Собственикът на лично стопанство винаги е загрижен как да намали разходите и да увеличи рентабилността на производството, независимо дали става дума за месо, мляко или яйца

Хранителната стойност на храната на животни и птици зависи от нейното съдържание на протеини. Протеинът, съдържащ се в зърното, не е достатъчен за високата продуктивност на домашните животни, така че е необходимо да се обогати фуражът с протеинови добавки. Хранителната мая е евтин и ефективен начин за подобряване на хранителните качества.

Хранителна стойност

Фуражната мая е фин бежов прах с характерна миризма. При благоприятни условия: във влажна, топла среда с високо съдържание на въглехидрати, едноклетъчните гъби се размножават бързо. По отношение на хранителните свойства фуражната мая е малко по-различна от хлебната и бирената мая. Тези продукти обаче могат да се считат за взаимозаменяеми. При липса на фуражна мая стопанинът може да използва хлебопекарни смеси за приготвяне на зърнени смески.

Маята се използва като протеинова добавка, която ви позволява значително да увеличите съдържанието на протеин в готовия фураж. Съдържанието на суров протеин в зърното на царевица, овес, ечемик, пшеница не надвишава 12%, докато за нормалното функциониране на домашните птици и добитъка е необходимо ниво от 15-20% протеин, в зависимост от етапа на развитието на животното. Например добавянето на 5-10% суха фуражна мая към зърнената смес повишава съдържанието на протеин във фуража с 2,5-5%, което е значително увеличение.

Дрожденият протеин е близък по състав до протеините от животински произход, съдържа незаменими аминокиселини като лизин, цистин, метионин, триптофан. Протеинът се усвоява почти напълно, по-добре от протеините от животински или растителен произход.

По аминокиселинен състав фуражната мая е сравнима с млякото, яйцата, рибното и месокостното брашно:

Фуражната мая също е ценен източник на витамини и микроелементи. Те съдържат витамини от група В, най-вече витамини В4 (холин) и В5 (никотинова киселина), има малко количество витамин В3 (пантотенова киселина), В2 (рибофлавин), В6 (пиридоксин) и В1 (тиамин). Продуктът съдържа малък процент фосфор, калций, сяра и други микроелементи.

Ползи от добавянето на мая към фуража

Протеинът е необходим на животните и птиците на всички етапи на развитие. Използва се за растеж и наддаване на тегло, за образуване на яйца или мляко по време на лактация, за възпроизвеждане на здраво потомство. Липсата на протеин във фуража се отразява негативно на рентабилността на личната стопанство, фуражът е по-малко смилаем и не осигурява желаното дневно наддаване на тегло.

Домашни птици

Въвеждането на фуражна мая в зимната диета на кокошки-носачки увеличава производството на яйца с 20-25% поради високото съдържание на протеини във фуража. Самите яйца стават все по-големи.

През пролетта, благодарение на аминокиселините и витамините, плодовитостта на яйцата се увеличава. Пилетата се излюпват по-силни и по-жизнеспособни. С протеинова добавка те растат много по-бързо, витамините укрепват имунитета им, подобряват апетита. Фуражната мая в диетата на бройлери, пуйки, патици и гъски ви позволява да получите по-високи дневни печалби. Протеинът се усвоява добре, така че растежът на мускулната маса става по-бързо. Витамините от група В регулират метаболизма.

Прасета

Фуражната мая повишава съдържанието на протеин във фуража, което е особено важно при отглеждане на животни за месо. Например отбитите прасенца се нуждаят от високи дози протеин. В същото време тяхната храносмилателна система все още е слабо адаптирана към храносмилането на растителни протеини (грах, леща, соя). Протеиновата добавка спомага за балансиране на фуража за прасенца по отношение на протеини.

По време на периода на угояване дневното наддаване на тегло на прасенцата зависи пряко от съдържанието на протеини във фуража. И тук е важен нетолкова процентът протеин, а наличието на незаменими аминокиселини в него. Именно аминокиселините са градивните елементи за формирането на мускулна маса.

Фуражната мая съдържа всички необходими аминокиселини, нейната хранителна стойност е сравнима с тази от животински произход: месо и костно брашно и рибно брашно.

Бременните свине-майки трябва да получават храна, богата на протеини. Вече е доказано, че въвеждането на фуражна мая в диетата на прасетата по време на бременност се отразява в увеличаване на броя на малките и тяхната жизнеспособност.

Аминокиселините стимулират производството на мляко при свиня по време на лактация, подобряват качеството му, което се отразява благоприятно на потомството. Прасенцата растат по-бързо, те са по-малко податливи на болести, тъй като майчиното мляко осигурява всички необходими вещества.

