Уникалният сладникав аромат на пресни ягоди – аромат на лято и много слънце! Сочните плодове с нежна текстура и фина кисела жилка буквално се топят в устата. А какви прекрасни десерти с пресни ягоди могат да се приготвят за цялото семейство!

Пай с лешници 
Плодовите сладкиши са вкусни и освежаващи. Изненадали са ви неканени, но скъпи гости, или просто искате да поглезите близките си с нещо вкусно? Няма проблем. Предлагаме необичайна рецепта за пай с пресни ягоди.

Нарежете на половинки 500 г почистени и измити плодове. Поръсете ги със 130 г захар и 2 супени лъжици нишесте. Оставете за 15–20 минути, за да си пуснат сока. Прехвърлете плодовете в съд за печене, покрит с фолио.

В купата на блендера сипете 170 г брашно и 70 г лешници. Смелете, докато ядките станат на дребни трохи. Добавете 120 г масло, нарязано на парчета, и отново разбъркайте. Прибавете 60 г захар и разбийте до получаването на хомогенна смес.

Трябва да получите гъсто, сипкаво тесто, което изсипвате равномерно върху ягодите. Заравнете с шпатула и поставете сладкиша във фурна, загрята до 200 °C за 20 минути. След това намалете температурата до 190 °C и печете още 15 минути.

За да бъде удоволствието пълно, добавете към десерта топка сладолед. Ако искате можете да приготвите отделни по-малки пайове за всеки член от семейството.

Изкушаващо парфе 

Ягодите и изварата са добра комбинация за рецепта за летен десерт с пресни плодове.

Разбийте 2 яйца и 75 г захар до побеляване и получаването на пухкав крем. Постепенно добавете 75 г пресято брашно, в което сте прибавили пакетче бакпулвер. Изсипете тестото в съд и печете 7-8 минути при 180 °C. Въздушният пандишпанов блат е готов.

Време е да се заемете с плодовото пюре. Разбийте в блендер 160 г ягоди и 160 г захар, добавете предварително накиснат желатин (16 г на 100 мл вода). Прехвърлете в тенджерка и варете на тих огън, докато желатинът се разтвори напълно.

Прехвърлете блата в тортена форма с падащо дъно.

Разбийте 240 г извара, 80 г меко масло и 240 г сладкарска сметана. Добавете ягодово-желатиновата смес. Към получения крем прибавете нарязани ягоди и внимателно го изсипете върху пандишпановия блат. Поставяме сладкиша в хладилника за 30 минути.

Накрая нарежете 250 г ягоди и ги наредете върху парфето. Отгоре можете да поръсите с пудра захар.

Симпатични мъфини 

Какво да предложите към чая или кафето на голяма приятелска компания? Рецепта за мъфини с пресни ягоди ще ви помогне бързо да разрешите този проблем.

Разбийте с миксер 30 г меко масло и 50 г захар. Сипете 150 мл прясно мляко и добавете едно яйце. Разбийте отново до получаването на гладка смес.

Отделно се смесват 150 г пресято брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер и ванилин на вкус. Постепенно, при непрекъснато бъркане добавете брашното. Към полученото тесто прибавете 150 г ягоди, нарязани на парченца. Разбъркайте, така че плодовете да се разпределят равномерно в цялата смес. С полученото плодово тесто напълнете формичките за мъфини до около две трети.

За да получат мъфините хрупкава коричка, намажете отгоре със смес от 25 г захар, 25 г масло и 30 г брашно.
Печете 20-25 минути при 200 °C.

Готовите кексчета могат да бъдат гарнирани с пресни ягоди и пудра захар. Този вкусен десерт, приготвен с пресни ягоди, може да вземете със себе си на пикник или разходка.

Шоколадови бонбони 

Обикновено децата ядат ягоди с удоволствие. Ако обаче вашите малки гастрономи са капризни и недолюбват пресните плодове, можете да ги изкушите с оригинални шоколадови бонбони.

Изберете сравнително големи и здрави ягоди. Почистете ги от листата, измийте ги старателно под течаща вода и ги подсушете върху домакинска хартия.

В отделни съдове разтопете на водна баня млечен и бял шоколад без добавки (ако сте почитатели на черния шоколад, можете да разтопите и такъв). В различни купички сипете кокос и ситно накълцани ядки.
Нанижете плодовете на цветни шишчета и ги потопете в разтопения шоколад. След това ги оваляйте в кокос или ядки.

Така приготвените „бонбони“ приберете в хладилника поне за час.
И преди да сервираее, подредете красиво плодовете върху плато и ги украсете с листа от прясна мента.

Този десерт успешно можете да предложите на детски рожден ден или семеен празник.

Нещо като компот, но не съвсем 

Ягодите стават не само за ядене, но и за пиене. Рецептата, която ви предлагаме е лесна за изпълнение, а вкусът на напитката е без конкуренция. Може да се приготвя не само за зимата, но и през лятото.

Вкусна ободряваща напитка и не на последно място, много полезна.
Вземете 200 г ягоди и ги почистете от листата. Измийте ги старателно под течаща вода. Плодовете трябва да са узрели, сочни, но твърди. Прехвърлете в тенджера и ги посипете с 200 г захар. Оставете за 1–1,5 часа на хладно място. Когато ягодите си пуснат сока, можете да се захващате за работа.

Поставете на котлона един литър вода и изчакайте да заври. Сложете в нея 1/2 лимон, нарязан на кръгчета. Това ще помогне плодовете да се запазят цели и ще придаде на напитката ярък цитрусов вкус.

След 10 минути прибавете в тенджерата и ягодите и изчакайте да заври. Изключете котлона. Покрийте компота с капак, оставете да се запари за 10-15 минути.

Когато напитката изстине, я разлейте по чашите и почерпете гостите.