Много любимци вероятно ще изпитват разделителна тревожност

Ако има един победител през последната година на социално дистанциране и престой вкъщи, това са кучетата. Те се наслаждават на постоянното присъствие на своите хора и допълнителното внимание, което идва с него.

Но има и обратна страна на тази монета: след като всички се върнем на работа и прекарваме по-малко време вкъщи, много кучета вероятно ще изпитват разделителна тревожност. Тя се изразява в проблемно поведение като постоянно лаене, уриниране в къщата или разрушително дъвчене, когато са оставени сами или са отделени от човека, към когото са най-привързани. Може да бъде предизвикана от внезапни промени в графика, които водят до това членовете на семейството да са далеч от дома повече, отколкото кучето е свикнало.
Честите ситуации, които могат да накарат възрастното куче да развие разделителна тревожност, включват някой, който се връща на работа след дълъг период на престой вкъщи (като отпуск по майчинство или продължителна безработица) или деца, които се връщат на училище в края на лятото.

Тъй като цели семейства се връщат на работа и в училище, след като бъдат премахнати ограниченията за престой в дома заради COVID-19, кучетата навсякъде вероятно ще развият разделителна тревожност.

Какво я причинява 

Въпреки че отдавна се смята, че разделителната тревожност се основава на привързаността на кучето към стопанина, скорошно проучване предполага, че любимците ни са по-сложни, отколкото сме си представяли.

Въпреки че някои кучета наистина могат да страдат от „болка при раздяла“ от стопаните си, много от тях, които са диагностицирани с разделителна тревожност, действат в отговор на разочарование. То може да произтича от различни основни причини, включително страх от нещо в къщата, желание да бъде навън, притеснение от външни шумове или чиста скука.

Независимо дали кучето ви е било предразположено към разделителна тревожност преди това, облекчаването на процеса на връщане в старата рутина вероятно ще му попречи да я развие, когато се върнете към живота си извън дома.

Подготовка за връщане към нормалното 

Независимо дали на кучето му липсва присъствието ви или му става непоносимо скучно, след като вече не сте вкъщи цял ден, за да го забавлявате, можете да намалите вероятността то да развие разделителна тревожност.
Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да улесните любимеца си да се върне към старата рутина:

* Социална дистанция от вашето куче: ако кучето ви е постоянно до вас, започнете да възстановявате чувството за независимост. Насърчавайте го да прекарва повече време в собственото си легло, само в ограден двор или в клетката си, докато изпълнявате задача, която отвлича вниманието ви от него. Когато любимецът ви се успокои и се отпусне, изчакайте няколко минути, след това го похвалете и му дайте лакомство.

* Работете на по-големи разстояния и периоди на отсъствие: започнете с отиване в друга стая и оставяне на кучето за няколко минути. Постепенно увеличавайте времето, в което любимецът ви остава сам, като същевременно работите върху това да излезете навън без него. Ходете на разходки без кучето, за да свикне да излизате от дома си отново.

* Върнете се лесно към рутината си: няколко дни преди да се наложи да се върнете на работа извън дома, започнете да ставате по времето, когато обикновено бихте, и преминете през обичайната си сутрешна рутина, дори напускайки къщата за малко в момента, в който обикновено бихте го направили за работа. По този начин няма да е толкова голямо събитие за вашето куче да ви види как отивате, когато настъпи действителният ден за завръщането ви във външния свят.

* Осигурете много упражнения: дайте си достатъчно време преди да се наложи да излезете за деня, за да изведете кучето си на разходка или да се включите в поне 15 минути енергична игра. Това упражнение ще помогне на любимеца ви да изгори излишната енергия и ще му помогне да остане спокоен през целия ден.

* Интерактивни играчки: играчките пъзели и тези за дъвчене могат да помогнат на кучето ви да не скучае. Освен това те могат да го утешат и разсеят от други възможни задействащи тревожност фактори, като странни шумове или дейности, случващи се навън.

* Не се притеснявайте: кучетата възприемат настроението ви и се водят от вас за това как трябва да се чувстват при новите ситуации. Колкото по-спокойни сте и се държите сякаш всичко е нормално, толкова по-вероятно е вашият любимец да следва указанията ви и да го приеме, когато е време да отидете.