Фуражната мая също е важна и за нерезите. Увеличаването на процента на протеини във фуража има благоприятен ефект върху половата функция на животните и увеличава шансовете за силно и здраво потомство.

Дрождите на фуража допринасят за по-доброто усвояване на зърното, което означава, че преобразуването на фуража се увеличава. Органичните киселини подобряват усвояването на растителните фибри. А млечнокиселите бактерии лекуват чревната микрофлора, инхибират развитието на патогенни микроби.

Крави

Използването на фуражна мая в диетата на телетата намалява цената на млекозаместител (заместител на пълномаслено мляко). Смилаемият протеин осигурява бързия растеж на малкото, витамините помагат за укрепване на имунната система.

При млечните крави фуражната мая в зърнена смес дава увеличение на дневния добив на мляко. Протеиновите компоненти са особено важни през зимата, когато диетата на кравите е бедна на сочни фуражи. Протеинът и аминокиселините помагат да компенсират недостига на хранителни вещества, ако качеството на сеното е лошо.

Как да използвате фуражна мая

Фуражната мая не се дава на животните в чист вид, тя се добавя към смес от натрошено зърно или се използва за ферментация на фураж. И двата метода показват висока ефективност, разликата е само в количеството използвана мая и разходите за труд.

Сух натрошен фураж

Ако се използва суха смес от натрошено зърно за хранене на домашни птици, прасета или крави, тогава към нея се добавят фуражни дрожди заедно с други добавки: рибно и месокостно брашно, фуражна креда и др. Този метод е по-лесен за използване. Делът на сухите фуражни дрожди в комбинираните фуражи е от 5 до 10% (0,5-1 кг на 10 кг фураж).

Тук е важно да балансирате фуража по отношение на съдържанието на суров протеин, той трябва да бъде най-малко 15% и не повече от 20%. Необходимо е да се изчисли сумата от процента протеин на всички използвани компоненти.

Предимството на сухата храна пред мократа каша е, че не е нужно да се притеснявате от вкисването на храната. Ако кашата не се изяде през първия половин час, процесът на ферментация продължава и в храната се размножават всякакви гъбички и бактерии. Киселият продукт причинява лошо храносмилане и може да причини диария при животни и птици.

Много по-лесно е да използвате суха храна, тя може да се изсипе в хранилката и след това животните ядат толкова храна, колкото им е необходима. Добавянето на обогатена фуражна мая към зърнената смес спомага за балансирането й по отношение на протеини и дава допълнителен бонус под формата на подобрено храносмилане.

Зърнените фибри са доста трудни за храносмилане от стомаха на прасета и птици, но когато се добавят дрожди с пробиотик към фуража, зърното се абсорбира много по-добре. По този начин всички хранителни вещества са от полза за животните и ефективността на фуража се увеличава. Това се отразява в увеличаването на наддаването на тегло, млечността и производството на яйца.

Хранене с мокра каша

Заквасването ви позволява да спестите количеството използвана мая, тъй като то расте естествено, когато зърното е ферментирало с квас. Но този процес е доста трудоемък, изисква постоянно внимание и стриктно спазване на технологията.

Ако зърнената мая се прави в големи обеми, тогава помещението трябва да бъде добре проветрено. Кислородът е важен фактор, влияещ върху скоростта на ферментация. В идеалния случай фуражът трябва да се разбърква на всеки час.

Стайната температура е важна. Дрождите се развиват активно при +25-30 °C. При температура на сместа над +38 °C живите гъби умират. При температури под +20 °C процесът на ферментация се забавя, но патогенните гъбички стават по-активни.

Малцуването на зърното ускорява процеса на ферментация. Терминът "малцуване" се отнася до увеличаване на количеството захари в зърното. За да направите това, малка част от зърното се излива в гореща вода с температура + 80 ° C, и се смесва. Под въздействието на топлината част от нишестето се разпада и се превръща в захари. Смеси от натрошени зърна се поддават добре на дрожди: овес, царевица, пшеница, ечемик. А високото съдържание на протеини в сместа забавя процеса на ферментация, така че грахът, соята, както и рибното и месокостното брашно, трябва да се добавят към фуража непосредствено преди хранене.

Важно! Въглехидратните компоненти, като варени картофи, настъргано кръмно цвекло, пулп от захарно цвекло, настъргани моркови, меласа, напротив, ускоряват процеса на ферментация.

