През лятото организмът ни не се нуждае от допълнителни запаси под формата на висококалорична храна. Жегите потискат апетита и предпочитаме да хапнем нещо леко и по възможност освежаващо. Ето защо си заслужава да се замислим за всекидневното си меню. Първото нещо, което е добре да вземем предвид, е как да заменим или поне да ограничим хляба.

Изпитани трикове 
С всичките си положителни качества хлябът има едно важно и нежелано – има свойството да разваля стройната ни фигура и да проваля всяко диета. С какво да заменим хляба, когато искаме да отслабнем?

Сменете белия хляб с такъв от ръжено или пълнозърнесто брашно. Първият е най-нискокалоричният, като едновременно с това съдържа редица аминокиселини и полиненаситени мазнини. Пълнозърнестият пък е богата на фибри, антиоксиданти и високомолекулни въглехидрати. Списъкът може да бъде допълнен с хляб без дрожди и от трици или лимец, арменски лаваш или друг вид диетичен хляб. Основното е, че тези печива не съдържат брашно, нишесте и изкуствени добавки.
Питките от нахут могат да бъдат интересен заместител на хляба.

* Сварете 1 чаена чаша нахут. Изсипете го в чашата на блендера и добавете 1 чаена чаша вода и 1 яйце. Пасирайте до получаването на еднородна смес. Подправете със сол на вкус и ситно нарязан копър. Прехвърлете в тава за печете, предварително застлана с хартия и изравнете на тънък слой. Печете до златисто кафяво. Извадете от фурната и когато се охлади, разрежете на парчета.

И деца, и възрастни ще харесат соления кейк, особено ако прибавите към него интересен пълнеж.

Нов поглед към сандвича 

Почти всеки обича сандвичи. И ако някой в семейството е на диета, това не е причина да се откаже от тях. Просто трябва да намерите с какво да замените филиите хляб. Най-здравословната алтернатива е зеленият лист салата, както и маруля или айсберг.

* Настъргваме 200 г сирене, каквото ви харесва или каквото имате в хладилника. Смесете с връзка ситно нарязан магданоз и подправете с 2 супени лъжици сметана или кисело мляко, сол и черен пипер.
Поставете лъжица-две от пълнежа върху листата салата и завийте на руло.

* Сладката чушка също може да бъде добър заместител на хляба.
Вземете два големи, широки резена чушка (просто срежете чушката наполовина по дължина и я почистете от семето). Наредете върху едната половинка печена тиквичка и пресен домат, нарязани на кръгчета, парче сирене и спанак. Покрийте с останалата чушка и вече имате страхотен летен сандвич.

Съществуват много и успешни вариации и с патладжан.

* Вземете един по-голям син домат и го нарежете на по-дебели кръгчета. Посолете и изчакайте двайсетина минути, за да се стече горчивата вода. Изпържете от двете страни и си направете „сандвичите“, като гарнирате патладжана с сирене, нарязано на плочка, домат, нарязан на кръгчета и настъргани моркови.

Такава кулинарна импровизация ще одобри и най-голямата суетня.

Тайната на сочните кюфтета 
Хлябът придава на кюфтенцата сочност и мекота. За да постигнете този ефект можете да използвате и по-полезни съставки. С какво да заменим хляба? Най-простото решение са настърганите картофи - сурови за кюфтетата от кайма и варени за рибните. Настърганите пресни тиквички и ситно нарязаното зеле също ще направят кюфтенцата сочни. За да направите ястието си по-засищащо можете да добавите към каймата брашно, нишесте, ориз, ечемик и дори овесени ядки.

Кюфтетата от пуешко месо са вкусно диетично ястие за леко лятно меню.

* Смесете 500 г пуешка кайма с една средно голяма глава настърган лук, 3 скилидки чесън, 2 супени лъжици овесени ядки, сол и черен пипер. Внимателно омесете каймата с ръце, така че да се насити с кислород и да стане по-мека и въздушна. Оформете кюфтетата и ги изпържете до златисто кафяво.

Това ястие може да се предложи дори на най-малките гастрономи, тъй като пуешкото месо е изключително полезно за децата.

Ориз за стройна фигура 

Замяната на хляба с ориз е един от важните принципи на здравословното хранене. Добър пример за това са стройните и дълголетни японци, които консумират огромни количества ориз. За да направите менюто си по-разтоварващо е достатъчно да замените хляба с ориз. Важно условие е обаче той да е необработен или кафяв. При него е запазена твърдата обвивка, в която се съдържат основното количество полезни микроелементи и фибри. Кафявият ориз е особено популярен и е одобрен от много диетолози. Вярно е, че се вари два пъти по-дълго от белия, след като се свари остава по-жилав и „животът му“ е много по-кратък. Тези недостатъци обаче са приемлива цена за огромното количество полезни свойства, които притежава.

* Накиснете 1 чаена чаша ориз във вода за една нощ. На сутринта сипете набъбналите зърна във вряща подсолена вода и варете 30–35 минути. Дръпнете тенджерата от котлона и завийте с кърпа. Оставете оризът да се задушава още 10-ина минути, докато достигне желаната консистенция. Добавете масло на вкус.

Гарнирайте с парченца ябълка и круша и подправете с лимонов сок и мед. Здравословната ви закуска е готова.

Правилната паста 

Колкото и да е странно, но макароните също помагат за отслабването. Тази истина се потвърждава от италианци, които не могат да останат без тестени изделия и в същото време не добавят нито грам към теглото си. Това е възможно само ако пастата е направена от твърда пшеница. Тези сортове пшеница съдържат много белтъчини с глутен и на практика са без нишесте. Благодарение на правилното смилане на брашното и специалната обработка, макароните придобиват онази идеална структура al dente. Те съдържат и голямо количество „бавни въглехидрати“, които засищат тялото за дълго време и не добавят сантиметри в талията. За по-здравословни ястия с тестени изделия изберете леки зеленчукови сосове.

* Запържете в олио или зехтин настърган лук и моркови, 3 чушки, нарязани на кубчета и патладжан. Добавете настъргани тиквички и обелени домати. Подправете със сол и черен пипер и оставете да къкри 30 минути на умерен огън. Полейте предварително сварената паста със соса и сервирайте.