Само тогава отглеждането на свине ще бъде печелившо

Фактът, че разходите за труд и финансовите инвестиции се изплащат бързо, може да се съди по следните факти:

  • една свиня майка може да произведе до 15 малки прасенца;
  • трябва да храните прасетата в рамките на една година;
  • можете дори да организирате производство у дома, ако имате добре поддържано помещение за прасетата.

Има няколко технологични правила, които ви позволяват бързо и

ефективно да храните прасенца

за месо в домашни условия

В резултат на това растат добре хранени трупове с месо от високо качество. Тези правила са прости и подходящи за всички видове хранене. Нека ги изброим:

  • храната, която ще давате трябва да е прясна – не трябва да храните с вчерашни остатъци;
  • преди хранене на зърно, зеленчуци и други растителни храни, препоръчително е да ги смилате, така че прасето да го асимилира по-добре;
  • нежелателно е да се дава гореща храна - първо трябва да я охладите;
  • компенсирайте липсата на протеини и аминокиселини в зеленчуците с добавяне на ечемик и соя, рибно брашно и други храни, които съдържат калций;
  • солта в храната на прасетата трябва да присъства до 40 грама. Помага на стомаха да усвоява по-добре храната.

Технологии

В зависимост от това какъв резултат искате да постигнете, тоест дали искате да отглеждате прасета за месо, бекон, или свинска мас, има и съответните видове угояване. Нека им дадем кратко описание.

* Месо. До 7- месечна възраст прасенцата ще наддават до 100 или повече килограма. Месото им до този период ще стане много вкусно, само по себе си ще съдържа малко мазнини. Ядливата част от кланичния труп ще бъде около 75%. Ако едно пораснало прасенце тежи около 130 килограма, ядливата част вече ще се увеличи до 85% от масата.

* Бекон. За такова се приема месо, равномерно наситено с мазнини. За да получите този резултат, ще трябва да изберете специална порода прасета и да се придържате към специална диета при храненето им. Прасенцата за угояване са с продълговата форма, с широка гръдна кост и гръб, с ясно изразени крака.
На 3-месечна възраст прасенцата от тези породи вече могат да увеличат теглото си с 25 килограма.

* Качествена мазнина - именно тази опция е най-търсена в домакинствата. Добър бекон може да се получи от много тлъсто месо, за което прасенцата се подбират от специална порода. За да се постигне желаният ефект, ще трябва непрекъснато да се контролира съдържанието на мазнини в месото и дебелината на бекона - а тя не трябва да надвишава 10 сантиметра. Ако правилно спазвате необходимите норми в хранителната диета на животните, тогава общото живо тегло трябва да доведе до:

  • 50% бекон;
  • 40% месо.

Отглеждането на млади прасета за месо започва от 3-месечна възраст. Трябва да

изберете онези прасета, които вече

са наддали от 100 до 120 кг.

Използва се всяка порода прасета, но по-нататъшните резултати ще зависят от това с какво точно ще храните прасето, какъв тип хранене предпочитате.

Видовете прасета, хранени за месо, са както следва.

1) Ниска интензивност: В този случай прасенцата постепенно ще наддават на тегло. Ще отнеме достатъчно време, докато прасето достигне тегло от 100 кг. Този метод се използва, ако се предполага, че се използва евтин и достъпен фураж. Хранене на прасета в домашни условия е подходящо за тези стопани, които отглеждат прасета за собствени нужди, в малки количества.

2) Интензивен: В този случай храненето се извършва за много кратко време. Тази техника се счита за най-ефективна както по отношение на времето, така и по отношение на рентабилността. Необходимо е да се подберат прасенца, които вече са наддали 30 или повече килограма до 3-месечна възраст. По-нататък по време на 4 месеца храненето се извършва по специална схема.

Ако следвате правилно технологията на интензивно хранене с месо, тогава:

  • наддаването на тегло на прасенцата на ден ще бъде 600 - 650 грама;

до края средното им тегло ще достигне 120 кг.

Трупът на прасето е впечатляващ и в същото време месото ще бъде меко, сочно и нежно, тъй като прасето няма време да остарее.

Периодът на отглеждане на прасета за месо условно се разделя на два периода.

Подготвителен период

Това е най-дългият етап и продължава до 6-месечна възраст на прасенцата. Обикновено по това време всяко угоено прасенце наддава по половин килограм на ден. По-добре е този период да е през пролетта или лятото, когато въпросът с какво да се храни няма да бъде толкова остър. За хранене е подходяща зелена храна, която в диетата на младите прасета трябва да бъде около 30%. Пресни билки, пъпеши и кореноплодни зеленчуци също се включват в дажбата.

Разнообразете диетата с кореноплодни култури

Ако подготвителният период се падне през зимата, тогава трябва да го нахраните с тревно брашно, същите кореноплодни култури и комбиниран силаж. През този период трябва да преминете на диета, която съдържа 115 г протеин за всеки индивид, което ще ви позволи да вдигнете теглото до максимум. Диетата също трябва да съдържа повече витамини, особено A, D и група B, както и минерали и аминокиселини като метионин, лизин и триптофан.

Финален период

Доста е кратък, само месец и половина. През този период теглото на прасетата на ден се увеличава със 750 г, за което хранителният концентрат се увеличава с почти 90%, като се използват различни хранения. Най-често към него добавят:

  • първо им се дават картофи, след това концентриран фураж;
  • цвекло, бобови растения и зелена трева;
  • хранителни отпадъци.

На последния етап трябва да има 100 грама протеин за всяко угоено прасе. Много е важно през този период напълно да се изключат от диетата тези храни, които могат да повлияят негативно на вкусовите качества на полученото месо. Те включват:

  • риба;
  • трици;
  • брашно от просо;
  • соя (не забравяйте, че тя дори пречи на нормалното наддаване на тегло).

Прасетата се хранят на последния етап два пъти на ден, водата трябва да присъства през цялото време. Нежелателно е да ги безпокоите. За да направите този период възможно най-ефективен:

  • помещението, където се отглеждат, трябва да е затъмнено от ярка светлина;
  • прасетата трябва да се извеждат на разходка по-рядко, като се намали това време до минимум.

Принципи на хранене за бекон

Тази технология за угояване на прасета е добра за получаване на пушени продукти. За отглеждане е необходимо прасенце, чиято възраст вече е 2,5 месеца и по това време е наддало 25 кг. Мъжките по това време трябва да бъдат кастрирани.

След това се съставя пълна дажба за хранене на прасенцата, която включва:

  • 3 килограма зелена храна;
  • килограм и половина концентрат;
  • 2 килограма кореноплодни култури;
  • 20 грама сол;
  • специални добавки.

Трябва да храните прасетата два пъти на ден. Подобно на угояването на свине за месо, угояването за бекон също се състои от два етапа.

1. Първоначално. През този период трябва да се придържате към скоростта на наддаване на живо тегло от 450 грама на ден.

2. Финал. Отнема 3 месеца, като по това време средният дневен прираст нараства до 500-600 грама. Също така трябва напълно да изключите онези видове продукти, които могат да влошат вкуса на месото или да попречат на нормалното наддаване на тегло.

В зависимост от желания краен продукт е необходимо да се избират различни породи прасета за хранене.
В зависимост от желания краен продукт е необходимо да се избират различни породи прасета за хранене.
Отглеждането на прасета за бекон изисква задължително извеждане на животни на разходка. Не трябва да се правят изключения дори през студените месеци.
Отглеждането на прасета за бекон изисква задължително извеждане на животни на разходка. Не трябва да се правят изключения дори през студените месеци.