При заквасване на зърно е важно да се знае количеството фураж за дневна консумация. Готовата храна трябва да се яде веднага, по време на едно хранене, а не да се оставя в хранилките. Ферментиралото зърно влошава храносмилането, тъй като в него се размножават патогенни микроорганизми. Затова задължително хранилките трябва да се мият след всяко хранене!.

Мая от зърно

Всяка мая е подходяща за ферментация на зърно: фуражна или хлебна, пресована или суха. Заквасването на зърното може да се извърши по 3 начина, технологията е подобна на месене на тесто:

  • с използване на квас;
  • върху тестото;
  • без пара.

Маята без тесто е най-лесният начин: 3 кг счукано зърно се залива с 5-6 л топла вода и към сместа се добавят 200-300 г мая. По време на процеса на ферментация е необходимо зърното да се смеси няколко пъти, така че да се насити с кислород, това ускорява възпроизвеждането на полезни гъби. Сместа трябва да престои на топло място при температура от + 22-30 °C, време на ферментация - около 7 часа.

Готвенето на закваска ви позволява значително да спестите протеиновия компонент: 0,5 кг зърно се залива с 1 л топла вода и се добавят 20 г мая. Тестото трябва да престои на топло място, като периодично се размесва. След 4 часа тестото е готово, към него се добавят още 2,5 кг зърно и се доливат 2 литра топла вода. Гъбите, които вече са се размножили в тестото, бързо населяват нова част от зърното. След още 4 часа храната е готова за консумация.

Подготовката на стартер ще ви спести време и разходи: Готовата закваска може да се съхранява в хладилник до 7 дни. Всъщност това е същото тесто, но маята е предварително разтворена в топла вода с добавяне на захар, в размер на 20 кг на 1 литър вода. Когато ферментацията започне, разтворът се излива в 1 кг зърнена смес, смесва се и се влива в продължение на 4-6 часа, като периодично продължава да се смесва. Стартерът се използва в малки количества, като се смесва с натрошено зърно и топла вода, ферментацията продължава 4-6 часа.

Колко мая да дадете на животните

Зърненият фураж, който е преминал през процеса на дрожди, се смесва с други компоненти на мокра каша, делът на ферментиралото зърно е 15-20% от общия фураж. Сухите дрожди се въвеждат в състава на зърнените смеси, въз основа на необходимото количество протеин, техният дял е от 1 до 10%.

Птици

Ферментиралите фуражи се въвеждат в диетата на пилета от 3-ата седмица от живота им в малки дози - 2-4 грама на глава на ден. За пилета от месни кръстоски такива фуражи започват да се дават по-рано - от 2-ата седмица, дозировката за бройлери е по-висока - започва от 3 грама на глава и постепенно се увеличава до 10 грама.

За кокошки-носачки дневната доза ферментирало зърно е 20 грама на глава, но пилетата трябва да се приучат към такъв фураж постепенно, като се започне от 12 грама на ден. За възрастни патици, гъски и пуйки дневната доза ще бъде по-висока - 30-40 грама.
При използване на суха зърнена смес дневната доза фуражна мая за пилета е 2-3 грама, за бройлери и пилета 5-6 г.

Прасета

При хранене на прасета със суха зърнена смес, маята се добавя към състава на домашния фураж в размер на 3-6% за отбити прасенца, 10% за прасета за угояване и 12-15% за бременни и кърмещи свине-майки, както и за нерези за разплод.

Ако фуражната смес се приготвя ежедневно, трябва да се изхожда от дневна доза от 150 грама за прасенца за угояване, 300 грама за свине-майки, 300-600 грама за нерези за разплод.

Крави

За да се увеличи хранителната стойност на комбинирания фураж, към него се добавя суха фуражна мая в размер на 200-300 грама на ден за теле и 500-800 грама за млечна крава.

Ако фуражната смес се приготвя ежедневно, трябва да се изхожда от дневна доза от 150 грама за прасенца за угояване, 300 грама за свине-майки, 300-600 грама за нерези за разплод.
Ако фуражната смес се приготвя ежедневно, трябва да се изхожда от дневна доза от 150 грама за прасенца за угояване, 300 грама за свине-майки, 300-600 грама за нерези за разплод.
За да се увеличи хранителната стойност на комбинирания фураж, към него се добавя суха фуражна мая в размер на 200-300 грама на ден за теле и 500-800 грама за млечна крава.
За да се увеличи хранителната стойност на комбинирания фураж, към него се добавя суха фуражна мая в размер на 200-300 грама на ден за теле и 500-800 грама за млечна крава.