Цинкът се изнася от лозите в рамките на 10-20 г/дка. Недостигът му може да бъде сериозен проблем и да доведе до залагането на много малко гроздове, до образуването на недоразвити леторасли с малки и деформирани листа.

Недостигът на цинк става видим през ранното лято и съвпада с вторичния растеж на летораслите.

При винените сортове дефицитът е най-видим по най-младите листа, те са по-малки. При сортове с големи нарязани листа зъбците им стават по-тесни от нормалното. Листата се покриват с жълти хлоротични петна, жилките на листата и прилежащата тъкан остават зелени.

При недостиг на цинк се ограничава развитието на гроздовете, те стават рехави, зърната са малки, появяват се единични по-едри зърна и повечето нямат семки.

Цинкът подобрява качеството на гроздето, увеличава съдържанието на разтворими соли в плода и намалява киселинността на гроздовият сок.
Листното приложение е добро средство за доставяне на достатъчно цинк на лозите. Трябва да се направи така, че растенията да имат достатъчно цинк две седмици преди началото на цъфтежа и за целия цъфтеж.

Желязото е фатално важно за ранното развитие на листата, за да се подсигури и по-доброто развитие на гроздовете, както и за крайния добив. Износът на желязо е 50-70 г/дка.
Липсата му намалява растежа на листата и те остават по-дребни и недоразвити. Намалява се размерът на гроздовете и добивът пада драстично. Желязото е необходимо за формирането на хлорофила и фотосинтезата. Единствено сортът Каберне Совиньон е по-устойчив на алкални почви и недостиг на желязо.

Листното приложение на желязото може да се използва за стимулиране на ранното развитие и производство на листата и за повишаване на продуктивността на лозите.

При недостиг на желязо в почвата, при карбонатни и алкални почви, се налага почвено и листно приложение.

При сериозен недостиг на желязо, целите растения стават жълто-зелени, после жълти, загиват леторасли. Обикновенно първите листа образувани през пролетта не страдат от хлороза, но по-късният растеж е хлоротичен.

Манганът играе подобна роля на тази на желязото при лозата. Износът на манган е 8-16 г/дка.

При елемента мед износът е 6-12 г/дка. Медта участва в азотния метаболизъм. Недостиг на мед се среща рядко, симптомите са малки бледи листа, забавен растеж и деформирани леторасти. Дефицитът засилва чувствителността на кубинска мана и ботритис.
Молибден се изнася от лозите в рамките на 0,03-0,08 г/дка.

С всичко казано става ясно колко важни са и „малките“ елементи и тяхното листно и почвено приложение, с цел подобряване на растежа и развитието на лозите. Те осигуряват здрави зърна на гроздето, помагат да няма деформации, напуквания и нападения на болести. Елиминират неприятните хлорози и загиването на леторасли. Тоест, не само засищат лозите, но ги правят здрави и по-високодобивни. Повишават и съдържанието на захари в зърната на гроздето.

Дефицит на желязо
Дефицит на желязо