На селскостопанските стокови пазари се наблюдава смесена динамика в търговията на фона на колебанията на търговците между високи нива на цените и ограничено търсене и предлагане на много продукти, включително маслодайни семена.

През изминалата седмица цените на пшеницата, царевицата и соята в Чикаго се повишиха умерено като маслената култура реализира най-силен ръст. В Париж цените на пшеницата се повишиха слабо, на царевицата се движиха разнопосочно, а майския контракт на рапицата излетя.

От Международния съвет по зърното /IGC/

заявиха, че световното производство на пшеница през следващия сезон може да достигне 790 млн тона спрямо 773 млн тона през тази година.
В своя февруарски отчет анализатори от IGC повишиха прогнозата си за световната царевична реколта през 2020/21 до 184.4 млн. тона (182.9 и 173.6).
Крайните запаси от пшеница в света ще бъдат 294.5 млн. тона (293.5 и 278).
Световната царевична реколта ще бъде 1.134 млн. тона (1.133 и 1.125).
Крайните запаси от царевица в света ще достигнат 268 млн. тона (-0.4 и 297.4), в т.ч. САЩ 36.2 млн. тона (37.7 и 48.8), ЕС 4.9 млн. тона (5.6 и 7.2), Бразилия 6.8 млн. тона (6.6 и 8.2), Украйна 2.1 млн. тона (1.9 и 2.5).

Европейската комисия

преразгледа своята оценка на износа на пшеница извън ЕС на 27 милиона тона от 26 милиона тона миналия месец. Така запасите за пренос са намалени до 9,5 млн. тона срещу 9,9 млн. тона миналия месец. Вносът на рапица е преразгледан на 6 милиона тона от 5,5 милиона тона, предвидени миналия месец.

При маслодайните семена разликата между цените на най-близките доставки и цените на следващата реколта се е увеличила. Договорът за рапица през май се повиши малко повече, докато цените на договора през 2021 г. спаднаха. Нестабилността на пазара на растителни масла остава висока.

По отношение на времето

условията са благоприятни в Западна Европа. В Южна Америка Бразилия преживява силни дъждове, които забавят реколтата от соя. В Черноморския регион, особено в Русия, се отбелязват щети от измръзване, но в обичайните мащаби за този период от годината.

FranceAgrimer съобщи, че 87% от меката пшеница във Франция е в добри или отлични условия, което е с 1 пункт повече от миналата седмица. Тази цифра може да бъде сравнена с 64% миналата година на същата дата. Зимният ечемик е оценен на 83% добър до отличен, непроменен от миналата седмица, но много по-висок от миналия сезон на 66%. Към 22 февруари пролетен ечемик е бил засаден на 22% от площта, в сравнение със 17% през миналата година.

През седмицата посевите от пшеница в България изпаднаха в стресово състояние, като пожълтяха от преминалия студен фронт. Щетите обаче са по листата и не засягат части от растенията, които са в почвата, отбелязват специалисти. Очакванията им са,  след първия, макар и слаб, дъжд всичко да се възстанови.

На международния пазар

Южна Корея закупи 137 000 тона царевица.

Цените на рапицата със следващата доставка продължават да растат. За реколтата през 2021 г. те паднаха на фона на печалбата. Предлагането остава много ограничено, което в момента задържа потенциала за спад на цените.

Стимулиращ план за американската икономика

В петък - последния ден на търговия през февруари, американските пазари отбелязаха малка печалба на фона на нестабилен пазар. Общата ситуация не се е променила; предлагането остава ограничено, особено за соята и царевицата.

Март е ключов месец за бъдещи оценки на площите в САЩ. Те трябва да достигнат рекордно високо ниво през този сезон, ако не попречат неблагоприятните климатични условия.

В петък фондовете бяха нетни продавачи на 4500 партиди царевица, 3750 партиди соя и 7000 партиди пшеница.

Тази седмицата се очаква да започне с позитивно отношение на търговците. Икономическата перспектива трябва да бъде подкрепена от огромен стимулиращ план от 1,9 трилиона долара в подкрепа на американската икономика.

Черноморски пазар

От днес в Украйна ставката на ДДС за някои селскостопански продукти е намалена от 20% на 14%. Целевите продукти са: месо, пълномаслено мляко, пшеница, ръж, ечемик, овес, царевица, соя, захарно цвекло, ленено семе, рапица, слънчоглед и други маслодайни семена.

Според властите този закон е насочен към подпомагане на селскостопанското производство в Украйна, привличане на инвестиции в промишлеността и повишаване на конкурентоспособността на националното земеделие. Очаква се цените на тези селскостопански продукти да спаднат на вътрешния пазар.

Според руската статистическа държавна служба производството на пшеница през 2020 г. възлиза на 85,896 млн. тона, от които 63,229 млн. тона зимна и 22,667 млн. тона пролетна пшеница.