Всеки стопанин, който има млечна крава, трябва да е запознат с производството на мляко. Вимето на здраво животно не съдържа никакви или много малко микроорганизми. Само малък брой видове остават жизнеспособни в него - микрококи, стрептококи и пръчици. Основната част от микрофлората се намира в отделителните канали на мечните жлези – цицките на вимето. Но когато то е замърсено, в каналчетата се образуват тапи от микробен произход. При заболявания на крави със стафилококов или стрептококов мастит - възпаление на вимето, то съдържа огромен брой патогени на тези заболявания. А когато кравите са заразени с инфекциозни заболявания, вирусът на шап, туркулозни бацили, бруцела проникват във вимето чрез кръвта.

За да се предотврати замърсяването на млякото,
вимето се измива старателно и се дезинфекцира със специални препарати.

Вимето на кравата е покрито с мека еластична кожа с рядка линия на окосмяване и се състои от 2 симетрични половини - заден и преден лоб. Всяка четвърт от вимето има независими отделителни канали. Ако един или два лоба на вимето са болни, останалите продължават да функционират нормално.

Една крава може да бъде напълно издоена само през всичките четири биберона (цицки). В повечето случаи капацитетът и количеството на секретираното мляко в предните лобове е по-малко, отколкото в задните. При кравите с козе виме количеството мляко в предните дялове е 40% от общия добив на мляко, а в задните дялове - 60%.

Тази структура на вимето е неблагоприятна за машинно доене: докато предните зърна вече са напълно издоени, в задните все още има много мляко. При използване на високоскоростни доилни машини, тази форма на вимето може да причини травматични наранявания на млечната жлеза поради „празно” доене.

За машинно доене най-удобната форма на вимето е с равномерно развити дялове, когато количеството мляко в предните и задните дялове е еднакво. Доброто виме е достатъчно дълбоко и дълго. Прилепва плътно към тялото, не увисва и е закрепено високо и широко отзад. Лобовете на вимето са равномерни и разположени симетрично. Външно такова виме има формата на купа или вана и затова се определя и от стопаните по този начин.

Бибероните/цицките на добро виме
със същия размер, умерена дължина, цилиндрични, вертикално насочени, свободно пропускат мляко. Дясната и лявата половина на вимето са разделени от еластична преграда от съединителна тъкан. Това е и връзката, поддържаща вимето. По същия начин се разделя и предното и задното виме. С възрастта на кравата или с недостатъчно развитие, връзките отслабват, вимето увисва. Увисналото виме е неудобно за доене.

От външните анатомични характеристики на структурата на вимето, големината и формата на цицките са от голямо значение. Някои крави имат зърна, които са толкова малки, че не държат биберони, докато други, напротив, имат зърна, твърде големи и дебели, трудно е да се поставят обикновени биберони върху тях.

Промени в текстурата на млякото

Различават се следните нежелани видове консистенция: лигавица (вискозна) - от попадане в млякото на слузообразуващи бактерии, поради дълго съхранение на студено, примес на коластра, хранене на крави с некачествен фураж, при заболявания (мастит, шап, лептоспироза); воднисти - при прехранване с воднисти или некачествени груби фуражи (слама, острица и др.), разреждане на мляко с вода, неправилно размразяване на замразено мляко, с мастит; ферментиращо (пенливо) мляко - при хранене с ферментирал силаж, когато в млякото навлязат вредни бактерии; сирене - при нехигиенични условия и развитието на чужда микрофлора в млякото; пясъчно мляко - при недостатъчно доене на кравата, хранене с твърда храна, съдържаща много калциеви соли, метаболитни нарушения и някои форми на мастит.

За маслеността на млякото

Най-много мляко има при сутрешното доене, като съдържанието на мазнини в него е най-ниско. При обедното доене млякото е най-мазно. Вечерното мляко също е по-мазно от сутрешното. При доене в първите потоци мляко съдържанието на мазнини едва достига 1%. По-добре е да съберете първите струйки в отделна купа и да ги излеете, те имат малко мазнини и много микроби.

В следващите порции съдържанието на мазнини се увеличава, а в млякото, получено чрез доене, мазнините са до 10% или повече. Млякото е по-мазно през зимата, отколкото през лятото. По-мазно е и до края на кърменето.

