Традиционното българско алкохолно питие може да бъде направено през зимните месеци и подобно на греяното вино – като затоплена ракия с цел да стопли организма ни и да прогони всички вируси.

Има различни рецепти за приготвянето й, но без значение коя от тях ще се избере, има няколко неща, които винаги трябва да се спазват.

За подсладител се използват мед или захар, на вкус, но не бива да се прекалява с тяхното количество, за да не се стигне до сироп. В повечето рецепти се препоръчва около 1 с. лъж. за 200 г алкохол.

За аромат могат да се сложат кори от лимон и портокал, както и карамфилчета, но те биха могли да я направят прекалено ароматна, така че е добре всеки сам да пробва и реши.

Слагайки ракията в джезве на котлона, се добавят мед или захар и точно в момента преди да заври трябва да се отдръпне от огъня. Не бива да завира, а когато е пред завиране трябва да започне да се разбърква.

Пие се докато е гореща, на малки глътки.

По-популярна у нас е рецептата с карамелизиране на захарта.

Ще представим и една рецепта, която ни е изпратена от домашен майстор на ракията, която е много екзотична.

Той казва, че си има специално чайниче за целта, в което слага 1 супена лъжица захар, която карамелизира с малко вода. След това изсипва ракията, която е гроздова и е над 50 градуса.
Следващата стъпка е да прибави обелки от ябълка, дюля, сушена смокиня. Малко след това се добавя и една чаена лъжичка мед.

Неговата тайна е в това, че като започне да завира ракията, капакът на чайника, който до това време е отворен, се затваря, а гърлото му пък се запушва със сухо люто чушле.