Това, което сработва при много от хората, е просто да опитат

Може би следният сценарий изглежда познат. Излизате с партньора или съпруга/та си и минавате покрай очарователно куче. Навеждате се, за да го погалите. Когато вдигнете поглед, виждате как половинката ви се мръщи, клати глава или незаинтересовано гледа в далечината.

Може да сте имали този разговор само веднъж или много пъти - вие искате куче, но партньорът ви не. Как да разрешите проблема?

Д-р Джоел Гавриеле-Голд, доктор по медицина и клиничен психолог, казва, че убеждението да си вземете куче често е по-лесно, отколкото партньорите биха повярвали. „За много хора това, което сработва, е просто да опитат. Често се оказва по-добре от очакваното и в крайна сметка този, който не е искал кучето, се влюбва в него.“

Стратегията е стъпка по стъпка 

Това обаче не означава, че трябва да донесете вкъщи кученце без да го обсъдите, особено когато знаете, че има съпротива в дома. Разговорът трябва да предхожда каквото и да е действие и да разглежда защо на първо място има нежелание.

Д-р Гавриеле-Голд съветва да изследвате заедно с човека кое, свързано с кучето, го разстройва. Може да се окаже нещо просто, като: „Не искам да го разхождам“. Тогава може да се съгласите вие да поемете работата.

С други думи, ако искате кучешки спътник освен човешки, поемете отговорността и премахнете преградата.

Друга добра стратегия е да изложите партньора си на неустоимото очарование на кучета на приятели или на любимци в парка. Но не забравяйте да държите някои фактори под контрол. Последното нещо, което искате, е неохотно настроената ви половинка да стане свидетел на кучешки бой. Домашните любимци с лошо поведение също не са най-мъдрият план за действие.

Когато се появи неочаквано 

Понякога хората наследяват кучета от болни или починали членове на семейството. В този случай партньорът може да има основателни причини да каже „не“. Например, ако има дълбоко вкоренен страх още от детството или вече имате животно у дома. Когато е ясно, че отглеждането не е опция, д-р Гавриеле-Голд препоръчва да се търси нов собственик на животното във вашия доверен кръг от семейство, приятели и любители на кучета.

При липса на познат кандидат, бъдете много внимателни, когато разпитвате потенциални собственици. Ако все пак намерите някого по този начин, най-добре поискайте да видите как и къде ще живее и с какво ще се препитава, преди да дадете животното.
Разбира се, има шанс кучето да спечели партньора ви, така че не забравяйте да обсъдите подробно проблема, преди да решите да го дадете на нов собственик завинаги.

Представете любимеца си на новия си приятел 

Понякога собствениците се сблъскват с трудния сценарий за започване на връзка с нов, партньор, когото кучето не харесва.
Според д-р Гавриеле-Голд това е най-трудното от всичко. Ако става въпрос за свикване на партньор да живее с куче, това е едно нещо. Но ако кучето ви не харесва половинката ви, може би трябва да преразгледате връзката си. Любимецът ви се опитва да ви каже нещо.

Звучи като шега, но кучешките инстинкти са наистина силни. Четириногите ни спътници имат вродено познание за хората, така че ако вашият интуитивно не вярва на нов човек в живота ви, не пренебрегвате това.