Задължителна практика е за видовете, които зимуват като яйца

Кирил КРЪСТЕВ

През последните години акарите по овощните дървета се намножиха масово и навсякъде в страната. Това се определя от комплекс от абиотични, биотични и антропогенни фактори – температура и влага, броя на поколения и броя на снасяните яйца, способността на акарите да създават индивиди с ясна устойчивост, наличие на хранителни растения. Но основната причина за тяхното повсеместно и масово намножаване е непрекъснатата интензификация на химическата защита.

Акарите нямат собствена температура на тялото, поради което интензивността на физиологичните процеси в организма им е в тясна зависимост от метеорологичните условия и най-вече от температурата.

Хранейки се, акарите вкарват чрез слюнката си протеолитични ензими, които разграждат хлорофила –

първоначално повредите са белезникави точици, след това листата избледняват и потъмняват

Силно нападнатите листа могат да загубят до 40% хлорофил, в сравнение с ненападнатите.
Така нападнатите дървета изостават в развитието си не се хранят нормално.

В резултат на това при силно нападение масата на плодовете може да се намали с 25-40% в сравнение с плодовете при ненападнати дървета. Освен това се намалява натрупването на захари и се увеличава количеството киселини – влошава се качеството на плода.

Поради това растителнозащитните действия трябва да са качествено и навреме изпълнени.

Видовете акари, които повреждат овощните дървета са:

* Червен овощен акар;

* Кафяв ябълков акар;

* Глогов акар;

* Обикновен паяжинообразуващ акар;

* Атлантически паяжинообразуваш акар;

* Жълт ябълков акар;

* Крушов ериофиден акар;

* Ябълков ериофиден акар;

* Плодова плоскотелка.

Икономически най-опасни са червеният овощен акар и глоговият овощен акар. Останалите видове акари обикновено се срещат в ниска плътност.

Червеният овощен акар и кафявият ябълков акар зимуват като оплодени зимни яйца, а останалите изброени видове – като оплодена женска.

От акарите, зимуващи като яйца, с икономическо значение са:

Червен овощен акар

Повсеместно разпространен. Най-опасен за ябълка и праскова, по-слабо поврежда слива, череша, вишна и др. Характерна особеност на този акар е чувствителността му към екстремно високите температури.

Зимните яйца са карминовочервени и притежават характерни бели власинки. Акарите ги снасят изключително върху едногодишни и двугодишни клонки и по-дебелите клони – при слива и върху двугодишните къси плодни клонки и особено по разклоненията на двугодишните с тригодишните клонки – при ябълка. Местата, където са снесени яйцата, изглеждат като посипани с червен пипер.

Основната маса от зимни яйца се струпва по долната страна на клонките и по образуващия се тъп ъгъл между по-младата и по-старата клонка. При масово намножаване акарът снася и по кората на скелетните и другите по-дебели клони, и по стъблата.

Зимната диапауза се прекратява и започва оформяне на ларвата, когато времето се затопли над 7 оС и средните дневни температури в продължение на няколко дни се задържат над 7,7 до 12 оС.

При ябълката това обикновено е във фенофаза

разпукване на смесените пъпки и завършва към края на цъфтежа

или няколко дни след приключването му.
Излюпването на ларвите от зимните яйца започва обикновено през март – април. При захлаждане на времето излюпването се забавя, а при по-силно застудяване може да се преустанови. Температури над 26–30 оС влияят убийствено на зародиша.

Излюпилите се ларви пропълзяват по долната страна на развилите се листенца и започват да се хранят. Ларвите се струпват обикновено върху първо развилите се 2-3 листенца от цветни кичури или по кичурите от листните пъпки.

На тези места те преминават следващите стадии от онтогенетичното си развитие – протонимфи, дейтонимфи и възрастни акари.

Кафяв ябълков акар

Поврежда ябълката, сливата, крушата, черешата, вишната, трънкосливата, кайсията, прасковата, бадема и много рядко дюлята.

За разлика от червения овощен акар видът е еднополов и се размножава партеногенетично. Ларвите на двата акара се различават по това, че ларвата на кафявия ябълков акар е със силно издуто тяло и има характерни, излизащи от белезникави брадавички власинки, разположени на гръбната им страна.

Прекратяването на зимната диапауза, оформянето на ларвата и излюпването на ларвите от зимните яйца протичат при същата средна температура, необходима за червения овощен акар.

Излюпилите се ларви отначало започват да се хранят по набъбналите пъпки, а след това минават по първо развилите се листенца.

След изхранване преминават най-често по долната страна на двугодишните и тригодишни клонки, където се закрепват неподвижно. Там те се събличат и преминават в следващия стадий от онтогенетичното си развитие – протонимфа.

Борба:

Третирането се извършва в началото на набъбване на пъпките до фенофаза миши уши. Пръскането се извършва в тихо време, с мощни пръскачки. Задължително след зимна резитба на овошките.

Пръска се само, когато плътността на акарът е над икономическия праг на вредност – 50 яйца на клонка.

Короната трябва да се облее с разтвор, във вид на едри капки. Количеството работен разтвор се определя в зависимост от възрастта на дърветата, формировката на короните и вида на подложката – обикновено 50-150 л на декар, като за обемно формирани корони се стига и до 200 л на декар. За да имате добри резултати, машините трябва да се обръщат така, че да се получат противоположни ходове в двете съседни междуредия.

 

Акарите са миниатюрни, невидими с просто око
Акарите са миниатюрни, невидими с просто око