След засаждането на лозички, което сте направили, една от първите грижи е да се следи почти ежедневно за редовното им покарване.
Образуваната върху купчинките кора, ако има такава, след дъждовете трябва да се разтрошава редовно. А, ако забележите, че са се открили пъпките, те отново задължително трябва да се покриват с рохкава почва.

Ако пък сте свидетели на нередовно покарване, да знаете, че това може да се дължи на неприятели, като сивия и теления червей. Когато те са налице в почвата, умеят да прегризват току-що покаралите филизи. В такива случаи стопаните се чудят какво ли става с младите лозички, че не растат.

При такава обстановка се налага купчинките да се преравят и неприятелите да се унищожават. Чак тогава купчинките пръст отново се възстановяват.

Росните корени трябва да се почистват. Това се прави, когато летораслите достигнат дължина 15-20 см и по тях се появят първите мустачки.

Купчинките пак се разравят внимателно и след като се изрежат росните корени с остро ножче, тогава те пак се възстановяват.

Почистват се също издънките от дивачката.

Чак през втората половина на август, трябва да се открият лозите до под спойката, за да се осигури узряването на летораслите им. Росните корени отново се почистват при това откриване на лозите.

Но преди настъпването на студовете лозите отново се загрибват за зимата.

В младо лозе обработката на почвата е много важна

През цялото време площта трябва да се поддържа рохкава и чиста от плевели.

При засушаване е необходимо младите лозички да се поливат, докато по-възрастните повече време могат да издържат без вода.

Пръскането против маната трябва да започне още с появата на младите леторасли над купчинките, и продължава чак до септември, защото вегетацията на младите лози продължава по-дълго.
Затова броят на пръсканията може да надмине и девет-десет на брой, за да се опазят листата напълно от маната.

Образуването на по-голяма листна маса е следващата важна цел при отглеждането на младите лози. Това осигурява развитието на силна коренова система още през първата година. При добри грижи израстват силни леторасли. Те не бива да се кършат.

Поставят се и колчета, на които да се привързват летораслите.

Докато не е изградена подпората на лозите, поставете временни колчета, на които се привързват летораслите
Докато не е изградена подпората на лозите, поставете временни колчета, на които се привързват летораслите