Той също е също малка пеперуда, не по-голяма от шарения гроздов молец. Предните крила са светложълти или светлокафяви със сребристи петна. По средата им е разположена тъмнокафява ивица. Когато крилата са събрани, тя наподобява пояс, който опасва пеперудата, откъдето идва и името на неприятеля.

Гъсеницата след излюпването е светлосива с червеникава линия по дължината на тялото. По-късно цветът й се променя към светлозелен, сивочервеникав, а понякога и с виолетов отенък.

По начина на живот и по повредите, които нанася, еднопоясният гроздов молец не се различава особено от шарения. Най-съществената разлика е, че развива две поколения годишно.

За нормалното развитие на гъсеницата и какавидата много важна е влагата, поради което по-често се среща във влажни райони.

Пеперудите от първото поколение снасят яйцата също привечер, но при малко по-висока температура - 14-15 градуса.

Пеперудите от второто поколение летят главно през месец юли, но при подходящи условия, каквито обикновено не липсват, се появяват и още в края на юни.

Щетата от гроздовите молци, освен преките повреди, се изразява и в това, че правят рани, които способстват за силното развитие на сивото гниене.

Борбата се води както с агротехнически, така и с химически средства.
Преди да пристъпите към употребата на химически препарати, направете всичко възможно да предотвратите до минимум появата на молците.

Най-съществената мярка е наесен да почистите старата кора, където е зимното убежище на неприятеля. Почиствайте я навсякъде - по стъблата, кордоните и рамената и я изгаряйте.

Ако използвате дървени колове за опорна конструкция, те също трябва да са чисти, и по-добре е да са без кора. Хвърлете поглед и на пукнатините по тях, за да установите дали няма пашкулчета на какавиди, тогава физически ги унищожете.

Имайте предвид, че според старите майстори целите дървени колове се напукват повече, отколкото разцепените на две.

Дървените колове носят риск, в тях могат да се укриват неприятелите
Дървените колове носят риск, в тях могат да се укриват неприятелите