Наскоро - в разгара на зимата, Черна шуменска кокошка снесе рекордно тежко яйце - 190 г, в двора на семейство Атанасови от Шумен. Много наши читатели се обадиха за повече подробности за тази порода.

Потърсихме професионалното мнение на д-р Христо Луканов (ветеринарен лекар и птицевъд), председател на Българската асоциация на развъдчиците на кокошеви и водоплаващи птици. Една от основните цели на Асоциацията е популяризиране, запазване и усъвършенстване на Черната шуменска кокошка. Благодарение на усилията на нейните членове интересът към породата от страна на любителите птицевъди нараства.

Черната шуменска кокошка е лека порода, създадена в България. Отличава се с черен цвят на оперението, червени околоушки и яйца с бял до мръснобял цвят на черупката. Скорозряла е и има задоволителна носливост.

И още: птиците са много устойчиви на неблагоприятни условия, непретенциозни, жизнени, летливи, плашливи, не мътят и имат отлични репродуктивни способности. Подходящи са за свободно екстензивно отглеждане.

Стандартът на Черната шуменска кокошка е съставен от д-р Христо Луканов. От години птицевъдът работи върху създаването на шуменска кокошка със синьо оперение, за да се обогати генетично породата.

КАКВИ ПТИЦИ ДА НЕ КУПУВАТЕ

Какви са тежките грешки при Черната шуменска кокошка?

Много дребни или едри птици; бели околоушки; ниско държана - под хоризонталата или много високо - катерича опашка; слабо развита опашка; клюмнал, деформиран, малък гребен при петела; груба, голяма глава; Х-образна постановка на краката; силно изразен виолетов оттенък на оперението; наличие на бели пера.