Изследователи в областта на здравето от цял свят очертаха нови приоритети за научни изследвания относно ролята на ядките и сушените плодове за човешкото здраве, като идентифицираха връзки между тяхната консумация и области като метаболитното и сърдечно-съдовото здраве, плодовитостта, имунитета, здравето на костите и мозъчната функция. Дискусията засегна и новопоявили се открития, свързани с чревния микробиом и биомаркери за консумацията на ядки.

Заключенията бяха представени на конференцията NUTS 2025, проведена през октомври 2025 г. и организирана от Международния съвет за ядки и сушени плодове (INC).
Изследователите споделиха актуална информация от последните проучвания, които разглеждат как ядките и сушените плодове могат да повлияят на основни проблеми на общественото здраве и механизмите, свързани с тях. Беше представена и актуална информация за проучването NUTPOOL, финансирано от съвета. Този проект събира данни от около един милион души от различни международни кохорти (групи от лица, обект на проучавене, които споделят определяща характеристика), за да разшири разбирането за въздействието на консумацията на ядки върху здравето.

Друга важна тема на дискусията беше процесът на получаване на официално здравно твърдение за ядките в Съединените щати, което изследователите описаха като първа стъпка преди да се търси подобно признание в други региони.
За предстоящите изследвания превенцията на диабета беше определена като основен приоритет, следвана от когнитивните функции и чревната микробиота.

Предвид настоящите доказателства, които сочат потенциалното въздействие на консумацията на ядки върху метаболизма на глюкозата, експертите предложиха международно многоцентрово проучване за по-нататъшна оценка на връзката между ядките и превенцията на диабета. Такова проучване би могло да повлияе на диетичните насоки, като разшири основата за препоръчване на ядки отвъд ползите за сърдечно

„Тази международна среща събра 28 изследователи от цял свят, за да прегледат това, което знаем за ядките и сушените плодове, и, което е от решаващо значение, да определят в каква посока трябва да се развива науката", каза професор Салас-Салвадо.

Според изпълнителния директор на Международния съвет за ядки и сушени плодове Горети Гуаш, бъдещите изследователски усилия ще се съсредоточат върху укрепването на научната доказателствена база за консумацията на ядки и сушени плодове, за да се предостави по-добра информация за диетичните препоръки в целия свят.