата
При използването на апарата доенето се извършва по традиционния начин с вакуумна помпа, но издоеното мляко попада веднага в пастьоризатор. Там то се нагрява за 10 секунди до 75 градуса, а след това се охлажда чрез специален уред до 35 градуса и накрая се опакова в стерилизиран пакет. За целта опаковката се подава към охладителя, разгъва се във вертикално положение и се отваря чрез отрязване на горната й част. Докато млякото се налива вътре, принтер изписва върху опаковката информация за времето на доене, номера на кравата, името на кравефермата, процент на мазнините и срок на годност.
Коментари