На фурна или на тиган, резултатът е вкусно и оригинално ястие. Експериментирайте с различни теста от тиквички и допълнете със сирене, домати, наденица и др.
1. Със сирене и домати на фурна
За тестото за тази пица се използва брашно и малко сирене.
Продукти: 2,5 тиквички, сол на вкус, 2 яйца, 0,5 чаена лъжичка бакпулвер, 50 г пълнозърнесто или бяло пшенично брашно, 170-200 г моцарела, малко растително масло, 1-2 домата, няколко листа босилек.
Приготвяне: Настържете тиквичките на едро ренде, посолете малко и оставете в гевгир, за да се отцеди излишната течност. Добавете яйцата, бакпулвера, брашното и 60 г настъргана моцарела. Разбъркайте.
Застелете тавата за печене с хартия и намажете с масло. Изсипете тестото от тиквички и разпределете равномерно. Поставете във фурната, предварително загрята до 220 °C за 8-10 минути. Извадете и оставете да се охлади за 10 минути.
Наредете отгоре доматите, нарязани на кръгчета или на дребно и поръсете с останалото сирене. Печете 15 минути при 190 ° С.
Украсете пицата с листа босилек.
2. С доматен сос, сирене и наденица
Тестото съдържа много сирене, нишесте и ароматни подправки.
Продукти: 3 тиквички, 1 яйце, 2 скилидки чесън, 0,5 чаена лъжичка сушен риган, 300-350 г моцарела, 60 г пармезан, 30 г царевично нишесте, сол и млян черен пипер на вкус, малко растително масло, 3-4 супени лъжици доматен сос, няколко филийки пеперони или друг колбас, щипка сушена люта чушка - по желание, няколко листа босилек за украса.
Приготвяне: Настържете тиквичките с едро ренде и изцедете излишната течност. Добавете яйце, смлян чесън, риган, 120 г настъргана моцарела, 50 г настърган пармезан, нишесте, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
Застелете тавата с хартия за печене и намажете с масло. Изсипете тестото и заравнете. По желание можете да придадете кръгла форма на пицата. Печете около 25 минути при 220 ° C.
Намажете готовия плат с доматен сос, поръсете с останалата моцарела и наредете колбаса. Добавете лютата сушена чушка и поставете във фурната за още 10-15 минути.
Поръсете готовата пица с пармезан и нарязан на ситно босилек.
Снимка: Delish YouTube Channel
3. Със сирене, гъби, домати и чушки
Тестото за тази пица, за разлика от предишните, се приготвя без сирене.
Продукти: 2 тиквички, 60 г бадемово, пълнозърнесто или бяло пшенично брашно, 2 яйца, 1 чаена лъжичка сушен риган + за поръсване, 0,5 ч.лъж. сушен чесън, сол и млян черен пипер на вкус, 3 ч.лъж. зехтин + малко за тестото, 1 червена чушка, 0,5 люта чушка, няколко гъби, ? глава червен лук, няколко малки домати или чери домати, 60 г моцарела, щипка лют червен пипер по желание.
Приготвяне: Настържете тиквичките на едро ренде и изцедете добре сока. Добавете брашно, разбитите яйца, риган, чесън, сол и смлян черен пипер. Разбъркайте добре.
Покрийте тавата за печене с пергамент и намажете с 1 чаена лъжичка масло. Прехвърлете тестото в тавата и по желание оформете кръгла основа за пицата. Поръсете леко с масло и поставете във фурна, загрята до 230 ° C за 15 минути.
Нарежете червената и лютата чушки и гъбите тънки филийки, а лука - на кръгчета или полумесеци. Разрежете доматите на половинки, а моцарелата нарежете на малки кубчета или настържете.
Смесете зеленчуците и гъбите с 1 чаена лъжичка масло. Разпределете всички приготвени съставки върху тестото и печете още 7-10 минути.
Полейте с останалото масло и подправете със сол, черен пипер, риган и чили.
4. С пиле, сирене и домати във фурната
Към тестото се добавят брашно и нарязани зеленчуци. Пече се заедно с плънката.
Продукти: 150 г пилешко филе, 2 супени лъжици соев сос, 1 тиквичка, 1 яйце, 100 г брашно, 0,5 чаена лъжичка бакпулвер, няколко пера зелен лук, няколко клонки копър, сол и млян черен пипер на вкус, малко растително масло, 1-2 домата, 100 г твърдо сирене или кашкавал, няколко листа босилек.
Приготвяне: Нарежете пилето на малки парченца. Изсипете соевия сос, разбъркайте и оставете да се маринова, докато приготвяте тестото.
Настържете тиквичките на едро ренде и изцедете излишната течност. Добавете яйце, брашно, бакпулвер, нарязаните на ситно зелен лук и копър, сол и черен пипер. Разбъркайте, за да се смесят добре.
Застелете тавата с хартия за печене и намажете с масло. Оформете блата за пицата и отгоре наредете резенчета домат и пиле, подправете със сол и черен пипер. Можете да използвате и други подправки по ваш вкус.
Печете около 30 минути при 180 °C. Покрийте пицата с настърган кашкавал и босилек и върнете във фурната за още 5-7 минути.
5. С наденица, домати и сирене в тиган
Основата на тази пица включва грис.
Съставки: 1 тиквичка, 2 супени лъжици грис, сол на вкус, 2 яйца, растително масло за пържене, няколко филийки наденица, 1-2 домата, няколко клонки копър, 100 г твърдо сирене или кашкавал.
Приготвяне: Настържете тиквичката на ситно ренде и изцедете целия сок от нея. Смесете с гриса, подправете със сол и оставете за 5 минути. Прибавете яйцата и разбъркайте добре.
Намажете предварително загрят тиган с масло. Изсипете тестото и пържете без капак, на слаб котлон, в продължение на 4-5 минути.
Обърнете така получилата се палачинка и върху нея наредете нарязания колбас и доматите. Поръсете с наситнен копър и настърган кашкавал и оставете на котлона за още няколко минути, докато се разтопи кашкавала.
Коментари