Полезна е, красива е, но може и да разочарова

Има растения, като ментата например, които хем обичаме, хем не искаме да отглеждаме в градините си, просто защото са неизтребими и каквото и да правим, за да ги контролираме, претърпява провал. Ментата (а и повечето нейни роднини) все намира начин да „избяга“, но пък в същото време я ценим заради уникалните ѝ лечебни и ароматни свойства.

Като стана дума за аромата на ментата, споделяме изпитана хитринка срещу ухапвания от комари. Ако се случи да чуете бръмченето им наоколо, побързайте да натъркате кожата си с листа от мента. Кръвопийците няма да хапят, гарантирано!

Но да оставим ментата настрана. Сега ще ви разкажем за друга полезна билка - вратигата. Тя е красива с многобройните си жълти цветчета. Издръжлива на несгоди, предвид че се среща навсякъде. Освен това е защитник на градината и има редица други качества, които да ви поведат към върволица от смесени чувства за нейната сложна същност.

Как и къде да я настаним 

Съвсем спокойно вратигата може да се настани в градината ви сама. Но ако това не стане, а искате да се радвате на слънчевите цветчета, имате 2 варианта – да си купите отгледано растение или да засеете семена. Всъщност и трите сценария са еднакво вероятни, ако питате нас.

Сдобиете ли се веднъж с растението, засадете го на слънчево до частично засенчено място с плодородна и добре дренирана почва.

Билката е студоустойчива - до минус 40 градуса според някои източници. Няма нужда от специални грижи и ще се чувства добре в зеленчуковата или цветната леха. Още на същата година очаквайте цъфтеж, макар и по-скромен.

За да ви спестим малко главоболия, съветваме ви да я засадите в контейнер и да отстранявате прецъфтелите цветове преди да са се образували семена.

Защо „не“? 

Сещате ли се какво е чувството, когато се запознаете с някого и през първите дни, седмици или година от запознанството си виждате само хубавите качества на човека? А после? После всеки си показва кирливите ризи.

Вратигата има подобна склонност да пленява в началото, а после да разочарова силно.

На първо място е редно да споменем, че е леко отровна за хора и животни, ако я консумират. Всъщност, в малки количества може да се хапва в салати например, но не ви съветваме да пробвате. А може да предизвика и алергична реакция. На второ, подреждамме нейната склонност да се самонастанява, където не ѝ е мястото, като се самозасява и размножава буйно.

Защо „да“ 

Е, ако красивата външност и скритите тъмни тайни не са ви объркали достатъчно, нека споменем ползите от вратигата.

Тя е чудесен защитник на градинските растения именно заради отровната си същност. Твърди се, че репелентните ѝ свойства действат на редица насекоми и други вредители – от мравки, бълхи, кърлежи, комари, та чак до гризачи. По същата причина части от растението се използват за приготвяне на растителни инсектициди.

Хубавото е, че пчелите и другите опрашители не бягат от нея.

Още едно полезно качество на вратигата е, че натрупва калий в почвата.

Натурален инсектицид 

През цялата топла част от годината може да се събират свежи листа и стъбла, но най-голямо количество активни вещества са налични преди и по време на цъфтежа.

Приготвянето на домашен инсектицид от вратига не е сложно. Достатъчно е да намачкате материала, да го залеете с вода и да изчакате известно време. Съветваме ви да не третирате плодове и зеленчуци, готови за консумация.

Сушенето също е вариант. Растителните части от вратига се сушат на снопчета на сянка. Може да се поставят в хартиени торби в гардероба, в мазето, в килера, където е необходимо да прогонят инсекти и гризачи.

Ако не искате да поемате излишни рискове, но все пак да използвате билката като инсектицид, разходете се до близките ливади през лятото. Там ще я намерите в цялата ? прелест.
Снимки: Pikist.com
Ако не искате да поемате излишни рискове, но все пак да използвате билката като инсектицид, разходете се до близките ливади през лятото. Там ще я намерите в цялата ? прелест. Снимки: Pikist.com