Земеделски производители от Златарица изкараха трактори и тежка техника на входа на града заради блокиран достъп до около 15 000 дка ниви, които обработват. Причината за протеста е съдебно определение, което спира изпълнението на заповед на Областна дирекция "Земеделие" за служебно разпределение на площите между арендаторите. Актът на Административния съд в Търново е по жалба на един от земеделците, недоволен от разпределението на земите. Протестиращите показаха полицейско разпореждане от 1 май, с което им се забранява да влизат в нивите. Това според тях обрича посевите на гибел и големи загуби за производителите.

"Обработваме 15 000 декара и те са блокирани. Проблемът ни е, че с решение на Административния съд във Велико Търново се спира изпълнението на заповедта от Областна дирекция "Земеделие", с която заповед ние обработваме нашите масиви и има разпореждане от 1 май да спрем да работим. Така нашите посеви са обречени на гибел. За тях сме вложили милиони левове разходи", коментира Мариян Бахарев.

Напрежението с фирма "Агрокрафт", която обработва общо 1100 дка в три землища, ескалирало в края на м.г. Производителите не успели да се споразумеят за масивите доброволно и на 21 октомври било взето административно решение. Последвала жалба от "Агрокрафт", в която се твърди, че изпълнението на заповедта на Областната дирекция "Земеделие" би причинило на дружеството "значителни и непоправими вреди, изразяващи се в загуба от 98 780 лв.". Оплакванията са, че площите, отредени на "Агрокрафт", са малки и разпокъсани, в края на блоковете, където не може да се влезе с големите машини и трябва да наемат малогабаритна техника за обработка. Твърди се също, че на срещата за разпределението не са присътвали всички земеделски производители.

Първоначално жалбата е отхвърлена от Районния съд в Елена, но на втора инстанция заповедта е спряна.

"Полиция идва по нивите и ни забранява да работим", оплакаха се протестиращите.

"Тая пшеница, която е насята, трябва да се пръска, пролетници трябва да се сеят, а времето напредва. Не мога да вляза да си обработвам пшеницата, влязох - пръсках, торих, и пак с техни заплахи, със звънене на 112", разказа и Красимир Диманов, който обработва земя в Златарица и в с. Родина.

Земеделските производители апелират към съдебната система да не взема такива безпрецедентни решения, защото за всички е важно земята да се обработва.