Хайде да си поговорим за проблемите на онези цветари, които не разполагат с перфектното разположение на балконите или градинките си. Ето няколко примера, в които може да се припознаете, а в последствие да намерите решение на скучните сенки в следващите редове и нашите 5 предложения за цветя, които могат да оцветят и най-мрачното кътче:

* Живеете в ниските етажи на някоя жилищна кооперация, а точно пред балкона ви има големи широколистни дървета;

* Изтеглили сте късата клечка и балконът ви е изцяло северен;

* Не можете да се разберете със съпруга, който държи повече на виното, отколкото на естетиката;

Примери може да има още много, но какъвто и да е причинителят на сянката, можете да му противодействате и да създадете цветни, пъстри и уникално красиви кътчета.

Преди да започнем...

Уверете се, че купувате качествен субстрат. Набавете си торове за цъфтящи растения, красиви сандъчета или саксии (най-добре и те да са цветни или поне бели, а не кафяви или тъмни).

Фуксия с ярки малки балеринки 

За балкони изберете каскадни сортове, а за градината такива, които са изправено растящи. Цветовете са предимно розови, лилави и бели. Има и студоустойчив вид.

Съветваме ви да внимавате с водата, защото доста често виждаме преполяти обички на неопитни цветари. Подхранвайте през две седмици и няма да съжалите и за минута, че сте избрали танцуващите цветчета на тази красавица.

Бегония с огромни помпони 

С изключение на няколко вида бегонии (семперфлора, дракон, др.), всички останали, включително листно декоративните, са щастливи на закътани и закрити от слънцето местенца.

За целите на зацветяването, препоръчваме да потърсите грудкови и цъфтящи представителки. Например Begonia Pendula White, която ще цъфти богато цяло лято. Внимавайте с водата, но и не засушавайте. Към края на есента приберете грудките на хладно място.

Какво по-забавно от клоуните? 

Смешно име за красиво цвете, ако питате нас, но този герой носи разговорното наименование клоунско или маймунско цвете. Мимулусът притежава едни от най-шарените цветове. Има лек каскаден ефект и огромно желание да радва окото с пищен цъфтеж през цялото лято.
Негов единствен недостатък е, че лесно се разболява от мана. Тя го заразява в условия на висока температура и влажност. Ако внимавате с водния режим, всичко ще бъде наред.

Бакопа покрита със снежинки 

Едно от най-подценяваните през последните години цвете е именно нежната бакопа. Сигурно се чудите защо? Защото белокрилката я обожава и въпреки красотата ѝ, много производители просто отказват да я отглеждат и предлагат.

Бакопата се държи чудесно и в сенките на градината, и по високите етажи със северно изложение. Цъфтежът започва още след второто или третото листче и не спира до първите по-сериозни студове.

Вместо последен вариант 

Имайки предвид, че само с 5 предложения няма да ви грабнем. Затова ще изброим още много кандидати за вашия сенчест двор или балкон. Започваме с прелесно синята лобелия и малко по-непознатата торения, следват ги ярките импатиенси, многогодишните оксалиси, веселите теменужки, които ще се облагодетелстват от сянката в жегата и няма да спират да цъфтят, неповторимата бровалия (познавате ли я?), ароматните никотиани и още много други.

Ако пък харесвате шарени листа, обърнете внимание на колеусите, каладиумите, ипомеите, тиландзиите, лизимахията и фитонията.

Снимки: Pikist.com