Увеличете съдържанието на мазнини като давате:

  • бобови растения;
  • пшенични трици;
  • фуражно и захарно цвекло;
  • витаминно-минералните добавки също значително повишават съдържанието на мазнини в млякото.

Кога намаляват мазнините в млякото:

  • при драстично намаляване на нормата на сеното;
  • при хранене с некачествено сено, от ливади с кисела почва, от блата;
  • при хранене на зелеви листа и кисели фуражи;
  • съдържанието на мазнини в млякото зависи от наследствеността.

Защо млякото е горчиво?

Опитайте да смелите сухи стръкчета трева и ги опитайте на вкус. Лесно се усеща горчивината - дали сеното е виновно? Едва ли, защото е малко вероятно самата крава да яде сено с пелин или лайка. Млякото започва да има горчив вкус през последните 2 месеца от лактацията - млякото съдържа много мазнини, но тази мазнина е нестабилна. Затова не се препоръчва смесването на млякото на кравата от различни периоди на лактация, в противен случай цялото мляко придобива горчив вкус. А ако имате 2-3 крави и са осеменени едновременно, тогава горчивината се появява едновременно и при останалите.

Има няколко фактора за горчив вкус на млякото:

  • промяна на храната;
  • промяна на условията на задържане - късна лактация.
  • Ако през лятото млякото придобива гранясал вкус.

Тлъстото мляко гранясва, ако е било на светло, на слънце. Млечната мазнина се разлага по-бързо, когато е изложена на кислород. Приблизително същото се случва, ако държите маслото топло на слънце и след това го извадите на студено.

Прекомерната употреба на фуражи, съдържащи ненаситени мастни киселини (напр. овесени ядки, соя, кюспе, брашно), също може да доведе до гранясване.

Безплодие при кравата

Във ветеринарната медицина “безплодие” се отнася за случаите, когато кравата не е оплодена въпреки осеменяването или чифтосването. Вариантите са:

  • Вроденото безплодие е следствие от нарушения в развитието на гениталните органи. Основната причина е наследствеността.
  • Старческо безплодие - възниква при крави на 15-20 г., коне - 17-27 г., овце, кози - 6-8 г., свине - 7 г.
  • Алиментарното безплодие е свързано с недостатъчно или небалансирано хранене, както и с прекомерно хранене (наблюдава се мастна дегенерация на яйчниците). Кравите не са оплодени въпреки многократното осеменяване. По-често безплодието се развива при дългосрочен дефицит в диетата на протеини и особено на витамини. Лечението и профилактиката на алиментарното безплодие е добра балансирана диета, а при затлъстяване - заместване на зърнените култури със сочни фуражи и активни упражнения.

А сега ви предлагаме как да приготвите 3 лечебни запарки за телета.

Първата е

инфузия от червен кромид лук за телета
при проблеми със стомаха. Важно е да я приготвите така, че фитонцидите да не се изпаряват от нея:

Вземете 8,6 г готварска сол на 1 литър прясно преварена вода. Разтворът се налива в бутилка с вместимост 2,5-3 литра, през чиято тапа е прекаран сифон с гумени тръбички и скоба. 200 г обелен лук (задължително с медночервени люспи) бързо се счукват в месомелачка и се добавят в бутилката. Разклатете за 2-3 минути. След това 100 мл от растителното масло се изсипва в бутилката по стената, докато напълно покрие течността с него.

Запарката се изсмуква със сифон и се дава по 200-300 мл 5 пъти подред през час. През цялото това време малките телета не се хранят, а след това пият коластра или мляко. След това запарката се дава половин час преди хранене.

Прилага се за лечение на диария при телета и отвара от люспи и (50 г люспи на 1 литър вода) от добре изсушени медночервени луковици. Дози и метод - както в първия случай.

Използва се и запарка от чесън (100 г на 2 л вода).

При обедното доене млякото е най-маслено. Вечерното мляко също е по-високомаслено от сутрешното
При обедното доене млякото е най-маслено. Вечерното мляко също е по-високомаслено от сутрешното
Стопирайте навреме проблемите със стомаха на малките телета
Стопирайте навреме проблемите със стомаха на малките телета