За да е успешна борбата, трябва да се комбинират агродейности с химична защита

Ябълковият плодов червей е неприятел, който се среща във всички овощни градини. Вредният стадий е гъсеницата, която поврежда плодовете на ябълката, крушата, прасковата, кайсията, ореха и сливата. Нарича се ябълков, тъй като нанася най-големи поражения на ябълката. Червясването по плодовете може да достигне до 30-40% от плодовете, ако не се води борба.

За вредителя:

* Ябълковият плодов червей развива две поколения годишно и зимува като гъсеница под старата и напукана кора на дърветата, в амбалажа, по подпорите, в плодохранилищата и в почвата, около основата на стъблата.

* През април гъсениците какавидират, летежът на пеперудите от зимуващото поколение започва от началото на май и продължава до началото на юли.

* Пеперудите от второто поколение летят през юли, август и началото на септември.

* Една пеперуда снася от 50 до 160 яйца по листата, плодовете и клоните.

* Една гъсеница поврежда по три плода.

Степента на червивост на плодовете в отделните райони на страната ни е различна - най-голямо е червясването на плодовете в Южна България.

Агротехнически дейности

За да е ефикасна борбата с неприятеля, се препоръчват и някои агротехнически дейности:

* изстъргване и изгаряне на старата и напукана кора;

* поставяне на сухи ловни и отровни пояси;

* редовно събиране на червивите плодове и унищожаване на гъсениците в тях.

Редовни третирания

Химична борба при този неприятел се провежда съобразно плътността му. Най-резултатна е борбата, ако моментите на третиране са съобразни с наблюденията на регионалните служби на Българска агенция по безопасност на храните и от специалистите по места.
Обикновено се извършват две пръскания срещу първото и 2-3 срещу второто поколение. Броят на третиранията се определя от продължителността на летежа на пеперудите, метеорологичните условия и вида на продуктите за растителна защита.

За условията на нашата страна първото пръскане срещу първото поколение се провежда в края на май, началото на юни, когато плодовете имат големина колкото орех, а второто - 10-12 дни по-късно.

Първото пръскане срещу второто поколение се извършва в края на юли или началото на август, а останалите - през 10-12 дни.

Пеперуда на ябълков плодов червей
Пеперуда на ябълков плодов червей
Повреда по плодове
Повреда по плодове
 Гъсеница на ябълков плодов червей
Снимки: Nexles
Гъсеница на ябълков плодов червей Снимки: Nexles