Яйценосността на гъските не е голяма и затова за мътене се слагат всичките снесени яйца - бракуват се само деформираните и повредените.

Гъшите яйца трябва да се събират колкото се може по-често. Съобразете се и с още една важна подробност:

гъските обикновено снасят преди обяд
Съхранявайте ги в хоризонтално положение на тъмно място в помещение с температура 8-15 градуса и влажност 70-75%. Не забравяйте, че

всекидневно яйцата трябва да се обръщат

Още правила:

* За мътене слагайте яйца, съхранявани не повече от 10 дни, най-добре до 8. При по-дълго съхранение люпимостта значително намалява (виж таблицата).

* При температура около нулата в яйцето започват необратими процеси и зародишът загива. Ако съхранявате яйцата в помещение с температура над 27 градуса, започва неправилно развитие на зародиша.