Температура
И ниските, и високите са особено вредни за цветовете и завръзите
По плодовете се образуват различни петна, в зависимост от слънчевото греене
Високата температура може да доведе до окапване на цветовете, формиране на некачествени и дребни плодове.
Директното и продължително огряване от слънцето причинява слънчеви пригори по плодовете.
Високата слънчева радиация засилва появата на зелен пръстен.
При температури по-ниски от 15 градуса завръзът е слаб, формират се дълги или прегънати съцветия, дълги плодни дръжки, растежът е буен, повишава се чувствителността към болести.
При температури по-високи от 30 градуса има проблеми със запазването на завръза.
При ниски нощни температури и големи разлики между нощната и дневната температура се образуват разклонени съцветия, плодовете се свиват и се напукват, семената се оголват.
Високи температури комбинирани с лоши светлинни условия води до пречупване на съцветието близо до стъблото.
Високата слънчева радиация и високата влажност водят до появата на златисти петна. Ефектът се засилва при излишък на калций.
Внезапното понижаване на температурата, варуването на почвата, високата въздушна влажност са причина за напукване на плодовете.
Ниската температура по време на цъфтежа или голямата температурна разлика между дневната и нощната температура, както и редуването на ниска с висока въздушна влажност водят до характерно напукване на плодовете, т. нар. котешка усмивка.
Разклонени съцветия вследствие на температурни колебания
Коментари