Очаква се промяна в цената на азотните торове заради поскъпването на основните суровини за производството им

Пожар изпепели покрива на централната сграда на управлението на една от водещите компании в областта на търговията с минерални торове в България, „Евро Ферт“ АД, намираща се на територията на торовия производител „Неохим“ АД в Димитровград. В резултат сградата е негодна за обитаване към момента.

Тепърва предстои да се установи точно какви щети е нанесла огнената стихия. Въпреки това от мениджмънта увериха, че всички заявени и предплатени от клиентите поръчки за амониев нитрат, ще бъдат изпълнени своевременно. Сроковете за изпълнение на доставките също ще бъдат спазени, категорични са от ръководството на компанията.

Междувременно стана ясно, че не се очаква понижение в цените на азотните торове. Тъкмо обратното… Експертите на „Евро Ферт“ АД са извършили обстоен икономически анализ, от който става ясно, че през последните три месеца цените на суровините за производство на азотни торове, са завишени драстично, което води до увеличаване на разходите за производството им. А това е сериозна предпоставка за предстоящо поскъпване на торовете.

От мениджмънта на „Евро Ферт“ АД завиха, че през месец март електроенергията се е търгувала за 131.12 лв. за мегават час. Към момента (16. 06. 2021 г.), тя е вече на стойност 158.63 лв./МВтч. Цената на една квота за въглеродни емисии в края на първото тримесечие на годината е била 42 евро. Сега вече гоняи 53-55 евро.
Основната суровина за производството на азотни торове – природният газ, също бележи драстично увеличение. За месец март стойността му TTF е 17,291 EUR/MWh. Промяната сега вече е TTF 28 EUR/MWh. На точка – гр. Южний (Черно море) тон амоняк FOB през м. март се търгуваше за около 350-360 долара. По последна информация цената му вече е FOB 510-530 долара за тон.

Експертите на „Евро Ферт“ АД са категорични, че с оглед на постоянно нарастващите цени на суровините на борсите, не се очаква тенденция за спад в стойностите на азотни торове.