Изследователите предвиждат в бъдеще, фермерите чрез него да могат да предприемат превантивни стъпки за защита на своите култури

Екип от учени, ръководени от Технологичния университет Нянинг, Сингапур (NTU Singapore) разработи устройство, което може да доставя електрически сигнали към и от растенията, отваряйки вратата за нови технологии. Изобретението за „комуникация“ представлява сгъваем електрод (парче проводим материал) прикрепен към повърхността на растението Венерина мухоловка с помощта на меко и лепкаво вещество, известно като хидрогел.

Взема и предава електрически сигнали

С електрода, прикрепен към повърхността на растението, изследователите могат да постигнат две неща: да получават електрически сигнали, за да наблюдават как растението реагира на околната среда, и да предават електрически сигнали на растението, за да затворят листата му.

Според учените способността за измерване на електрическите сигнали на растенията може да създаде възможности за редица полезни приложения, например роботи на растителна основа, които могат да помогнат за вдигането на крехки предмети или да спомогнат за подобряване на хранителната сигурност чрез ранно откриване на болести в посевите.

Следете здравето на реколтата

Изследователският екип предвижда бъдеще, при което фермерите да могат да предприемат превантивни стъпки за защита на своите култури, като използват устройството за комуникация с растенията, което са разработили.

„Изменението на климата заплашва сигурността на храните в целия свят. Чрез наблюдение на електрическите сигнали на растенията, сме в състояние да открием възможни сигнали за бедствие и аномалии. Когато се използват за селскостопански цели, фермерите могат да разберат кога болестта е в ход, дори преди да се появят симптоми върху културите, като пожълтели листа. Това би ни дало възможност да действаме бързо, за да увеличим максимално добива на реколта за населението“, заяви водещият автор на изследването Чен Сяодун, професор по материалознание и инженерство в NTU Сингапур.

Чрез смартфон

Устройството е с диаметър 3 мм и е безвредно. Изследователите казват, че то не влияе върху способността на растението да извършва фотосинтеза, докато успешно открива електрическите му сигнали. Използвайки смартфон за предаване на електрически импулси към устройството с определена честота, екипът предизвика Венерината мухоловка да затвори листата си при поискване за 1,3 секунди.
Изследователите са прикрепили растението към роботизирана ръка и чрез смартфона и устройството за „комуникация“ стимулират листата му да се затварят и да вземат парче тел с диаметър половин милиметър.

Използвайки смартфон за предаване на електрически импулси с определена честота към устройството, екипът предизвика Венерината мухоловка да затвори листата си при поискване за 1,3 секунди
Използвайки смартфон за предаване на електрически импулси с определена честота към устройството, екипът предизвика Венерината мухоловка да затвори листата си при поискване за 1,3 секунди