Целта на инициативата на университета Чарлз Стърт и Food Agility е да се демонстрира бъдещето на земеделието чрез роботика и изкуствен интелект

Новата ферма „свободни ръце“ ще бъде създадена в AgriPark, в кампуса на университета Чарлз Стърт, намиращ се в град Уага Уага, Нов Южен Уелс. Global Digital Farm ще разработи роботика, изкуствен интелект и други технологии и знания, които да бъдат разпространени сред фермерите и първичните производители.
Проектът ще бъде разположен във фермата на AgriPark с площ от 1900 хектара, която се експлоатира като търговско предприятие и включва редица полски култури (пшеница, рапица, ечемик), както и лозе, говеда и овце.

Нови модели за устойчивост и въглерод

Чарлз Стърт и Food Agility ще си партнират за изграждането на фермата „свободни ръце“ и ще се стремят да създадат нови модели за устойчивост и въглерод, за да стимулират подобрения в земеделската практика. Фермата и необходимите данни, телекомуникации и друга цифрова инфраструктура трябва да бъдат разработени и изградени през следващите три години.

Търговска операция

Според Найл Блеър, професор по устойчивост на храните в университета Чарлз Стърт, Global Digital Farm ще бъде търговска операция, образователно съоръжение и съоръжение за общността, в едно. „Този амбициозен проект ще въоръжи основната работна сила в Австралия със знания и технологии в ключови области като анализ на данни, геопространствено картографиране, дистанционно наблюдение, машинно обучение и киберсигурност“, очаква той.

Глобалната дигитална ферма ще използва възможностите за изследване и развитие на университета Чарлз Стърт в селското стопанство. „За да се гарантира, че следващото поколение австралийски фермери са в челните редици на иновациите“, казва професор Блеър.

Главният изпълнителен директор на Food Agility Ричард Нортън казва, че реалността в земеделието без ръце е по-близка, отколкото мнозина осъзнават. „Пълната автоматизация не е далечна концепция. В Пилбара вече има мини, експлоатирани изцяло чрез автоматизация”, подчертава той. „Няма да минат много години, преди технологиите да изведат фермерите от полето и да ги потопят в света на роботиката, автоматизацията и изкуствения интелект.“

Други ферми „свободни ръце“

През 2019 г. Hands Free Hectare (HFHa), проект, ръководен от университета Харпър Адамс и Precision Decisions (компания на Map of Ag), получи финансиране за създаване на ферма „свободни ръце“ във Великобритания. САЩ имат своята 80 Acres Farms - първата в света напълно автоматизирана вертикална ферма, в Охайо.

А миналата година Университетът и изследователският център Вагенинген стартираха „Фермата на бъдещето“. Тя отразява максимално съвременната практика, но вместо монокултура ще работи с ивични обработки, робот, търтеи и технологии за прецизно земеделие, с минимално добавяне на изкуствени торове и продукти за растителна защита. 

Global Digital Farm ще разработи и управлява:

• Напълно автономни машини - роботизирани трактори, комбайни, оборудване за проучване и дронове.

• Изкуствен интелект, информиращ управленските решения около сеитбата, обработката и прибирането на реколтата.

• Киберсигурна среда, създаваща управление на най-добрите практики за възникващите рискове от киберсигурност при производството на храни.

• Нови сензорни технологии, измерващи взаимодействието между растения, почви и животни.

• Основани на доказателства практики и модели за устойчивост.

• Модели за управление и измерване на въглерод.

От ляво надясно: главен учен на Food Agility проф. Дейвид Ламб, изпълнителният директор на Food Agility Ричард Нортън, временният заместник-ректор на университета Чарлз Стърт проф. Джон Гермов и главният оперативен директор на университета Чарлз Стърт Рик Уилмот
От ляво надясно: главен учен на Food Agility проф. Дейвид Ламб, изпълнителният директор на Food Agility Ричард Нортън, временният заместник-ректор на университета Чарлз Стърт проф. Джон Гермов и главният оперативен директор на университета Чарлз Стърт Рик Уилмот