Освен, разбира се, традиционните домати, краставици и пипер
Какво по-удовлетворяващо да откъснете зеленчуци от собствената си градина. И безспорно – те са много по-вкусни от купените от магазина.
Разбира се, в домашните градини най-често се отглеждат домати, краставици, тиквички, пипер, картофи, а също листни и лукови видове, както и подправки. Има обаче някои зеленчуци, които се пренебрегват, а те са не само лесни за отглеждане, но и много вкусни.
Днес ще ви представим едни от най-предпочитаните зеленчуци от европейските градинари, които не са сред основните:
1. Броколи
Този представител на сем. Зелеви е растение за хладно време, което се развива най-добре през пролетта и есента. Може да се засади в началото на пролетта за лятна реколта или в края на лятото, за да се прибере през есента.
Най-запалените любители дори засаждат броколи в контейнер, където се отглежда по едно или две растение, според големината на съда.
Броколите обичат слънчево място, а почвата да е добре дренирана, влажна, може и леко кисела.
Напомняме на градинарите, че видът се напада от неприятели, които вредят и по останалите зелеви, така че трябва да преглеждат растенията редовно.
Броколите се използват за свежа консумация, но може и да се замразят във фризер - самостоятелно или с други подходящи зеленчуци.
2. Грах
Градинският грах се отличава с изключителна нежност и сладост на зърното. Ако веднъж опитате свеж грах, вече няма да ви се иска да използвате замразен или консервиран. И няма да сгрешите, ако решите да го отглеждате, защото никак не е трудно.
Грахът е ранна пролетна култура, която се засява много рано – още в края на зимата, т.е. при първа възможност да може да се работи в градината.
Някои любители отглеждат грах на терасата, като го използват като кулисно растение. Със същата цел може да се използват и в двора – растенията се засяват между отделните лехи, за да осигурят защита на някои по-капризни видове, а може и с декоративна цел, за отделяне на различните части на градината.
3. Брюкселско зеле
Още един вид зеле е сред предпочитанията на западните градинари – брюкселското. За съжаление, зеленчукът остава все още недооценен от родните градинари. Безспорно той е сред видовете, които изискват малко време да свикнеш с тях, за да ги харесаш. Много е важно да се научите да го приготвяте правилно, най-честата грешка е, че се преварява. Иначе минизелчетата са уникална гарнитура, подходяща за различни предястия, но и за основни блюда.
Брюкселското зеле е типична есенна култура – засажда се късно през лятото, прибира се в края на сезона, дори през зимата. Ако зелчетата не са готови, могат да дозреят в парник или в друго подходящо помещение вкъщи.
4. Салатно цвекло
Зеленчук 2 в 1. Използват се както кореноплодите, така и младите листа. Препоръката е за храна да се предпочитат и младите кореноплоди, тъй като са по-сладки и нежни. По-голямото цвекло обикновено е дървесно и по-малко ароматно.
И салатното цвекло е есенен зеленчук, прибира се преди първите мразове.
5. Листен амарант
Като растение амарантът е почти непознат на нашите градини. Преди години са се отглеждали видове, но основно за зърно.
Листният амарант, както подсказва и името му, се култивира заради листата му. Те имат сладък и леко остър вкус. Може да се влагат в различни салатни миксове и като гарнитура.
Според диетолозите листният амарант е истинска суперхрана, тъй като е източник на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, рибофлавин, цинк и витамини А, В6 и С.
6. Моркови
Отглеждането на моркови е много лесно. Разбира се, и при тях има няколко тънкости, които е добре да се вземат под внимание, за да се получат качествени кореноплоди.
Първо, почвата трябва да е много добре обработена – да няма големи частици, които да деформират кореноплодите. Второ, да се осигури добро напояване, като не трябва да се редуват периоди на засушаване на почвата с преполиване, защото се стига до неравномерно нарастване на морковите.
7. Кейл
Кейлът е листен зеленчук, който расте бързо, предпочита хладно време. През последните години той се превърна в изключително модерна храна сред западняците, които приготвят от него разнообразни смутита.
Късна зеленчукова култура е. Листата се берат на няколко пъти и до късно през есента, дори и през зимата. Консумират се свежи.

Коментари