Засега и слънчогледът, и царевицата са в добро състояние. Изискват грижи, за да развият оптимално потенциала си

 

Пролетниците, чиято сеитба започна малко по-късно в сравнение с предходни години, поникнаха и към момента се развиват нормално. Студената и влажна пролет задържа засяването на слънчогледа и царевицата не само в Северна, но и в Южна България.
Имахме доста тежка пролетна сеитба, споделят производители от Пловдивския регион. В тази част на страната, както и почти навсякъде, паднаха доста дъждове, почвата остана продължително време влажна и студена. Освен това температурите също бяха доста ниски. Всички тези фактори доведоха до това сеитба на слънчогледа да започне по-късно от обичайно. Въпреки това в повечето райони се зася в оптимални срокове.

Имахме доста тежка сеитба на пролетниците, споделя Ангел Вукодинов. До втората половина на април беше много студено, а почвата прекалено влажна. Там, където се засяваше по един месец нищо не поникваше. Впоследствие нещата се нормализираха. С No-Till сеитбата също имаше проблеми, но в момента и там полетата са добре. Вече всички, което е засято, е поникнало. Дано да няма суша, но ако има, в посевите ще се проявят предимствата на No-Till технологията.

Слънчогледът поникна трудно заради ниските нощни температури, нямаше тази средноденощна температура на почвата, която е подходяща, за да се развият растенията по-рано, допълва картината Светослав Русалов. Затова

има леко изоставане в развитието им

В момента в дълбочина на почвата има влага, която предопределя все още добро развитие на младите растения, но в горния почвен слой започва да се просушава, което, разбира се, е неблагоприятно.
От миналата година земеделският производител започва да отглежда и царевица. По принцип в Южна България културата се реколтира основно на поливни площи, тъй като ако не се напоява добивите са незадоволителни и икономически неоправдани.

Реших миналата година да се пробвам с царевица, споделя Светослав Русалов. Знаете, че за нашия район тя става добре, само ако се полива. Но тъй като от 4 години практикувам No-Till технологията, се реших да рискувам. Бях приятно изненадан, че царевица, и то с ниско ФАО 300-350, се получи, и то с много добри добиви. Така че и тази година също засях. Към момента

царевичните посеви са добре,

но ще са още по-добре ако има валежи в близките дни.
Към момента посевите с пролетници в Северна България са в добро състояние. Има влага, растенията се развиват нормално. И тук сеитбата е започнала сравнително по-късно от обичайното време, в началото на април, заради студената и влажна пролет.

Фермерите се надяват обаче на нова порция дъждове, тъй като топлото време в момента бързо намалява почвената влагозапасеност.
А също и на по-високи добиви, разбира се. Миналата година средните добиви в района на Кнежа са били около 500-600 кг/дка, които за царевичарския район на страната, са изключително ниски.

В Централна Северна България състоянието на посевите и на слънчогледа, и на царевицата е добро. Растенията са поникнали и към момента се развиват оптимално. В някои райони на страната, като Търговишко например, обаче сеитбата все още продължава.

Разбира се, рано е дори за много ранни прогнози. Пролетните култури са все още в началото на вегетацията си, предстои им да преминат през много фази от развитието си, а на земеделските производители да положат много добри грижи за културите, за да постигнат оптимални добиви, към които се стремят. Валежите, които се очакват да паднат в страната обаче, са добра предпоставка за отлично развитие на растенията поне в този етап.

сн. 13-1 – 
13-2 – 

Слънчогледовите растения са в добро състояние
Снимки: Андрей Белоконски
Слънчогледовите растения са в добро състояние Снимки: Андрей Белоконски