У нас се предлага един единствен вид, показа проверката ни

Здравейте,

Четох ваша статия за Каликантус. Интересува ме има ли различни видове? Исках да поръчам и попаднах Calycanthus floridus, който е с малки камбановидни цветове и цъфти от юли до октомври.
Бихте ли ми написали точното наименование на Каликантуса, който описвате във вашия сайт и ако може да ме насочите, къде бих могла да го поръчам.

Благодаря предварително!

Поздрави,
Борислава Атанасова

Реално, и според проучването ни, в България се предлага един единствен вид каликантус и той е този, на който е попаднала читателката ни – Calycanthus floridus. А цената варира от 4 до 40 лв. Възможно е обаче някой да има друга информация или налични различни видове храсти Каликантус. Ако е така, нека се свърже с нас.

Красивите храсти произхождат от Америка и Китай. Към днешна дата семейство Calycanthacea e приютило:

* Idiospermum, който произхожда от Австралия;

* Calycanthus floridus - oт Северна Америка;

* Calycanthus occidentalis - също oт Северна Америка;

* Calycanthus chinensis - oт Китай ;

* Chimonanthus - също от Китай.

Оставяме настрана другите два рода в семейството и започваме да описваме само Calycanthus floridus .

Видовете и сортовете 

Според някои източници видовете са само 3, според други пък са повече. От февруари 2020 г. според базата данни на кралската ботаническа градина в Кю има 4 вида каликантус:

* Calycanthus brockianus със зеленикави цветове;

* Calycanthus chinensis със синоним Sinocalycanthus sinensis, който може да се срещне с имената Chinese sweetshrub (китайски сладък храст), Chinese wax shrub (китайски восъчен храст). Цветовете му са бели.

* Calycanthus floridus, разделен в два вариетета:

* C. f. var. floridus (синоним C. mohrii);

* C. f. var. glaucus (синоним C. fertilis);

* Calycanthus occidentalis с кафеникаво-кадифени цветове.

До тук – добре, но в задачката влизат и сортове, и хибриди. Например 'Aphrodite' с големи и ароматни кафеникаво-червени цветове, 'Athens' с жълто-зелени и много ароматни цветове, 'Hartlage Wine' – рядък хибрид с кадифени цветове и бял център, 'Venus' с огромни виолетово-бели цветове.

Объркването е нормално  Снимка: Flickr (Sinocalycanthus chinensis)

Снимка: Flickr (Sinocalycanthus chinensis)

Малко разсадници или вносители на декоративни растения у нас държат да продават по-редки растения с точните им наименования. От една страна това се дължи на факта, че клиентите не държат на имената, видовете и сортовете, а купуват според визията, размера и цената. Друга причина е, такива, един вид колекционерски, ценни и точно определени ботанически видове да струват по-скъпо още при производителя.

Ще дадем пример с орхидеите – само преди 3 години красавецът „Папагайо“ беше много скъп именно заради името, но пък и доста често с малко късмет се срещаше сред масовката на по-сносна цена, но без името.

Та, същото е и с каликантусите, баухиниите, цезалпинията, тибухиниите, дори сортовите мушката и т.н.


Къде да търсите  Снимка: Flickr

Снимка: Flickr

Не можем да ви насочим към точно определен търговец, за който да гарантираме, че ще ви продаде точен вид и сорт. Все пак допитайте се до големи производители и вносители. Ще ги намерите лесно, дори в интернет. Не забравяйте, че през пролетно-летния сезон те са много натоварени и е твърде възможно да не актуализират сайтовете си своевременно. Затова най-добре се обадете или отидете на място. Така би трябвало да получите и най-точна информация.

Още един вариант е да позвъните или да се разходите в Ботаническата градина на БАН. Там има от пиле мляко, както се казва, но не можем да гарантираме за конкретния вид.

Все пак, заслужава си да опитате.


Имайте предвид, че…  Орхидеи „Пантофка“ от Ботаническата градина на БАН.
Снимка: Гергана Младенова

Орхидеи „Пантофка“ от Ботаническата градина на БАН. Снимка: Гергана Младенова

Понякога се правят преводи от чужди източници, без да се отчитат някои разлики. Така например, ако дадено растение цъфти в родината си почти целогодишно, то у нас може да го прави само през лятото за месец-два.

Когато публикуваме информация за интересни и рядко срещани видове, винаги има риск да подведем читателя, просто защото и ние нямаме личен опит с тях. Наред с това, не винаги можем да намерим или да заснемем снимки на конкретните видове, методи, практики и т.н., които описваме, колкото и да се стараем. От друга страна не можем да пишем само за мушката и петунии, нали?

Затова споделяйте опит с нас, за да помогнем и на други читатели да открият и отгледат мечтани растения по правилния начин. Очакваме ви на bgfermer@bgfermer. bg. Благодарим!