Изследване подчертава необходимостта да се комбинира намаляването на емисиите с други инструменти, включително повече азотно торене и промени в земеползването

Изследвания от Харвардското училище за инженерни и приложни науки Джон Полсън (SEAS) установяват, че слънчевото геоинженерство може да бъде изненадващо ефективно за облекчаване на някои от най-тежките въздействия на глобалното затопляне върху културите.
Слънчевото геоинженерство означава поставяне на аерозоли в атмосферата, за да отразяват слънчевата светлина и да намалят глобалното затопляне.

Изследователите са разгледали три вида слънчево геоинженерство: инжектиране на аерозол в стратосферата, изсветляване на морски облак и изтъняване на облаците. Също така те са се спрели на тяхното въздействие върху световния добив на царевица, захарна тръстика, пшеница, ориз, соя и памук в „обичайното бизнес бъдеще“, където емисиите продължават на сегашните си нива.

Силен охлаждащ ефект в полза на добивите

В такова бъдеще най-ефективният начин за защита на посевите срещу най-лошите последици от глобалните климатични промени е намаляването на повърхностната температура. Изследователите са установили, че и трите потенциални метода за слънчево геоинженерство имат силен охлаждащ ефект, който ще бъде от полза за добивите.

Влажност

Предишни изследвания предполагат, че охлаждащите температури, предизвикани от инжектирането на аерозол в стратосферата, също могат да доведат до по-малко валежи, от което да последва загуба на добив за дъждовните култури. Но според SEAS тези проучвания не разглеждат един от най-важните екологични фактори в транспирацията и производителността на културите: влажността.

„Относителната влажност или дефицитът на налягане на парите имат по-силен контрол върху използването на водата в растенията и продуктивността на културите, отколкото валежите“, казва Юанчао Фен, сътрудник в Харвардската програма за соларно геоинженерство.

„Открихме, че в един по-хладен свят при множество сценарии, с изключение на изтъняването на облаците, ще има по-висока относителна влажност, което ще облекчи водния стрес за дъждовните култури. Нашият модел показва, че промяната във валежите в резултат на трите метода на слънчево геоинженерство всъщност би имала много малък ефект върху посевите.“

Намаляване на торенето с CO2

Изследователите сравняват как селскостопанската производителност се влияе от слънчевото геоинженерство и намаляването на емисиите. Според тях намаляването на емисиите има силни ползи за охлаждането и влажността, но то може би има по-малка полза за добивите, отколкото слънчевото геоинженерство. Това е, защото редуцирането на торенето с CO2 намалява и производителността на повечето култури, докато при слънчевото геоинженерство се постига същото намаляване на температурата без промяна в добивите.

Констатацията подчертава необходимостта от комбиниране на намаляването на емисиите с други инструменти, включително увеличаване на използването на азотно торене и промени в земеползването.

„Политиците трябва да обмислят как намаляването на емисиите може да бъде допълнено от специфични местни адаптации, за да помогне на фермерите да намалят въздействието на климата върху селското стопанство и чрез глобални действия като премахване на въглерод и слънчево геоинженерство“, споделя Дейвид Кийт, професор по приложна физика в SEAS и професор по публична политика в Харвардското училище Кенеди. 

Изследователите сравняват как селскостопанската производителност се влияе от слънчевото геоинженерство и намаляването на емисиите
Изследователите сравняват как селскостопанската производителност се влияе от слънчевото геоинженерство и намаляването на емисиите