Микроелементите цинк и бор са много важни за залагането на гроздовете, и съответно за постигане на висок и качествен добив. Те са нужни за лозата в по-високи количества от всички останали микроелементи.

Борът участва в много ензимни процеси, играе важна роля в покълването на полена и в залагането на плодовете.
Той подобрява оцветяването на гроздето, като увеличава съдържанието на антоцианини.

Борът влияе силно и на размера на зърната в гроздовете.
Листното приложение на бор увеличава съдържанието на сухо вещество в гроздето и намалява съдържанието на киселини във виното. Износът на бор е 8-15 г/дка.

При отварянето на пъпките може да се забележи най-ясно недостигът на бор. Тогава се забавя растежът на младите леторасли, те може да започнат да се развиват на зигзаг, стават със скъсени междувъзлия и многобройни вджуджени разклонения.

По-късно симптомите на недостиг на бор се проявяват във вид на намалено залагане на плодове и намален брой нормални зърна. Често се развиват зърна без семена и с нестандартна форма - по-сплескани на вид, а не с нормалната сферична или овална форма.

Дефицитът на бор води до загиване на върховете на летораслите, зърната по гроздовете остават недоразвити. Може да се появи и междужилкова хлороза с жълт цвят.

Обикновенно се прави профилактично ежегодно приложение на бор. Листното торене е много ефективно, 90% от приложеният бор се усвоява за 24 часа от листата и се придвижва до цветовете и плодовете. Предцъфтежните пръскания с бор са най-добрият начин да се осигури опрашването и залагането на плодовете.

Листното пръскане с бор след прибиране на реколтата пък води до запасяване на растението с елемента и избягване на ранните повреди през пролетта, като деформиране и изсъхване на леторасли.