Покривните градини стават все по-популярни всяка година както сред жителите на мегаполиси и големи предприемачи, така и сред щастливите собственици на крайградски недвижими имоти. Основният почитател на това решение през миналия век беше Шарл Льо Корбюзие, един от най-великите архитекти на този период. Но първите къщи с покриви, покрити с живи растения, се появяват много по-рано. В Норвегия например те се строят от векове.

Покривните градини са интересни не само от гледна точка на необичайния дизайн, който привлича вниманието. От тях има съвсем реални функционални ползи. Ето защо властите на много европейски градове насърчават изграждането на такива недвижими имоти, предлагайки на архитектите и разработчиците преференции при разпределянето на земя.

Видове

Независимо от видовото разнообразие се различават само две разновидности озелененяване на покриви - екстензивно и интензивно. Можете да изберете само ако изучите особенностите на двете направления и да оцените собствените си финансови и технически възможности.

Предимства и недостатъци

Както при всяка сграда или дизайнерско решение, покривното градинарство има своите предимства и недостатъци. Неговите предимства включват:спестяване на пространство;невероятен външен вид;намаляване консумацията на енергия; допълнителен източник на кислород в градовете.
Като недостатъци могат да се отбележат само доста високи разходи и значителен труд за строителството.

Екстензивно озеленяване 

Това е най-простият и достъпен вид покривна градина, който не изисква значителни промени в структурата на сградата. Приложим е както за скатни, така и за плоски покриви. Основната характеристика на този метод е липсата на значително натоварване на конструктивните елементи на къщата. За да го използвате, в повечето случаи не е необходимо да укрепвате основата и стените.

По цялата повърхност на покрива се полага малък слой лека и плодородна почва. Най-често дебелината му не надвишава 15 см, а теглото му, заедно с растенията, е 20 кг на квадратен метър. Засаждат се непретенциозни растения. Това могат да бъдат нискорастящи треви или катерещи се едногодишни растения, които бързо запълват цялото свободно пространство. По правило зони за отдих не са уредени на такива тревни площи.

Друг прост и бюджетен начин да озелените покрива си е да инсталирате вани (контейнери) с растения. Те могат да се използват за топлолюбиви видове, които ще трябва да бъдат внесени в стая или оранжерия за зимата или устойчиви на замръзване, които ще останат на покрива в изолирани вани дори през зимата. Тази опция не може да се нарече пълноценен зелен покрив, но когато го използвате на покрива, можете да оборудвате зона за отдих.

Истинска градина 

Този метод изисква сложни изчисления, значителни материални и физически разходи, но ви позволява да създадете истинска градина на покрива с цветя, храсти, дървета, пътеки и пейки. Най-често този метод се използва при изграждането на многоетажни жилищни или търговски сгради.

Най-удобно е да се планира създаването на интензивно озеленяване на покрива на етапа на проектиране на къщата.

Тогава инженерите могат да вземат предвид теглото му в изчисленията. Ако къщата вече е готова, е необходимо да поръчате на специалисти да оценят носещата конструкция на сградата, в резултат на което ще се получи отговор дали основата ще може да издържи допълнителното натоварване от 1,5 м пръст и растения, и може тежестта да е значителна.

Изисквания за безопасност 

В допълнение към задължителните консултации с инженери и стриктното изпълнение на техните препоръки, при подреждането на зелен покрив трябва да се спазват още няколко правила за безопасност.

* Ъгълът на наклон на скатния покрив не трябва да надвишава 30 градуса. В противен случай субстратът и растенията просто няма да останат върху него и ще бъдат отмити от дъждовна вода.

* По периметъра на покрива трябва да оборудвате надежден парапет, за да осигурите безопасност. Това правило е особено остро за многоетажните сгради.

* По-добре е да се разработи проект за подреждане на покрива заедно с дизайнерите. Те ще ви кажат местата, където се намират опорите на сградите - именно на тези места трябва да се засаждат най-масивните дървета и да се издигат конструкции.

* Най-добре е да поверите подреждането на интензивна покривна градина на професионалисти. Този процес изисква не само точно изчисление, но и голямо количество физически труд. В края на краищата всички материали, включително голямо количество почва, трябва просто да се повдигнат на покрива.

На плосък покрив 

Обширна градина може да бъде създадена от повечето собственици на жилища съвместно. Първо трябва да премахнете декоративното покритие, ако има такова.
Най-добре е да оформите градината си директно върху бетонна плоча. Покритието, върху което ще бъдат засадени растенията, трябва да бъде многопластово.
Покривът трябва да бъде оборудван с добре обмислена дренажна система, чрез която ще се отстранява излишната влага от почвата. Затова всеки хидроизолационен материал се полага на повърхността и фугите между листовете се запечатват. Най-често се използва полиетилен.

Топлоизолация

Необходимо е допълнително да се изолира покривът. Най-често покритието се състои от екструдиран полистирол, пяна или друг материал, устойчив на влага. На плосък покрив плочите са подредени една до друга - няма нужда да ги прикрепяте към филма.

Защита на корените

Необходимо е само ако планирате да засадите малки храсти и дръвчета. Този слой не е необходим за озеленяване с обикновена морава. За тези цели се използва специална мембрана, която се продава в железарските магазини.

Дренаж

Преди да продължите с образуването на почвения слой, трябва да направите дренаж. Той трябва да се състои от слой насипен материал от средната фракция, от двете страни на който (отгоре и отдолу) е положен слой от геотекстил. Тази "баница" ще предпази дренажа от загниване.

Сега можете да поставите почвения слой, необходим за храна на растенията, и да започнете да засаждате.

Субстратът трябва да е лек и хранителен, както и да отговаря на изискванията на избраните растителни видове. Дебелината му може да варира от 10 до 50 см и трябва да бъде съгласувана с дизайнерите.
За да намалите значително труда си, можете да използвате готови многослойни материали за озеленяване на покрив, които се предлагат от някои европейски производители. Подреждат се много лесно и бързо, но няма да са евтини.

На скатен покрив 

Донякъде е по-лесно да оформите озеленяване на скатен покрив: можете да пропуснете някои от слоевете. Тъй като изолацията на такъв покрив най-често се намира под гредите, не е необходимо да се прави допълнителен топлоизолационен слой. Отводняването също може да бъде премахнато,то успешно се заменя с наклона на покрива.
За да предотвратите плъзгане на почвата, трябва да инсталирате здрави защитни брони. Ако наклонът на покрива е голям, по-добре е да се оформят такива брони не само по ръба, но и върху равнината на покрива на всеки 80-100 см. Можете да ги замените със специална мрежа, която се използва за укрепване на склоновете и банки от резервоари.

Място за почивка 

Най-лесният начин да оформите градина и зона за отдих на покрива е да сложите вани с растения от оранжерия или зимна градина, градински мебели, барбекю или скара през топлите месеци.

На такъв покрив цветни лехи с непретенциозни цъфтящи едногодишни растения, като петунии, ще изглеждат страхотно. Те могат да бъдат изградени независимо от дъски и полиетиленова хидроизолация или да бъдат закупени в магазин.

За съжаление не всички растения могат да бъдат засадени на покрива. Условията тук ще бъдат трудни, близо до планинските. По-силните ветрове, слънцето, липсата на почва и други характеристики налагат своите ограничения. Следователно растенията трябва да бъдат: устойчиви на замръзване; устойчиви на суша; светлолюбиви;с компактна коренова система.